H διεστραμμένη πραγματική ιστορία του Griselda με τη Sofia Vergara

Η νέα μίνι σειρά με τη Sofia Vergara στον ομώνυμο ρόλο παρακολουθεί την άνοδο και την πτώση της Griselda Blanco, της "νονάς της κοκαΐνης".

Η ιστορία ενός βαρώνου των ναρκωτικών που έγινε αντι-ήρωας αποτελεί βασικό συστατικό για πολλά από τα προϊόντα του Χόλιγουντ. Με τις επιτυχίες των The Sopranos, Narcos, Ozark, Power και Snowfall, οι σεναριογράφοι (και το κοινό, φυσικά) ερωτεύονται τους πιο γοητευτικούς εγκληματίες. Μέχρι τώρα, αυτές οι ιστορίες περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε άνδρες, αλλά το Netflix μόλις έκανε την ανατροπή με την Griselda, μια νέα μίνι σειρά, με πρωταγωνίστρια τη Sofia Vergara.

Μια αληθινή ιστορία

Η σειρά βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Griselda Blanco, της "νονάς της κοκαΐνης", η οποία μετέφερε λαθραία τόνους ναρκωτικών στην Αμερική και δημιούργησε ένα από τα πιο κερδοφόρα καρτέλ στην ιστορία.

Εκτός από την ευφυΐα και τις εξειδικευμένες δεξιότητές της στο λαθρεμπόριο, η Blanco ήταν γνωστή ως αδίστακτη δολοφόνος. Συνδέεται με αμέτρητες δολοφονίες και, καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της, είχε το παρατσούκλι "Μαύρη Χήρα". Ακόμη και ο "βασιλιάς των ναρκωτικών", Pablo Escobar, τη θεωρούσε επικίνδυνη. Ο θρύλος λέει ότι είπε: "Ο μόνος άνθρωπος που φοβήθηκα ποτέ ήταν η Griselda Blanco".

Η σειρά Griselda εξετάζει την ταραχώδη άνοδο της Blanco στην εξουσία και την πτώση της. Εκτός από τη Vergara, το καστ περιλαμβάνει εκπληκτικές ερμηνείες από τους Karol G, Vanessa Ferlito και Alberto Guerra.

Ακολουθούν spoilers για τη σειρά του Netflix, Griselda.

Ποια ήταν η Griselda Blanco;

Η Griselda Blanco ήταν μια παραγωγική έμπορος ναρκωτικών που ανέβηκε στην εξουσία τη δεκαετία του '70 και του '80. Γεννήθηκε το 1943 στην Καρθαγένη της Κολομβίας και εγκαταστάθηκε στην Αμερική τη δεκαετία του '70, όμως η ακριβής ημερομηνία για αυτό είναι άγνωστη. Στη διασκευή του Netflix, η Blanco καταλήγει στο Μαϊάμι, αφού δραπέτευσε από τον φίλο της που την κακοποιούσε και εργαζόταν ως έμπορος ναρκωτικών. Χωρίς χρήματα και με τρία παιδιά να φροντίζει, ζήτησε από τη φίλη της, Carmen, μια δουλειά στο πρακτορείο της. Λίγο αργότερα, η Blanco συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να βγάλει περισσότερα πουλώντας ναρκωτικά -όπως ακριβώς έκανε και ο πρώην της- και κάπως έτσι αρχίζει η ιστορία της.

H διεστραμμένη πραγματική ιστορία του Griselda με τη Sofia VergaraNetflix

Η αλήθεια είναι λίγο πιο περίπλοκη, γι' αυτό ας ξεκινήσουμε από την αρχή της ιστορίας της Blanco. Σύμφωνα με το Collider, μεγάλωσε από μια μητέρα που πάλευε με τον αλκοολισμό και μεγάλωσε σε συνθήκες φτώχειας. Σε ηλικία μόλις 11 ετών, η Blanco φέρεται να απήγαγε ένα πλούσιο αγόρι και να το κρατούσε για λύτρα, προκειμένου να βγάλει χρήματα. Όταν οι γονείς του παιδιού δεν συμμορφώθηκαν, φέρεται να το σκότωσε. Έναν χρόνο αργότερα, γνώρισε έναν νταβατζή ονόματι Carlos Trujillo και άρχισε να εργάζεται γι' αυτόν. Μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη όταν η Μπλάνκο ήταν 13 ετών. Όταν έγινε 21 ετών ήταν ήδη παντρεμένοι και είχαν τρία παιδιά.

