Εξαπλώνεται η νέα υπο-παραλλαγή Eris της Covid-19

Οι νοσηλείες από την Covid-19 παρουσιάζονται αυξημένες, με την τελευταία εβδομάδα να φτάνουν τις 563.

Γράφει: Esquire Editors 18 Αυγούστου 2023

Εξαπλώνεται η νέα υπο-παραλλαγή Eris, ενώ μεγάλη είναι η άνοδος στον αριθμό των νέων εισαγωγών τις τελευταίες εβδομάδες. Όπως φαίνεται στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου, η νέα υπο-παραλλαγή καταγράφηκε στο 16% των νέων κρουσμάτων (από 11% που ήταν στην προηγούμενη έκθεση). 

Παράλληλα, προκαλεί ανησυχία το γεγονός  πως σημειώνεται αύξηση 71% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. 

Την εβδομάδα που πέρασε οι νοσηλείες ήταν 563, ενώ την εβδομάδα από τις 31 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου ήταν 469.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων) παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη
εβδομάδα και αύξηση 33% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 18 ενώ καταγράφηκαν 22 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 69-97 έτη).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί από την εβδομάδα 9 και μετά. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (77%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (11%) και την EG.5.1 (11%). 

Τέλος η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (+135%), στην Αλεξανδρούπολη (+92%), στο Ηράκλειο (+72%), στη Θεσσαλονίκη (+72%), στα Ιωάννινα (+55%), στο Βόλο (+45%) και στα Χανιά (+38%). Αυξητική τάση παρατηρήθηκε και στην Πάτρα αλλά η εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή δεν μπορεί να υπολογιστεί γιατί την προηγούμενη εβδομάδα αναφοράς (31/07-06/08/2023) το ιικό φορτίο δεν ήταν ανιχνεύσιμο. Οριακά αυξήθηκε το ιικό φορτίο στη Λάρισα (+29%), ενώ οριακά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Αττική (-20%).

Την ίδια ώρα, από τα τέλη του Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να είναι διαθέσιμο το τροποποιημένο εμβόλιο για τον κορονοϊό, που θα καλύπτει τα νέα στελέχη, όπως και την υποπαραλλαγή Eris. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο θα στοχεύει ειδικότερα την XBB.1.5, δηλαδή την υποπαραλλαγή της Omicron που είναι παρόμοια με την Eris (επίσης υποπαραλλαγή της Omicron).

Το φετινό εμβόλιο θα είναι διαφορετικό από το περσινό, το οποίο ήταν ένα δισθενές εμβόλιο που κάλυπτε το αρχικό στέλεχος και τις υποπαραλλαγές Omicron BA.4 και BA.5. Τα εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα αυτό το φθινόπωρο θα μπορούν να καταπολεμήσουν υποπαραλλαγές της Omicron που κυριαρχούν από πέρσι, εξηγούν οι ειδικοί.

Από: Capital.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση.

7 τρελές θεωρίες για το σύμπαν που αμφισβητούν το Big Bang

Σαν σήμερα πριν από 7.000 χρόνια έγινε το Big Bang σύμφωνα με τον Johannes Kepler. Ή και όχι.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.