Πού βρισκόμαστε με τις δοκιμές εμβολίων παγκοσμίως

Οι πιο ελπιδοφόρες προσπάθειες που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη από την Αυστραλία μέχρι την Κίνα.

Γράφει: Esquire Editors 02 Απριλίου 2020

Η εθνική υπηρεσία επιστημών της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε το πρώτο στάδιο δοκιμής πιθανών εμβολίων για το COVID-19, καθώς ενώνει τις δυνάμεις της με τις προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη παγκοσμίως για την παρασκευή εμβολίου που θα δώσει ένα τέλος στην πανδημία του κορονοϊού.

Του Δημήτρη Κρικέλα

Ο προκλινικός έλεγχος από τον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO), που περιλαμβάνει έγχυση δύο εμβολίων σε κουνάβια, βρίσκεται σε εξέλιξη στο εργοστάσιο υψηλής βιολογικής προστασίας που βρίσκεται κοντά στη Μελβούρνη.

Ο πρώτος έλεγχος φάσης θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες, δήλωσε ο διευθυντής υγείας του CSIRO, Rob Grenfell, στο Reuters, προσθέτοντας ότι οποιοδήποτε εμβόλιο που προκύπτει δεν θα είναι διαθέσιμο στο κοινό πριν από τα τέλη του 2021. "Εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι για 18 μήνες μέχρι την παράδοση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό", ανέφερε ο Grenfell από τη Μελβούρνη σε μια συνέντευξη στο πρακτορείο μέσω Skype. "Τώρα αυτό, μπορεί φυσικά να αλλάξει. Υπάρχουν πολλές τεχνικές προκλήσεις που πρέπει να περάσουμε".

Ο Grenfell ανέφερε ότι οι επιστήμονες δουλεύουν με "αξιοσημείωτο" ρυθμό, φτάνοντας στο προκλινικό στάδιο δοκιμών σε περίπου οκτώ εβδομάδες, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί μέχρι δύο χρόνια. "Αυτή είναι η ταχύτητα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή", είπε χαρακτηριστικά.

Περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από το νέο κορονοϊό σε 207 χώρες και περιοχές, σκοτώνοντας περισσότερους από 42.000. Η Αυστραλία έχει αναφέρει περίπου 5.200 περιπτώσεις και 24 θανάτους.

Ο Grenfell τόνισε ότι αναμένει οι δοκιμές σε άνθρωπο να ξεκινήσουν αργότερα αυτό το μήνα ή στις αρχές του επόμενου μήνα.

Το CSIRO δήλωσε ότι η δοκιμή θα καλύπτει τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την αξιολόγηση του καλύτερου τρόπου χορήγησης του εμβολίου για καλύτερη προστασία, συμπεριλαμβανομένης ενδομυϊκής ένεσης αλλά και ρινικού εκνεφώματος. Μάλιστα, το CSIRO ήταν ο πρώτος ερευνητικός οργανισμός εκτός της Κίνας που επιτυχώς παρασκεύασε μια εργαστηριακή εκδοχή του ιού ώστε να επιτρέψει προκλινικές μελέτες στο COVID-19.

Τον Φεβρουάριο, επιβεβαίωσε ότι οι κουνάβια αντέδρασαν στον κορονοϊό, καθώς μοιράζονται με τον άνθρωπο έναν συγκεκριμένο υποδοχέα στα αναπνευστικά κύτταρα που ο ιός συνδέεται με τον ιό.

"Αν μπορούμε να σταματήσουμε τη δέσμευση του ιού στους υποδοχείς των κουνάβιων στο αναπνευστικό σύστημα, υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει στον άνθρωπο", δήλωσε ο Grenfell.

Σε εξέλιξη μελέτες σε όλο τον πλανήτη

Η Moderna Inc είναι η πλησιέστερη δημόσια γνωστή εγκατάσταση όπου διαξάγονται ανθρώπινες δοκιμές, καθώς ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα η πρώτη πειραματική μελέτη σε ανθρώπους στο Σιάτλ και πιο συγκεκριμένα σε 45 εθελοντές στους οποίους θα χορηγηθούν δύο δόσεις σε διάστημα ενός μηνός.

