Aπό σήμερα ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στα smartphones

Το ψηφιακό πορτοφόλι (wallet app) θα δίνει την δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να έχουν σε ψηφιακή μορφή την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής τους.

Γράφει: Esquire Editors 27 Ιουλίου 2022

Η εποχή που ψάχναμε στα πορτοφόλια την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης γίνεται παρελθόν από σήμερα, Τετάρτη, καθώς μέσα από το ψηφιακό πορτοφόλι και με ένα κλικ, τα ψηφιακά αντίγραφα των δύο αυτών εγγράφων θα βρίσκονται πλέον στο κινητό μας τηλέφωνο.

Η ταυτότητα και η άδεια οδήγησης θα είναι έτσι πλέον στο κινητό μας

Aπό σήμερα ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στα smartphones

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζει σήμερα το απόγευμα την εφαρμογή για τα νέα ψηφιακά αντίγραφα του Δελτίου Ταυτότητας και του Διπλώματος Οδήγησης, με τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και Υποδομών & Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Πρόκειται για το ψηφιακό πορτοφόλι (wallet app) το οποίο θα δίνει την δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να έχουν σε ψηφιακή μορφή την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής τους. Θα είναι στα πρότυπα του CovidFree gr Wallet και θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (app) την οποία οι πολίτες θα μπορούν να κατεβάζουν από το Google Play και το App Store.

Αφού συνδεθούν στο app, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Τaxisnet, όπως και στο gov.gr, θα μπορούν να "κατεβάζουν" μέσα στην εφαρμογή την ψηφιακή μορφή της αστυνομικής τους ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης τους. Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που είχε χρησιμοποιηθεί στο τέλος του 2021 για να το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπείας που χρησιμοποιήθηκε στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον COVID-19.

Ποια στοιχεία θα αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή

Τα δύο έγγραφα θα μπορούν να αποθηκευτούν μέσα στο ψηφιακό πορτοφόλι, εκεί που ήταν και το πιστοποητικό εμβολιασμού, και άμεσα θα τεθούν σε ισχύ.

Τα στοιχεία που θα αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή για τις ταυτότητες είναι

  • Ο αριθμός ταυτότητας,
  • Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες,
  • Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες,
  • Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες,
  • Η ημερομηνία γέννησης,
  • Ο τόπος γέννησης,
  • Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας και
  • Η φωτογραφία του κατόχου
Ψηφιακή ταυτότητα

Για το δίπλωμα οδήγησης

  • Ο αριθμός άδειας οδήγησης,
  • Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες,
  • Η ημερομηνία γέννησης,
  • Ο τόπος γέννησης,
  • Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης,
  • Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης,
  • Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.),
  • Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος,
  • Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος,
  • Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος και
  • Η φωτογραφία του κατόχου.
 
Ψηφιακή άδεια οδήγησης

Κώστας Καραμανλής: Συντελείται ψηφιακή επανάσταση

Όλοι αντιλαμβανόμαστε την ψηφιακή επανάσταση που συντελείται, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή "Σήμερα", αναφορικά με τα ψηφιακά αντίγραφα ταυτότητας και διπλώματος οδήγησης που παρουσιάζονται σήμερα το απόγευμα παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το 2019, όταν τέθηκε σε ισχύ ο ένας πομποδέκτης για όλους αυτοκινητοδρόμους. "Αυτό που κάναμε το 2019 έπρεπε να έχει γίνει από 2014" σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια "θα είμαστε έτοιμοι να χρεωνόμαστε ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύουμε".

Αναφερόμενος στην σημερινή παρουσίαση, είπε ότι σήμερα κάνουμε άλλη μια επανάσταση μαζί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, που έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά".

Εξήγησε ότι με το car wallet οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται να έχουν μαζί τους το δίπλωμα και την ταυτότητα. "Θα μπορούμε να έχουμε την επιλογή να τα επιδεικνύουμε από το κινητό μας" είπε και συνέχισε: "Η καινοτομία αυτή βελτιώνει αφενός την καθημερινότητα των πολιτών και μειώνει την ταλαιπωρία ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει προβλήματα διαφάνειας".

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.