Η Blanco συμμετείχε στις επιχειρηματικές υποθέσεις του Trujillo, και όταν η σχέση τους τελείωσε, φέρεται να έβαλε να τον σκοτώσουν και αυτόν. Αργότερα, παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της, τον Alberto Bravo, και μαζί άρχισαν να κάνουν λαθρεμπόριο κοκαΐνης στην Αμερική. Ο Bravo είχε μια εταιρεία εισαγωγής ρούχων και η Griselda είχε την ιδέα να κρύβει τα ναρκωτικά μέσα στο ύφασμα των γυναικείων σουτιέν και κορσέδων. Αυτή η τακτική τροποποιείται στη διασκευή του Netflix, η οποία δείχνει τον Blanco να προσλαμβάνει μετανάστριες για να μεταφέρουν λαθραία κοκαΐνη που ράβεται μέσα στα σουτιέν τους. Όταν έφταναν στην Αμερική, παρέδιδαν τα ρούχα στην Blanco, η οποία έκοβε την κοκαΐνη και την πουλούσε.

Στην πραγματικότητα, η Blanco και ο Μπράβο συνεργάστηκαν για αρκετό καιρό και κέρδισαν εκατομμύρια δολάρια. Η σχέση τους χάλασε όταν η Blanco -που ήταν 32 ετών τότε- τον κατηγόρησε για υπεξαίρεση χρημάτων. Ένα βράδυ, ζήτησε από τον Bravo να συναντηθούν και να συζητήσουν το θέμα, γεγονός που οδήγησε σε ανταλλαγή πυροβολισμών. Ο Bravο φέρεται να πυροβόλησε την Blanco στο στομάχι, αλλά εκείνη επέζησε από την επίθεση. Εκείνος δεν τα κατάφερε.

Το 1978, η Blanco και ο νέος της σύζυγος, Dario Sepulveda, μετακόμισαν στο Μαϊάμι, όπου η Blanco έγινε ένας από τους πιο παραγωγικούς εμπόρους ναρκωτικών όλων των εποχών. Αυτήν τη φορά, διοικούσε η ίδια το καρτέλ. Το Vice εκτιμά ότι κέρδισε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις, προτού συλληφθεί το 1985.

Πώς έγινε η Griselda τόσο ισχυρή;

Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες, που οδήγησαν στην επιτυχία της Griselda Blanco. Πρώτον, συχνά υποτιμούνταν από τους συναδέλφους της. Παρά τη βίαιη φύση της, οι άνδρες ανταγωνιστές της πίστευαν ότι μπορούσαν να την ξεγελάσουν. Δεν συνειδητοποιούσαν ότι ενώ εκείνοι δημιουργούσαν σχέδια για να μειώσουν τα κέρδη της, η Blanco σχεδίαζε και τη δική τους καταστροφή. Με την πάροδο των ετών, φέρεται να επιτέθηκε σε άλλα καρτέλ και να έβαλε εκτελεστές να σκοτώσουν τους εχθρούς της.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο της επιτυχίας ήταν η επιχειρηματική της δεινότητα. Το 1989, ο Steve Georges, μέλος της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), δήλωσε στη Sun-Sentinel ότι η Blanco ήταν "η πρώτη που χρησιμοποίησε πολλαπλές πηγές προμηθειών, ώστε να μπορεί πάντα να διατηρεί τη ροή της κοκαΐνης στο μέγιστο". Αν και ξεκίνησε με εσώρουχα, η Blanco κατάφερε να ανακαλύψει πολλούς τρόπους λαθρεμπορίας κοκαΐνης. Σύμφωνα με το A&E, φημολογείται ότι έκρυψε ναρκωτικά ακόμη και σε ένα πλοίο με το όνομα Gloria, το οποίο είχε σταλεί από την Κολομβία για να γιορτάσει τη διακοσιοστή επέτειο της Αμερικής στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Τέλος, ο Blanco βοήθησε στη διάδοση της κοκαΐνης στην Αμερική. Πριν ξεκινήσει το εμπόριο ναρκωτικών, η μαριχουάνα ήταν πολύ πιο δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν μετακόμισε στο Μαϊάμι, η Blanco είδε την πόλη να γίνεται προορισμός διακοπών και πρωτεύουσα των πάρτι. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να στριμώξει την αγορά και να εισάγει ένα ναρκωτικό που ήταν πολύ πιο ισχυρό και εθιστικό από αυτό που είχαν ήδη συνηθίσει οι άνθρωποι εκεί.