Επιπλέον η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε συμφωνίες τόσο με τη Moderna όσο και με την Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες με τουλάχιστον δύο ακόμη εταιρείες ώστε να παράγει τεράστιες ποσότητες εμβολίων.

Από την πλευρά του το Ισραήλ έχει αρχίσει να δοκιμάζει ένα πρωτότυπο εμβολίου σε τρωκτικά στο βιοχημικό αμυντικό του εργαστήριο, όπως ανέφερε μια πηγή στο Reuters την περασμένη Τρίτη.

Στην Αυστραλία, χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπήκαν την περασμένη εβδομάδα σε μία κλινική δοκιμή για να διαπιστώσουν αν ένα εμβόλιο για την φυματίωση του προηγούμενου αιώνα μπορεί να καταπολεμήσει το νέο κορονοϊό.

Κινέζοι επιστήμονες αναζητούν πιθανή θεραπεία στα "αποτελεσματικά" αντισώματα

Τέλος, μια ομάδα κινέζων επιστημόνων έχει απομονώσει αρκετά αντισώματα που λένε ότι είναι "εξαιρετικά αποτελεσματικά" στο να εμποδίσουν την ικανότητα του νέου κορονοϊού να εισέλθει σε κύτταρα, τα οποία τελικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία ή την πρόληψη του COVID-19.

Ο Zhang Linqi στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου δήλωσε ότι ένα φάρμακο που παρασκευάζεται με αντισώματα όπως αυτά που έχει βρει η ομάδα του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικότερα από τις τρέχουσες προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένου αυτού που ονομάζεται "οριακή" θεραπεία όπως το πλάσμα.

Το πλάσμα περιέχει αντισώματα αλλά περιορίζεται από τον τύπο αίματος.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η ομάδα του Zhang Linqi και μια ομάδα στο 3ο Λαϊκό Νοσοκομείο στο Shenzhen ξεκίνησαν να αναλύουν αντισώματα από αίμα που ελήφθησαν από ασθενείς με COVID-19 που ανάρρωσαν, απομονώνοντας 206 μονοκλωνικά αντισώματα που έδειξαν αυτό που χαρακτήρισε ως "ισχυρή" ικανότητα δέσμευσης με τις πρωτεΐνες του ιού.

Στη συνέχεια διεξήγαγαν μια άλλη δοκιμή για να διαπιστώσουν αν μπορούσαν να εμποδίσουν τον ιό να εισέλθει σε κύτταρα, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Μεταξύ των 20 πρώτων δοκιμασμένων αντισωμάτων, τέσσερα μπόρεσαν να μπλοκάρουν την είσοδο στον ιό και από αυτά τα δύο ήταν "εξαιρετικά καλά", δήλωσε ο Zhang. Η ομάδα επικεντρώνεται πλέον στην ταυτοποίηση των ισχυρότερων αντισωμάτων και ενδεχομένως στο συνδυασμό τους για τον μετριασμό του κινδύνου μετάλλαξης του νέου κορoνoϊού. Αν όλα πάνε καλά, οι ενδιαφερόμενοι προγραμματιστές θα μπορούσαν να τα παράγουν μαζικά για δοκιμή, πρώτα σε ζώα και τελικά σε ανθρώπους. Η ομάδα συνεργάζεται με μια βιοτεχνολογική επιχείρηση της Κίνας, την Brii Biosciences, σε μια προσπάθεια "να προωθήσει πολλαπλούς υποψήφιους για προφυλακτική και θεραπευτική παρέμβαση", σύμφωνα με δήλωση του Brii.

"Η σημασία των αντισωμάτων έχει αποδειχθεί στον κόσμο της ιατρικής εδώ και δεκαετίες", δήλωσε ο Zhang. "Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του καρκίνου, των αυτοάνοσων ασθενειών και των μολυσματικών ασθενειών".

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση.

7 τρελές θεωρίες για το σύμπαν που αμφισβητούν το Big Bang

Σαν σήμερα πριν από 7.000 χρόνια έγινε το Big Bang σύμφωνα με τον Johannes Kepler. Ή και όχι.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.