Η λίστα με τους πλουσιότερους Αμερικανούς για το 2023

Αξιοσημείωτο είναι πως το Νο1 της περσινής λίστας, παραμένει στην κορυφή και φέτος.

Γράφει: Esquire Editors 05 Οκτωβρίου 2023

Ακόμη και οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής βιώνουν την… ανισότητα του πλούτου. Τα μέλη της λίστας Forbes 400 με τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας έγιναν σε μεγάλο βαθμό πλουσιότερα φέτος, προσθέτοντας συνολικά 500 δισεκατομμύρια δολάρια στην καθαρή αξία της περιουσίας τους. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα κέρδη - συνολικά περίπου 310 δισεκατομμύρια δολάρια - προήλθαν μόνο από τα 20 κορυφαία πρόσωπα στην κατάταξη.

Ως ομάδα, οι 20 κορυφαίοι είναι πιο πλούσιοι από ποτέ, με συνολική αξία περιουσίας σχεδόν 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτοί οι 20 άνθρωποι είναι κατά 30% πλουσιότεροι απ’ ό,τι πριν από έναν χρόνο, κατά μέσο όρο, ξεπερνώντας κατά πολύ τη μέση αύξηση πλούτου κατά 12% σε ολόκληρη τη λίστα. Κατέχουν το 40% της συνολικής καθαρής θέσης των 400 και θα μπορούσαν να εξαγοράσουν τους 340 κατώτερους δισεκατομμυριούχους - με κάποια δισεκατομμύρια να περίσσευαν και πάλι.

Λίγοι άνθρωποι είχαν καλύτερη χρονιά από τον Jensen Huang, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia. Ο Huang εισέρχεται στους 20 κορυφαίους για πρώτη φορά, χάρη στη βιασύνη του χρηματιστηρίου για επενδύσεις τεχνητής νοημοσύνης. Η μετοχή της Nvidia, η οποία παράγει περισσότερα από τα τσιπ που χρησιμοποιούνται σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, κατέγραψε άνοδο μεγαλύτερη του 200%, καθιστώντας τον Huang τον μεγαλύτερο κερδισμένο στη λίστα Forbes 400 του 2023, με αύξηση περιουσίας κατά περίπου 216% από πέρυσι. Με περιουσία περίπου 40,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι πλέον ο 17ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική.

Η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε στην επίτευξη μεγάλων κερδών και για πολλά άλλα μέλη της ομάδας των κορυφαίων 20. Ο Larry Ellison πρόσθεσε 57 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του, το μεγαλύτερο κέρδος σε καθαρό μέγεθος, καθώς η μετοχή της εταιρείας λογισμικού του, Oracle, εκτινάχθηκε κατά 69%. Ανήλθε έτσι κατά μία θέση, στο Νο 3.

Ο Mark Zuckerberg (Νο 8), ο οποίος δεν συμπεριλαμβανόταν στο top 10 πέρυσι, για πρώτη φορά από το 2014, καβάλησε το κύμα της τεχνητής νοημοσύνης της Meta και της θετικής πορείας της μετοχής λόγω περικοπών κόστους και βρέθηκε πίσω στο το πρώτο μισό των κορυφαίων 20. Οι συνιδρυτές της Google, Larry Page (Νο 5) και Sergey Brin (Νο 7) είδαν τη μετοχή της μητρικής εταιρείας, Alphabet, να εκτινάσσεται κατά 27% από τότε που η εταιρεία παρουσίασε τη σειρά εργαλείων AI της τον Μάιο. Ο Bill Gates (Νο 6) επένδυσε στη startup Inflection.ai, δημιουργό chatbot τεχνητής νοημοσύνης, τον Ιούνιο μαζί με τη Microsoft, η οποία έχει ήδη μερίδιο στην OpenAI, η οποία έχει αναπτύξει το ChatGPT.

Με τον Huang να εισέρχεται στην πρώτη 20άδα, ένα πρόσωπο - η Mackenzie Scott - αποχώρησε, πέφτοντας στο Νο 21 της λίστας. Η Scott είδε την περιουσία της να μειώνεται κατά 600 εκατομμύρια δολάρια σε αξία από πέρυσι, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Amazon ενισχύθηκε κατά 8%, καθώς συνεχίζει να χαρίζει επιθετικά την περιουσία την οποία απέκτησε όταν χώρισε από τον Jeff Bezos το 2019.

Μόνο δύο μέλη του top 20 έχουν μικρότερη περιουσία σε σχέση με την περίοδο πριν από έναν χρόνο: ο Charles Koch (Νο. 16), ο οποίος υποχώρησε κατά τρεις θέσεις και ο ιδρυτής της Nike, Phil Knight (Νο 18), ο οποίος υποχώρησε κατά μία θέση μετά την πτώση κατά 8% στην τιμή της μετοχής του κολοσσού αθλητικών ειδών.

Ένα πράγμα δεν άλλαξε: το ποιος βρίσκεται στην κορυφή. Ο Elon Musk παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Με εκτιμώμενα 251 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει ακριβώς την ίδια περιουσία με πέρυσι - και 90 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από τον δεύτερο Jeff Bezos, ο οποίος έχει εκτιμώμενη περιουσία 161 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εννέα από τους 20 κορυφαίους της λίστας έχουν περιουσία τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερων, τα περισσότερα από ποτέ, σε σχέση με μόλις τέσσερα μέλη της λίστας πέρυσι. Η ελάχιστη καθαρή περιουσία που απαιτείται για να βρίσκεται κανείς στους κορυφαίους 20 είναι τώρα 38,9 δισεκατομμύρια δολάρια, από 37 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από έναν χρόνο.

Ιδού λοιπόν οι 20 πλουσιότεροι Αμερικανοί πολίτες, που ξεχωρίζουν στη λίστα Forbes 400 για το 2023.

1. Elon Musk


Περιουσία: 251 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Tesla, SpaceX

2. Jeff Bezos


Περιουσία: 161 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Amazon

3. Larry Ellison


Περιουσία: 158 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Oracle

4. Warren Buffett


Περιουσία: 121 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Berkshire Hathaway

5. Larry Page


Περιουσία: 114 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Google

6. Bill Gates


Περιουσία: 111 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Microsoft

7. Sergey Brin


Περιουσία: 110 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Google

8. Mark Zuckerberg


Περιουσία: 106 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Facebook

9. Steve Ballmer


Περιουσία: 101 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Microsoft

10. Michael Bloomberg


Περιουσία: 96,3 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Bloomberg LP

11. Michael Dell


Περιουσία: 71,5 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Dell Technologies

12. Jim Walton & οικογένεια


Περιουσία: 68,2 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Walmart

13. Rob Walton & οικογένεια


Περιουσία: 67,4 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Walmart

14. Alice Walton


Περιουσία: 66,5 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Walmart

15. Julia Koch & οικογένεια


Περιουσία: 59,8 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Koch Industries

16. Charles Koch & οικογένεια


Περιουσία: 54,5 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Koch Industries

17. Jensen Huang


Περιουσία: 40,7 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Ημιαγωγοί

18. Phil Knight & οικογένεια


Περιουσία: 39,5 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Nike

19. Jacqueline Mars


Περιουσία: 38,9 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Καραμέλες, τροφές για κατοικίδια

20. John Mars


Περιουσία: 38,9 δισεκατομμύρια δολάρια | Πηγή πλούτου: Καραμέλες, τροφές για κατοικίδια

Από: Capital.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.