Η άνοδος, η πτώση και η επανεκκίνηση του Jack Ma

Ο ιδρυτής του Alibaba σήμερα είναι εκπαιδευτικός στην Ιαπωνία.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 10 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Jack Ma, ο αινιγματικός ιδρυτής της Alibaba και της Ant Group, έχει διανύσει μια αξιοσημείωτη διαδρομή, η οποία χαρακτηρίζεται από θριάμβους και δοκιμασίες. Παρά το ταραχώδες 2020 που τον είδε να εξαφανίζεται από τη δημοσιότητα και να αντιμετωπίζει έντονο έλεγχο από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές, ο Ma επανήλθε αποφασιστικά, με ανανεωμένους στόχους.

Γεννημένος ως Ma Yun στις 10 Σεπτεμβρίου 1964, στο Hangzhou της Κίνας, τα πρώτα του χρόνια δεν ήταν καθόλου λαμπερά. Μεγαλώνοντας σε μια εποχή, κατά την οποία η Κίνα απομονωνόταν από τη Δύση, η οικογένειά του αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες. Η αποφασιστικότητα του Ma, ωστόσο, ήταν εμφανής ήδη από τα νεανικά του χρόνια, καθώς προσέφερε ξεναγήσεις στην πόλη σε τουρίστες με αντάλλαγμα μαθήματα Αγγλικών.

Η άνοδος, η πτώση και η επανεκκίνηση του Jack MaCostfoto/Barcroft Media via Getty Images

Τα πρώτα χρόνια

Αλλά η πορεία του προς την επιτυχία δεν ήταν καθόλου ομαλή. Αφού απέτυχε δύο φορές στις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, έγινε τελικά δεκτός στο Ινστιτούτο Δασκάλων του Hangzhou, από το οποίο αποφοίτησε το 1988. Η αναζήτηση εργασίας του ήταν εξίσου δύσκολη, με πάνω από δώδεκα απορρίψεις, συμπεριλαμβανομένης μιας από την KFC, προτού γίνει καθηγητής Αγγλικών, κερδίζοντας μόλις 12 δολάρια τον μήνα.

Παρά την έλλειψη εμπειρίας στους υπολογιστές ή στον προγραμματισμό, ο Ma γοητεύτηκε από το διαδίκτυο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στις ΗΠΑ το 1995. Αυτή η νεοαποκτηθείσα γοητεία τον οδήγησε στην ίδρυση της Alibaba, μιας διαδικτυακής αγοράς που επέτρεπε στους εξαγωγείς να αναρτούν απευθείας καταχωρίσεις προϊόντων.

Η περίπτωση της Alibaba

Το ταξίδι της Alibaba δεν ήταν χωρίς ιδιοτροπίες, αλλά και διασκεδαστικές στιγμές. Ο Ma ενθάρρυνε πάντα μια "ζωνταντή" ατμόσφαιρα μέσα στην εταιρεία, βάζοντας μάλιστα την ομάδα του να κάνει διάφορα... ακροβατικά στα διαλείμματα και χάριζε στους υπαλλήλους του κουτιά "Silly String".

Το 2005, η Yahoo επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Alibaba, ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια της εταιρείας να ξεπεράσει το eBay στην Κίνα. Αυτή η συνεργασία θα αποδεικνυόταν αργότερα εξαιρετικά κερδοφόρα και για τα δύο μέρη.

Η δημόσια εγγραφή της Alibaba το 2014 ήταν μια ιστορική στιγμή, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη προσφορά για εταιρεία εισηγμένη στις ΗΠΑ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ωθώντας τον Ma να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα.

H τεράστια περιουσία και το κουνγκ φου

Η περιουσία του προέρχεται κυρίως από τις συμμετοχές του στην Alibaba και την Ant Group (η τελευταία μετονομάστηκε από Alipay το 2014). Ωστόσο, παρά τον τεράστιο πλούτο του, ο Ma έχει διατηρήσει έναν σεμνό τρόπο ζωής, επιδιδόμενος σε χόμπι όπως το διάβασμα, η συγγραφή μυθιστορημάτων κουνγκ φου και η εξάσκηση στο τάι τσι.

O Jack MaLintao Zhang/Getty Images

Το 2020, εν μέσω της πανδημίας, ο Ma έδειξε τη φιλανθρωπική του πλευρά, προμηθεύοντας και αποστέλλοντας μάσκες προσώπου N95 και κιτ εξέτασης COVID-19 σε περισσότερες από 100 χώρες που αντιμετώπιζαν ελλείψεις. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και οι ΗΠΑ.

Η πτώση και η... βιώσιμη γεωργία

Ωστόσο, η ειλικρίνειά του θα τον οδηγούσε αργότερα σε σύγκρουση με τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές, με αποτέλεσμα την αναστολή της πολυαναμενόμενης δημόσιας εγγραφής του Ant Group. Η καθαρή αξία του Ma έπεσε κατακόρυφα, αλλά παραμένει το ένατο πλουσιότερο άτομο της Κίνας με εκτιμώμενη περιουσία 34,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόσφατα, ο Jack Ma δέχτηκε μια θέση διδασκαλίας στην Ιαπωνία, εστιάζοντας στη βιώσιμη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί τη δέσμευσή του να αξιοποιήσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του για να συμβάλει θετικά στον κόσμο.

Η ιστορία της ζωής του Jack Ma είναι μια απόδειξη της επιμονής και της καινοτομίας, από το ταπεινό του ξεκίνημα μέχρι την άνοδό του ως ένας από τους επιχειρηματίες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Κίνα. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, το ταξίδι του Ma συνεχίζεται, με γνώμονα την επιθυμία του να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στον κόσμο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.