Ποιος σκότωσε τον Olof Palme;

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού μετά από 34 χρόνια.

Γράφει: Esquire Editors 10 Ιουνίου 2020

Τα συμπεράσματα της έρευνας την οποία ανέλαβε το 2017 για την δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε, πριον από 34 ολόκληρα χρόνια, παρουσίασε ο εισαγγελέας Κρίστερ Πίτερσον. Ο κύριος ύποπτος για τη δολοφονία είναι ο Στιγκ Ενγκρστρομ γνωστός και ως "Skandia Man", ο οποίος αυτοκτόνησε το 2000.

Οπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας η έρευνα για τη δολοφονία του Πάλμε σε πολυσύχναστο δρόμο της Στοκχόλμης λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις 28 Φεβρουαρίου του 1986, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του από τον κινηματογράφο μαζί με την σύζυγο και τον γιο του, θα κλείσει.

Η δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε, σε ηλικία 59 ετών, είχε προκαλέσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας, καμία εκ των οποίων δεν αποδείχτηκε αληθής, ωστόσο η αστυνομία κατηγορήθηκε τόσο για την αδυναμία της να προστατέψει τον πρωθυπουργό, όσο και για την αποτυχία της να διαλευκάνει την υπόθεση. Ο 59χρονος Πάλμε πυροβολήθηκε στην πλάτη, ενώ γυρνούσε στο σπίτι του με τη σύζυγό του Λισμπέτ στη Στοκχόλμη. Είχε διατελέσει πρωθυπουργός από το 1969 έως το 1976 και από το 1982 ώς το 1986.

Ποιος ήταν ο Στιγκ Ένγκστρομ;

Ο Στιγκ Ένγκστρομ έγινε γνωστός ως "Skandia Man" επειδή είχε εργαστεί για την ασφαλιστική εταιρεία Skandia. Δούλευε στα γραφεία της εταιρείας όταν έγινε η ανθρωποκτονία. Ο Ένγκστρομ ήταν ένας από τους 20 περίπου μάρτυρες του φόνου του Πάλμε.

Θεωρήθηκε για πρώτη φορά ύποπτος από τον δημοσιογράφο Τόμας Πέτερσον, και η αστυνομία άρχισε να εξετάζει εάν είναι ο θύτης της δολοφονίας, 18 χρόνια μετά τον θάνατό του. Υποστηρίχθηκε ότι ο Έγκστρομ είχε σκοτώσει τον Πάλμε λόγω των αριστερών απόψεων του πρωθυπουργού.

Είπε ψέματα για τα πρώτα λεπτά μετά τη δολοφονία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι προσπάθησε να διατηρήσει στη ζωή τον Πάλμε. Αργότερα προέκυψε ότι είχε εκπαιδευτεί στη χρήση όπλων.

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.