Η καραντίνα μίας Νεοϋορκέζας στο "Μεγάλο Μήλο"

"Το σύστημα δημόσιας υγείας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση".

Γράφει: Esquire Editors 31 Μαρτίου 2020

Καθώς περπατάω μέσα από το πάρκο της Γέφυρας του Μπρούκλιν, δίπλα από τον ποταμό Ηστ Ρίβερ, κοιτάζοντας τον μαγευτικό ορίζοντα του Μανχάταν, η εικόνα με την πρώτη ματιά φαίνεται το ίδιο πολύβουη όπως πάντα. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά, δεν αποκαλύπτει το συνηθισμένο συνονθύλευμα ανθρώπων: τη Βαβέλ των τουριστών, τους φωτογράφους που προσπαθούν να απαθανατίσουν στιγμιότυπα της μητρόπολης ή τους εφήβους που συνήθως δίνουν "παράσταση” με τα σκέιτμπορντ. Το πάρκο είναι γεμάτο ανθρώπους που κάνουν τζόκινγκ αλλά μόνοι τους, γονείς που έχουν βγάλει βόλτα τα μωρά τους με τα καρότσια ή τα παιδιά τους να κάνουν πατίνια. Κανείς δεν παίζει βόλεϊ στην άκρη του ποταμού. Κανείς δεν κάνει πικ νικ. Όλοι διατηρούν μια φιλική απόσταση ο ένας απ’ τον άλλο, ενώ ορισμένοι φορούν μάσκες. Και πάλι όμως, δεν αποκομίζεις την εικόνα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ούτε της "παύσης” που ζήτησε ο δήμαρχος και η κυβέρνηση της Νέας Υόρκης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Απο την Katya Soldak, διευθύντρια σύνταξης διεθνών εκδόσεων της Forbes Media

Αυτή η εικόνα ηρεμίας, των αθλούμενων και των παιδιών που παίζουν, δεν πρέπει να ξεγελάει κανέναν. Οι πέντε δήμοι της Νέας Υόρκης -Μπρούκλιν, Κουίνς, Μανχάταν, Στέιτεν Άιλαντ και Μπρονξ- πλήττονται σφόδρα από τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Με τον αριθμό των θανάτων να αυξάνεται -678 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στα κορεσμένα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης έως τις 28 Μαρτίου, ενώ τα κρούσματα είχαν ξεπεράσει τις 53.000- οι πέντε δήμοι της Νέας Υόρκης έχουν καταστεί το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα.

Το σύστημα δημόσιας υγείας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Μίλησα με τέσσερις ειδικούς δημόσιας υγείας στην πόλη και όλοι τους μου επιβεβαίωσαν την ανησυχητική πραγματικότητα που αποκαλύπτουν τα μέσα ενημέρωσης. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν επαρκή προστατευτικό εξοπλισμό, οι μάσκες μιας χρήσεως ξαναχρησιμοποιούνται, ενώ δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια, ούτε αναπνευστήρες. Οι γιατροί διασωληνώνουν ασταμάτητα ασθενείς που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης. Τα νοσοκομεία της πόλης έχουν στήσει μάλιστα πρόχειρα ιατρεία σε σκηνές, όπου γίνεται η ταξινόμηση των ασθενών με COVID-19, ενώ λειτουργούν και ως νεκροτομεία. Η καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης στην εξάπλωση του ιού κοστίζει ήδη πολλές ζωές.

Αυτό που σε εντυπωσιάζει ωστόσο στους Νεοϋορκέζους -όπου ζω από 17 ετών- είναι ο τρόπος που οι άνθρωποι συνδράμουν και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο. Όπως μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, κατά τη διάρκεια του γενικού μπλακ άουτ του 2003, που ολόκληρη η πόλη έμεινε στο απόλυτο σκοτάδι για ώρες, ή μετά τον καταστροφικό τυφώνα Σάντι το 2012.

Την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος, το 2016, οι Νεοϋορκέζοι, στην πλειοψηφία τους φιλελεύθεροι δημοκράτες, ήταν ιδιαίτερα συγκαταβατικοί ο ένας προς τον άλλο, μοιραζόμενοι ήρεμα τη θλίψη τους και εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για το μέλλον της χώρας. Σήμερα, με τα σχολεία, τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια κλειστά, και με πολλούς ανθρώπους να έχουν αυτοπεριοριστεί, προσπαθώντας να ακολουθήσουν τις εντολές κοινωνικής αποστασιοποίησης των αρχών, οι άνθρωποι προσπαθούν και πάλι να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο: αγοράζουν φαγητό για τους ηλικιωμένους γείτονές τους, βοηθούν στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού απολυμαίνοντας πόρτες και ανελκυστήρες. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε όσους φοβούνται και χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης.

Στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία επιτρέπεται η είσοδος σε λίγους κάθε φορά, οι οποίοι μπαίνουν αφού πρώτα απολυμάνουν τα χέρια τους με το αντισηπτικό υγρό που υπάρχει στην είσοδο, ενώ οι υπόλοιποι περιμένουν καρτερικά έξω από το κατάστημα, διατηρώντας πάντα την απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων.

Ωστόσο, πέρα από την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό, επικρατεί παράλληλα φόβος και άγχος. Οι εργαζόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών και στη βιομηχανία τροφίμων έχουν μείνει χωρίς δουλειά, αντιμετωπίζοντας μήνες επερχόμενων δυσχερειών. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εργασίας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, κατά της πρώτες ημέρες ισχύος των περιοριστικών μέτρων και της αναστολής των οικονομικών δραστηριοτήτων, σε ορισμένες περιοχές της πολιτείας καταγράφηκε αύξηση 1.000% στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, καθώς 1,7 εκατ. άνθρωποι εντάχθηκαν στο ταμείο ανεργίας. Επιπλέον, περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά από οικονομικά ευάλωτες οικογένειες, η σίτιση των οποίων στηριζόταν κυρίως στα σχολικά γεύματα, έχουν αναγκαστεί πλέον να στραφούν στις κοινωνικές δομές που έχουν επιφορτιστεί με το έργο κάλυψης αυτών των αναγκών. Με άλλα λόγια, οι επιπτώσεις του κορονοϊού έχουν μεταξύ άλλων αναδείξει και την οικονομική ανισότητα μεταξύ εχόντων και μη που επικρατεί στη Νέα Υόρκη, φαινόμενο που θα συνεχίσει να αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο όσο περνά ο καιρός. 

Εν τω μεταξύ, όσοι εργαζόμαστε στα κεντρικά γραφεία του Forbes στο Νιού Τζέρσι έχουμε ξεκινήσει την εξ αποστάσεως εργασία ήδη από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Ευτυχώς, ανασυγκροτηθήκαμε γρήγορα: όλο το προσωπικό της εταιρείας, 400 εργαζόμενοι, έχουμε "μεταναστεύσει” σε έναν εικονικό χώρο εργασίας και έχουμε δημιουργήσει μια απολύτως εικονική αίθουσα ειδήσεων. Εκτός όμως από τις καθημερινές τηλεδιασκέψεις, ο καθένας μας διατηρεί συνεχή επικοινωνία με τους υπολοίπους της ομάδας του, έτσι ώστε ο ένας να στηρίζει τον άλλο και να παραμείνει το γενικό αίσθημα υψηλό.

Οι αρχές της πόλης από την μεριά τους όμως, άργησαν να ανταποκριθούν στην κρίση του COVID-19. Για αρκετές εβδομάδες, παρότι ήταν αναπόφευκτη η έλευση της κρίσης, τα οκτώ εκατομμύρια των Νεοϋορκέζων συγχρωτίζονταν στο ασφυκτικά γεμάτο μετρό, σε κατάμεστα εστιατόρια και μπαρ, και στα πλημμυρισμένα από κόσμο διεθνή αεροδρόμια της πόλης.

Αργή ήταν όμως και η αντίδραση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην επερχόμενη καταστροφή, ελλείψει κυρίως της Ομάδας Αντιμετώπισης Πανδημιών, υπηρεσία που κατήργησε ο Τραμπ το 2018. Η κυβέρνηση Τραμπ απέτυχε να αποτρέψει την επερχόμενη κρίση και για έναν ακόμη λόγο, διότι υποτίμησε πόσο επικίνδυνος είναι ο COVID-19: "Το έχουμε υπό πλήρη έλεγχο”, είχε δηλώσει ο πρόεδρος Τραμπ τον Ιανουάριο, όταν ο κορονοϊός είχε αρχίσει ήδη να εξαπλώνεται. "Πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση ατόμου που έρχεται από την Κίνα, και το έχουμε υπό έλεγχο”, είχε πει τότε. Η κυβέρνηση όμως απέτυχε να διαγνώσει τους προσβληθέντες εγκαίρως. Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο και ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο παρενέβησαν και προσπάθησαν να βοηθήσουν τα νοσοκομεία να εξασφαλίσουν προμήθειες υγειονομικού υλικού και πρόσθετο εξοπλισμό διάγνωσης του ιού. Ακόμη προσπαθούν.

Εν τω μεταξύ, η πόλη εξετάζει να βάλει "λουκέτο” στα πάρκα καθώς και σε άλλους δημόσιους χώρους. Ενδεχομένως να απαγορεύσει ακόμη και στον κόσμο να βγαίνει από τα σπίτια του, ή να φύγει εκτός των ορίων της Νέας Υόρκης. Το σίγουρο είναι πάντως ότι για τις επόμενες εβδομάδες, το "Μεγάλο Μήλο” θα παραμείνει υπό περιορισμό. 

Μείνετε λοιπόν σπίτι, μην συμβάλετε στην εξάπλωση της πανδημίας, σώστε ζωές.

Από: capital.gr


Φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.