Τα ύποπτα συμπτώματα της ηπατίτιδας στα παιδιά

Τι πρέπει να χτυπήσει "καμπανάκι" στους γονείς.

Γράφει: Esquire Editors 27 Απριλίου 2022

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τα ύποπτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας που εμφανίζονται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και ήδη έχουν καταγραφεί σε 12 χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Δανία, η Ολλανδία και η Βρετανία.

Σε όλο τον κόσμο έχουν αναφερθεί περίπου 190 ανεξήγητες περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).

Αυτά είναι τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας

Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΔΥ, τα σχετιζόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν: ίκτερο, υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων, κνησμός, αρθραλγία/μυαλγία, πυρετό, ναυτία, εμετό ή κοιλιακό άλγος, λήθαργο ή απώλεια όρεξης, τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L.

Ο όρος "ηπατίτιδα" αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται, είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα περιστατικό οξείας ηπατίτιδας που καταγράφηκε στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας και δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με ταξίδια.

Οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν προσοχή και προτεραιότητα στον προσδιορισμό της αιτιολογίας των περιπτώσεων, ώστε να υπάρχει συντονισμός των περαιτέρω κλινικών δράσεων και των μέτρων δημόσιας υγείας.

Ηπατίτιδα: Τι να προσέχουν οι γονείς

Ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, έδωσε συμβουλές στους γονείς αναφορικά με τα περιστατικά ηπατίτιδας που έχουν καταγραφεί σε παιδιά - στο εξωτερικό - και έχουν προκαλέσει ανησυχία.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο πρώτο σημάδι που χρήζει προσοχής.

"Τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να κάνει μία ηπατίτιδα, είναι πολλαπλά. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο γονιός, για να δει στο παιδί του, είναι ο ίκτερος", είπε. Εξήγησε πως ο ίκτερος θα παρατηρηθεί στο μάτι του ανηλίκου, αρχικά. "Στο ασπράδι. Όταν ο ίκτερος είναι 1 - 1,5 μονάδα είναι στο μάτι" συμπλήρωσε, αναφέροντας πως "στις 7 – 10 μονάδες είναι στο δέρμα".

Συμβούλευσε, ακόμα, να εξετάζουν τα παιδιά στο φως της ημέρας και όχι κάτω από φως λάμπας καθώς κάτω από το "ηλεκτρικό μπορεί να έχει μία υποκίτρινη χροιά το μάτι, ψευδώς".

Άλλα συμπτώματα, σύμφωνα με τον ίδιο είναι τα εξής: κόπωση, κνησμός, διάρροια, εμετοί.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.