Να πέσει το trailer:

Πώς συνελήφθη η Griselda Blanco;

Η σύλληψη της Blanco δεν ήταν εύκολη. Παρά τα εγκλήματά της, ήταν δύσκολο να βρεθεί κάποιος να καταθέσει εναντίον της και συχνά απέφευγε τη σύλληψη μετακινούμενη. Το 1977, όταν η Blanco ζούσε στην Κολομβία, ο Charles Cecil -ένας ειδικός πράκτορας της Δίωξης Ναρκωτικών- ανέλαβε να την εντοπίσει. Όταν ανακάλυψε ότι δεν βρισκόταν στη χώρα, ο Cecil περίμενε την αναπόφευκτη επιστροφή της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τελικά, το 1985, η Blanco συνελήφθη στο σπίτι της στο Ιρβάιν, στην Καλιφόρνια. Καταδικάστηκε για μία κατηγορία συνωμοσίας με σκοπό την παρασκευή, την εισαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διανομή κοκαΐνης. Η Blanco εξέτισε ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Αργότερα, το 1994, η Blanco κατηγορήθηκε για το θάνατο ενός νεαρού αγοριού ονόματι Johnny Castro, ο οποίος σκοτώθηκε κατά λάθος το 1982 κατά τη διάρκεια ενός χτυπήματος που είχε διατάξει η Blanco. Το 1998, δήλωσε ένοχη σε τρεις κατηγορίες για φόνο δευτέρου βαθμού, γεγονός που οδήγησε τον δικαστή να μειώσει την ποινή φυλάκισής της κατά έξι χρόνια.

Πώς πέθανε η Griselda Blanco;

Η Blanco δολοφονήθηκε μετά την αποφυλάκισή της. Το 2004, αποσύρθηκε από τις επιχειρήσεις κοκαΐνης και απελάθηκε στην Κολομβία, αλλά εξακολουθούσε να έχει πολλούς εχθρούς.

Το 2012, η Blanco δολοφονήθηκε από έναν ένοπλο, ενώ έβγαινε από ένα κρεοπωλείο στο Μεντεγίν. Ο δράστης σχεδίασε την επίθεση ως "drive-by shooting", σκοτώνοντάς την δηλαδή, ενώ οδηγούσε μοτοσικλέτα, την ίδια τακτική που φέρεται να χρησιμοποιούσαν οι εκτελεστές της Blanco στο απόγειο της καριέρας της.

Τι συνέβη στα παιδιά της Griselda;

Η Blanco είχε τέσσερις γιους: τους Osvaldo, Uber, Dixon Trujillo (από τον πρώτο της γάμο με τον Carlos Trujillo) και Michael Corleone Blanco -ναι, το όνομα του χαρακτήρα από το The Godfather- με τον πρώην σύζυγό της, Dario Sepulveda. Η εφημερίδα Miami New Times αναφέρει ότι ο πατέρας του Michael και τα μεγαλύτερα αδέλφια του σκοτώθηκαν, ενώ η Blanco ήταν στη φυλακή. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Blanco διέταξε να χτυπηθεί ο Sepulveda επειδή είχε φύγει από την Κολομβία με τον Michael και μια άλλη γυναίκα, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί. Μέχρι να αποφυλακιστεί η μητέρα του, ο Michael φέρεται να περνούσε τον περισσότερο χρόνο του με τους νόμιμους κηδεμόνες και τους συγγενείς του.

Τώρα που το Netflix μετέτρεψε την ιστορία της ζωής της σε σειρά, ο Michael μηνύει το Netflix και τη Sofia Vergara. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το Netflix δεν συμβουλεύτηκε τις προηγούμενες συνεντεύξεις του στα μέσα ενημέρωσης κατά τη δημιουργία της σειράς και κατηγορεί τους σεναριογράφους ότι βασίστηκαν σε ανέκδοτα, αντί για πραγματικά γεγονότα. Νωρίτερα φέτος, δήλωσε στη Daily Mail ότι οι ενέργειες του Netflix ήταν ένα "χαστούκι στο πρόσωπο" και είπε ότι "δεν θα την είχαν γλιτώσει", αν η μητέρα του ήταν ζωντανή.

Μιλώντας στην Daily Mail, ο Michael διευκρίνισε ότι το Netflix και η Vergara τον προσέγγισαν αρχικά, αλλά είχαν ήδη αποφασίσει να δημιουργήσουν τη σειρά, χωρίς τη βοήθειά του. "Μας απηύθυναν πρόσκληση για να καθίσουμε μαζί τους [απλά] για να μας πουν ότι δεν υπήρχε χώρος στο πρότζεκτ", είπε. "Το στρατόπεδο της Sofia και οι δημιουργοί του Netflix ήταν ασεβείς και τελικά παρήγαγαν το project μόνοι τους για εμπορικό όφελος, χωρίς τις βασικές λεπτομέρειες από την οικογένεια Blanco".

Ο Michael έγραψε πρόσφατα ένα βιβλίο για τη ζωή της Griselda Blanco, το My Mother, The Godmother. "Κάποιος από την οικογένεια πρέπει να πει σωστά την ιστορία", είπε. "Απλώς αισθάνομαι ότι η ιστορία της ζωής της οικογένειάς μου πρέπει να εξανθρωπιστεί, όχι να κακοποιηθεί".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr