Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Η ζωή του από τα ανάκτορα μέχρι την έκπτωση.

Γράφει: Esquire Editors 10 Ιανουαρίου 2023

"Έφυγε" από τη ζωή ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σε ηλικία 82 ετών. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ύστερα από οξύ εγκεφαλικό, ενώ είχε περάσει και κορονοϊό.

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ γεννήθηκε στην Αθήνα στο Παλαιό Ψυχικό στις 2 Ιουνίου 1940 και ήταν ο μοναχογιός του βασιλιά Παύλου Α’ και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Τον Απρίλιο του 1941, με την αρχή της Γερμανικής Κατοχής, ο Κωνσταντίνος και η οικογένειά του έφυγαν από την Ελλάδα και επανήλθαν 5 χρόνια αργότερα μετά το δημοψήφισμα της 1ης Σεπτεμβρίου.

Το 1947 ορίστηκε διάδοχος του θρόνου, μετά την ενθρόνιση του πατέρα του Παύλου ως ο μοναδικός άρρεν απόγονος του βασιλιά, όπως όριζαν οι συνταγματικές διατάξεις. Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του στις 6 Μαρτίου του 1964, ο Κωνσταντίνος ορκίστηκε ως ο νέος βασιλιάς της Ελλάδος.

Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα.

Ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της Δανίας Άννα-Μαρία, τριτότοκη κόρη τού βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’. Ο γάμος έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964. Απέκτησαν πέντε παιδιά, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, την Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

Η εκπαίδευση από τον πατέρα του

Από την ηλικία των 15 ετών ο Κωνσταντίνος εκπαιδευόταν για να υπηρετήσει δίπλα στον πατέρα του, βασιλιά Παύλο: "Θυμάμαι, το 1955, ο πατέρας μου με είχε σε όλες τις ακροάσεις εφόσον έβγαινα από τα Ανάβρυτα. Σαββατοκύριακα αν υπήρχε μια επείγουσα ανάγκη να είμαι μαζί του σε μια ακρόαση πήγαινα. Μέχρι να κλείσω τα 18 και μπορούσα να αναλάβω τα ηνία του κράτους ως Αντιβασιλέας, δεν μίλαγα ποτέ. Μόνο όταν έγινα 18 ετών ζητούσα άδεια από τον πατέρα μου αν μπορώ να ρωτήσω κάτι" είχε πει σε συνέντευξη στην εκπομπή "Ιστορίες" με τον Αλέξη Παπαχελά και την Σία Κοσιώνη.

"Ο Βασιλιάς Παύλος είχε την αγωνία μην πάθει τίποτα πολύ νέος και αυτό σήμαινε πως θα αναλάβω εγώ. Ήθελε να ξέρω πως χειρίζεται αυτός τα θέματα. Αυτό το κατάλαβα αργότερα, εγώ έβγαλα αυτό το συμπέρασμα. Έχω την εντύπωση πως ήταν το 1955, εγώ τότε ήμουν πιτσιρίκος με κοντά παντελονάκια, και ήμουν σε μια από τις ακροάσεις των δύο Αντιπροέδρων, του Κανελλόπουλου και του Στεφανόπουλου. Είχε την αγωνία ο Βασιλιάς Παύλος πως η χώρα προχωρούσε χωρίς κατεύθυνση. Πρώτη φορά είδα τον πατέρα μου να θυμώνει. Τρόμαξα κιόλας".

Ο Κωνσταντίνος, ως "Βασιλέας των Ελλήνων" θα παραμείνει στο θρόνο μέχρι τον Ιούνιο του 1973. Η πρώτη σοβαρή κρίση στα χρόνια της βασιλείας του σημειώθηκε από πολύ νωρίς με την απαίτησή του να έχει τον τελευταίο λόγο στον διορισμό υπουργού Εθνικής Άμυνας και της ηγεσίας του στρατεύματος. Αυτή η διαφωνία του με τον τότε πρωθυπουργό οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, στις15 Ιουλίου. Τα λεγόμενα "Ιουλιανά" ακολούθησε μια περίοδος έντονης πολιτικής ανωμαλίας που τελικά οδήγησε στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Το 1974, ύστερα από την πτώση των συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έγινε το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου για το πολιτειακό, με το οποίο ο Κωνσταντίνος Β' κηρύχτηκε οριστικά έκπτωτος, με ποσοστό ψήφων 69,18 % υπέρ της προεδρευομένης Δημοκρατίας.

Μετά την έκπτωσή του, διεκδίκησε ακίνητη περιουσία (Κτήμα και ανάκτορα Τατοίου, κτήμα και ανάκτορο Μon Repos Κερκύρας και δασόκτημα Πολυδενδρίου Λαρίσης) και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τελικά η απόφαση που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2002, του επιδίκασε αποζημίωση 13,7 εκατ. ευρώ.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.