H συγκλονιστική, πραγματική ιστορία των πιλότων του Masters of the Air

Οι Gale "Buck" Cleven και John "Bucky" Egan ήταν "οι καλύτεροι φίλοι, κορυφαίοι ιπτάμενοι, διαβολικοί. Όλοι οι πιλότοι της 100ης ήθελαν να τους μοιάσουν".

Esquire Team
Γράφει: Γεωργία Πρέζα 30 Ιανουαρίου 2024

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπαίδευσαν χιλιάδες πιλότους καθ' όλη τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με την 100η ομάδα βομβαρδιστικών της 8ης Πολεμικής Αεροπορίας να γνωρίζει τις μεγαλύτερες απώλειες, έχοντας δικαίως "κερδίσει" το προσωνύμιο "Ματωμένη 100η". Όπως μάλιστα φέρεται να είπε κάποτε, ένας αεροπόρος σε έναν σύντροφό του: "Δεν πρόκειται να τα καταφέρω... μόλις με έβαλαν στην 100η ομάδα. Δεν έχω καμία ελπίδα". Με παραγωγό τον Tom Hanks και σκηνοθέτη τον Steven Spielberg, το Masters of the Air του Apple TV+, είναι μία σειρά 9 επεισοδίων που πραγματεύεται τον ηρωισμό των μελών της ομάδας απέναντι στις αντιξοότητες, με τον Austin Butler και τον Callum Turner να υποδύονται τους πιλότους Gale "Buck" Cleven και John "Bucky" Egan αντίστοιχα.

Για τους δύο αυτούς πιλότους, ο ταγματάρχης Harry H. Crosby, έχει γράψει στα απομνημονεύματά του: "Ήταν τολμηροί, απείθαρχοι, εξαιρετικοί πιλότοι, ακριβώς αυτό που περίμενε το Χόλιγουντ να είναι".

O John "Bucky" Egan, ο Gale "Buck" Cleven και η κατάληξή τους

O John "Bucky" Egan, τον οποίο υποδύεται ο Callum Turner, λέγεται ότι ήταν η καρδιά και η ψυχή της 8ης Πολεμικής Αεροπορίας και της 100ης ομάδας βομβαρδιστικών, ένας από τους πιο αξιόλογους πιλότους που είχαν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ο John "Bucky" Egan μπήκε στο Αεροπορικό Σώμα Στρατού τον Μάρτιο του 1940, σε ηλικία 25 ετών. Αποφοίτησε από την εκπαίδευση σε λιγότερο από ένα χρόνο ενώ στάλθηκε στο Λονδίνο, μαζί με τον Gale "Buck" Cleven, τον Μάιο του 1943. Μέχρι τότε είχε προαχθεί σε ταγματάρχη, ενώ βοηθούσε στην προετοιμασία της αεροπορικής βάσης για την 100η ομάδα βομβών που θα πετούσε πάνω από τη Γερμανία. Μετά από πολλές, απίστευτα επικίνδυνες εξορμήσεις και μία συντριβή, ο ίδιος πέρασε το υπόλοιπο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου. 

"Ο Cleven και ο Egan ήταν οι καλύτεροι φίλοι, κορυφαίοι ιπτάμενοι, διαβολικοί. Όλοι οι πιλότοι της 100ης ήθελαν να τους μοιάσουν", γράφει ο Harry H. Crosby.

Ο Gale "Buck" Cleven από την άλλη, ανέλαβε τη διοίκηση της 350ης ομάδας βομβαρδιστικών και πέταξε την πρώτη του αποστολή στις 25 Ιουνίου 1943 στη Βρέμη, αλλά η επιδρομή στο Ρέγκενσμπουργκ στις 17 Αυγούστου ήταν που έκανε το όνομα του γνωστό. 

Μετά τον πόλεμο ο Cleven παρέμεινε ενεργός στην Πολεμική Αεροπορία κατά τη διάρκεια των πολέμων της Κορέας και του Βιετνάμ και οι δύο τους παρέμειναν κοντά. Για την ακρίβεια, ως εκ θαύματος, και οι δύο επέζησαν από τη φρίκη του πολέμου. Ο Egan ήταν κουμπάρος του Cleven όταν παντρεύτηκε την επί χρόνια φίλη του, Marjorie. Αποσύρθηκε από τις υπηρεσίες με το βαθμό του συνταγματάρχη το 1955 και αφού απέκτησε MBA και διδακτορικό στη διαπλανητική φυσική, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης καριέρας του στον ακαδημαϊκό χώρο, κάνοντας το Webber College στη Φλόριντα. Πέθανε το 2006 σε ηλικία 87 ετών. Ο Egan πέθανε πολύ πριν από τον Cleven, το 1961 και σε ηλικία 45 ετών, από καρδιακή προσβολή. 

"Όταν ο Bucky Cleven και ο Bucky Egan έδιναν τον τόνο της 100ης, υπήρχε τολμηρότητα. Υπήρχε παράτολμη συμπεριφορά. Η πτήση στον πόλεμο ήταν μια περιπέτεια", είχε πει Harry H. Crosby. Το Masters of the Air ήρθε για να τον επιβεβαιώσει. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr