Πώς "έχτισε" το Shōgun τη φεουδαρχική Ιαπωνία;

Τα γυρίσματα του Shōgun έγιναν στον Καναδά, στις ΗΠΑ και στην Αγγλία.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 29 Φεβρουαρίου 2024

Το πρόσφατο ιστορικό δράμα του Disney+, Shōgun, διαδραματίζεται στη φεουδαρχική Ιαπωνία του 17ου αιώνα. Στη σειρά πρωταγωνιστούν ο Hiroyuki Sanada (John Wick: Chapter 4) και ο Cosmo Jarvis (Persuasion) ως συνεργάτες που περιηγούνται μαζί σε εκείνη την ταραχώδη εποχή.

Η μίνι σειρά, που αποτελείται από δέκα επεισόδια, είναι στην ουσία η δεύτερη διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του James Clavell, που κυκλοφόρησε το 1975. Ενώ οι χαρακτήρες που απεικονίζονται στη σειρά βασίζονται σε πραγματικούς, γύρω από το περίφημο Σογκουνάτο Τοκουγκάβα (η τελευταία φεουδαρχική ιαπωνική στρατιωτική κυβέρνηση), η ιστορία ακολουθεί μια πρωτότυπη πλοκή.

Επική παραγωγή

Είναι βοηθητικό να γνωρίζουμε ότι το Shōgun δεν επεδίωξε την ιστορική ακρίβεια και οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων στον Καναδά. Παρ' όλο που κάποια βασικά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο -από όπου κατάγονται οι δύο βασικοί μας χαρακτήρες- το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων του Shōgun πραγματοποιήθηκε στο Port Moody και το Ucluelet της Βρετανικής Κολούμπια.

"Έψαξαν όλο τον κόσμο για να κάνουν αυτήν τη σειρά", δήλωσε η παραγωγός Erin Smith στο CTV News του Βανκούβερ. "Θέλαμε να ανοίξουμε τη σειρά με το όμορφο τοπίο της παραλίας Wya Point στο Ucluelet. Είναι ένα πολύ όμορφο μέρος. Έχουμε πολλούς ηθοποιούς και συνεργάτες από την Ιαπωνία που ήταν αρκετά γοητευμένοι και εντυπωσιασμένοι από την ομοιότητα αυτού του σημείου με την Ιαπωνία", είπε.

Σύμφωνα με τη Smith, περίπου 340 μέλη της παραγωγής έφτασαν στη Βρετανική Κολούμπια, μαζί με περίπου 10-15 μέλη του καστ. Τα γυρίσματα αποδείχθηκαν δύσκολα, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. "Κάθε ηθοποιός και ερμηνευτής στα παρασκήνια έπρεπε να φοράει μια ειδική περούκα, του χτενίσματος της εποχής", πρόσθεσε η Smith. "[Μιλάμε] απλά και μόνο για το πλήθος των ανθρώπων που χρειάζεται για να τα ετοιμάσει όλα αυτά το πρωί και να τα αφαιρέσει στο τέλος της ημέρας".

Πινελιές από Ιαπωνία

Όταν το συνεργείο έφυγε, φέρεται να φύτεψαν ένα ιαπωνικό πεύκο στην περιοχή ως ευχαριστώ στην κοινότητα. Το δέντρο ήταν μόνο ένα από τα εκατοντάδες αντικείμενα που έφεραν από την Ιαπωνία, όπως κοστούμια, κοσμήματα, έπιπλα, όπλα και παλιές φεουδαρχικές πανοπλίες.

Μια άλλη δημοφιλής σειρά, το Avatar: The Last Airbender του Netflix, είχε επίσης το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων της στη Βρετανική Κολούμπια. "Το Ucluelet ήταν ένα μικρό hotspot για εμάς αυτό το καλοκαίρι", δήλωσε στο CTV News η επίτροπος της North Island Film, Joan Miller. "Προσέλαβαν επίσης τους εκπαιδευμένους ανθρώπους μας, οπότε επεκτείναμε πραγματικά τη βάση δεδομένων των τοπικών συνεργείων μας".

Βέβαια, σύμφωνα με την καναδική εφημερίδα Tri-City News, τα σκηνικά του Shōgun απαιτούσαν πολύ περισσότερη προσοχή: το τεράστιο συνεργείο επαναχρησιμοποίησε ένα παλιό πριονιστήριο της περιοχής και κατασκεύασε εντυπωσιακά, ακριβή ιαπωνικά σπίτια της εποχής για τον Λόρδο Yoshii Toranaga του Sanada.

Ο Sanada επίσης ήταν για πρώτη φορά παραγωγός, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα για τον ηθοποιό τόσο μπροστά, όσο και πίσω από την κάμερα. "Όλη η μέρα στα γυρίσματα, ως παραγωγός, είναι πολύ σκληρή σωματικά", είχε δηλώσει στο Esquire την περασμένη άνοιξη. "Αλλά ψυχικά, είμαι τόσο ευτυχισμένος. Αν οι νέοι ηθοποιοί έχουν καλές ερμηνείες, αυτό με κάνει πολύ πιο ευτυχισμένο από το να πει κάποιος ότι η δική μου υποκριτική ήταν εξαιρετική", είχε πει.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης