Τρεις μεγιστάνες της τεχνολογίας 'κλαίνε' 37 δισ. δολάρια σε μία εβδομάδα

Dell, Huang και Musk έχασαν αξία στον απόηχο των αποτελεσμάτων γ' τριμήνου και της σινο-αμερικανικής κόντρας.

Γράφει: Esquire Editors 23 Οκτωβρίου 2023

Οι αγορές ακολούθησαν πτωτική πορεία την περασμένη εβδομάδα, και τρεις από τους 30 πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ -ο Michael Dell της Dell Technologies, ο Jensen Huang της Nvidia και ο Elon Musk της Tesla- έχασαν αξιοσημείωτο μέρος της αξίας τους.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε μια δέσμη νέων μέτρων που αποσκοπούν στον περαιτέρω περιορισμό της εξαγωγής προηγμένων αμερικανικών τσιπ τεχνητής νοημοσύνης προς την Κίνα. Μετά τις ανακοινώσεις, η μετοχή της Nvidia σημείωσε "βουτιά" 8,5% στη μεγαλύτερη πτώση σε διήμερη βάση κατά το τελευταίο έτος. (Περίπου το 1/5 των εσόδων της Nvidia προέρχονταν από την Κίνα το περασμένο τρίμηνο.) Η τρικλοποδιά της Ουάσιγκτον έριξε την καθαρή αξία του συνιδρυτή και CEO της εταιρείας, Jensen Huang, στα 3,5 δισ. δολάρια, απειλώντας να "αποσπάσει" κάποια λάφυρα από τη χρυσοφόρους τελευταίους μήνες της τεχνητής νοημοσύνης.

Στον απόηχο των αυστηρότερων ελέγχων της Ουάσινγκτον για τα τσιπ, το Πεκίνο σκέφτεται πλέον να εμποδίσει την εξαγορά της VMware (spin-off της Dell Technologies για το cloud computing) από την Broadcom, αξίας 69 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Η είδηση, που μείωσε τις πιθανότητες υλοποίησης του deal από το 90% στο 50%, σύμφωνα με εκτίμηση του Barron's, ώθησε σε κατρακύλα 15% τον τίτλο της VMware. Ο Michael Dell, με μερίδιο της τάξης περίπου 40% στη VMware, είδε τη ατομική του περιουσία να μειώνεται κατά 5,4 δισ. δολάρια σε μία εβδομάδα (είχε χάσει άλλα 350 εκατ. δολάρια, παραχωρώντας δωρεάν ένα πακέτο μετοχών του στη Dell). Η εξαγορά έχει οριστεί για τις 30 Οκτωβρίου και προβλέπει την καταβολή 20 δισ. δολαρίων στον ιδρυτή και CEO της Dell.

Στο μεταξύ, η περιουσία του CEO της Tesla, Elon Musk, μειώθηκε κατά 28 δισ. δολάρια, στη μεγαλύτερη πτώση καθαρής αξίας δισεκατομμυριούχου αυτή την εβδομάδα, αφού τα οικονομικά αποτελέσματα γ' τριμήνου που ανακοίνωσε η Tesla ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων, επηρεασμένα από τη μείωση στις παραδόσεις οχημάτων, και έχασαν τις προβλέψεις αναλυτών για τα έσοδα και τα κέρδη. 

Ας δούμε πώς εξελίχθηκε η περιουσία των Dell, Huang και Musk την εβδομάδα 13-20 Οκτωβρίου:

Michael Dell

Καθαρή αξία: 67,2 δισ. δολάρια | Μείωση: 5,4 δισ. δολάρια | Πηγή πλούτου: Dell Technologies 

Η εταιρεία λογισμικού cloud VMware (που αποσχίστηκε το 2021 από την Dell Technologies) είδε να μην πηγαίνουν καλά τα πραγματα τις τελευταίες ημέρες. Ο τίτλος της σημείωσε πτώση στον απόηχο της είδησης ότι η Κίνα ενδέχεται να παρεμποδίσει την εξαγορά της Dell από την εταιρεία παραγωγής μικροτσίπ Broadcom. Παρά τη "βουτιά" αυτής της εβδομάδας, ο τίτλος της VMware τρέχει ένα ράλι άνω του 25% στο έτος και η Dell Technologies έχει ενισχυθεί κατά περίπου 80%, αυξάνοντας την αξία της κατά -τουλάχιστον- 15 δισ. δολάρια στο τελευταίο 12μηνο.

Jensen Huang

Καθαρή αξία: 37,1 δισ. δολάρια | Μείωση: 3,5 δισ. δολάρια | Πηγή πλούτου: Nvidia 

Ο CEO και συνιδρυτής της Nvidia είχε μια συναρπαστική χρονιά, καθώς ακολούθησε την κερδοφόρα τάση της τεχνητής νοημοσύνης και τον Σεπτέμβριο μπήκε για πρώτη φορά στους 20 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με Forbes. Πλέον βρίσκεται στο Νο 29 της σχετικής λίστας, ενώ η "βουτιά" της μετοχής της θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας ευρύτερης πτώσης των μετοχών, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν όλο και πιο έντονατη βιομηχανία των ημιαγωγών. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Huang δήλωσε στο επενδυτικό podcast "Acquired" ότι, αν ξεκινούσε από την αρχή, δεν θα ίδρυε ποτέ την Nvidia, επικαλούμενος τα πολλά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει και τα σφάλαματα που έκανε.

Elon Musk

Καθαρή αξία: 225 δισ. δολάρια | Μείωση: 28 δισ. δολάρια | Πηγή πλούτου: Tesla 

Η τιμή της μετοχής της Tesla υποχώρησε κατά περίπου 9% την Πέμπτη και επιπλέον 3,69% την Παρασκευή, στον απόηχο των αποτελεσμάτων γ' τριμήνου, με τον CEO της να εκφράζει την απαισιοδοξία του για την παγκόσμια οικονομία. Στην ανακοίνωση της εταιρείας, ο Musk εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από την αύξηση των επιτοκίων και το "δύσκολο οικονομικό περιβάλλον", ενώ μείωσε τις προσδοκίες για το cybertruck της Tesla, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "σκάψαμε τον τάφο μας". Η καθαρή αξία του Musk μειώθηκε κατά περίπου 24 δισ. δολάρια μέσα στο ίδιο 24ωρο, παρόλα αυτά παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με διαφορά 51 δισ. δολαρίων από τον δεύτερο.

Από: Capital.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.