Musk, Vinciarelli και τρεις Κινέζοι μεγιστάνες ηγούνται του ράλι κερδών στην ηλεκτροκίνηση

Τεράστια κέρδη για τους μεγιστάνες των ηλεκτρικών οχημάτων, ανάμεσά τους ο Elon Musk.

Esquire Team
Γράφει: Esquire Editors 01 Αυγούστου 2023

H προηγούμενη εβδομάδα ήταν εντυπωσιακή για λίγους μεγιστάνες των ηλεκτρικών οχημάτων. Ειδικότερα, η Xpeng του He Xiaopeng σόκαρε τις αγορές με ένα θηριώδες άλμα της μετοχής της στο άκουσμα της είδησης ότι η Volkswagen επενδύει 700 εκατ. δολάρια και παίρνει θέση παρατηρητή στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει ισχυρή θέση στα ηλεκτρικά οχήματα, ειδικά στην Κίνα, μια από τις σημαντικότερες αγορές του κλάδου, ενώ η Xpeng χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να αναπτύξει και να παραδώσει νέα μοντέλα.

Των Phoebe Liu και Monica Hunter-Hart

Η είδηση της σύμπραξης έδωσε ώθηση στη μετοχή της Xpeng, την οποία συνίδρυσε ο He το 2014, με 61% μερίδιο, προσθέτοντας περίπου 1,6 δισ. δολάρια στην προσωπική καθαρή του αξία, σύμφωνα με την εκτίμηση του Forbes. Το ράλι της Xpeng αναζωπύρωσε την επενδυτική αισιοδοξία για τις κινεζικές εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων, ανεβάζοντας τις τιμές και μερικών ακόμη μετοχών του κλάδου – όπως της Nio του William Li, η οποία μπήκε στον πόλεμο τιμών που προκάλεσε η Tesla όταν μείωσε τις τιμές των οχημάτων της τον Ιούνιο, και ενώ επί μήνες απέφευγε να το κάνει. Τα πράγματα πήγαν καλά και για την Geely του Li Shufu, η οποία επενδύει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να ανταγωνιστεί την Tesla και την εγχώρια BYD.

Στις ΗΠΑ, ο CEO της Tesla και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Elon Musk, είδε την καθαρή του αξία να αυξάνεται κατά 4,2 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας συνέχισε να ανακάμπτει από τις απαισιόδοξες προοπτικές των επενδυτών μετά την πιο πρόσφατη έκθεση αποτελεσμάτων τριμήνου που ανακοίνωσε.

Στο μεταξύ, η κατασκευάστρια μονάδων παροχής ισχύος Vicor έχει αυξήσει την καθαρή αξία του CEO της, Patrizio Vinciarelli, αφού μετά τα τελευταία αποτελέσματα που ανακοίνωσε η μετοχή της εκτινάχθηκε την προηγούμενη Τετάρτη κατά 58%. Οι μονάδες παροχής ισχύος της Vicor χρησιμοποιούνται σε δραστηριότητες που απαιτούν πολύ υψηλές τάσεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα αναδυόμενα συστήματα των 48 βολτ στα οχήματα.

Συνολικά, Vinciarelli, He και Li ξεπέρασαν κατά πολύ τις επιδόσεις των αγορών την περασμένη εβδομάδα – μια καλή εβδομάδα για τις περισσότερες μετοχές, αφού ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 2,02% στο 5νθήμερο, ο S&P 500 κέρδισε 1,02% και ο βιομηχανικός Dow πρόσθεσε 0,66%. Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ κινήθηκε επίσης ανοδικά, στον απόηχο της συνεδρίασης του κινεζικού Πολίτμπιρο, που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εντείνει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της καθαρής ενέργειας.

Ο δείκτης Hang Seng έκανε άλμα 4,4%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης σκαρφάλωσε πιο ψηλά. (Η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει με πολύ αργούς ρυθμούς, μετά τον τερματισμό της πολιτικής μηδενικών μολύνσεων για τον κορονοϊό, με τις τιμές πολλών μετοχών να καταβαραθρώνονται).

Ας δούμε πώς πήγαν την περασμένη εβδομάδα οι πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι του κλάδου των ηλεκτρικών οχημάτων:

He Xiaopeng

Καθαρή αξία: 4,1 δισ. δολάρια | Αύξηση: 1,6 δισ. δολάρια (+64%)
Χώρα: Χονγκ Κονγκ | Πηγή πλούτου: Ηλεκτρικά οχήματα 

Ο συνιδρυτής και πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Xpeng οφείλει σχεδόν όλη την περιουσία του σε μια συμμετοχή περίπου 25% στην εταιρεία. Αφού κατέρρευσε στα τέλη του 2022, εν μέρει λόγω του πολέμου τιμών που ξεκίνησε η Tesla, η μετοχή της Xpeng βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, με ράλι 135% από την αρχή του έτους. Η τιμή της μετοχής εκτινάχθηκε σχεδόν 30% μόνο την περασμένη Τετάρτη, όταν η Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει μερίδιο 5% στην εταιρεία μέσω ΑΜΚ 700 εκατ. δολαρίων και θα έχει θέση παρατηρητή στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η ανακοίνωση βοήθησε να αυξηθεί η καθαρή αξία του He άνω του 60%, στα 4,1 δισ. δολάρια.

Patrizio Vinciarelli

Καθαρή αξία: 2 δισ. δολάρια | Αύξηση: 800 εκατ. δολάρια (+60%)
Χώρα: ΗΠΑ | Πηγή πλούτου: Μονάδες παροχής ισχύος

Ο CEO της Vicor έγινε κατά 60% πλουσιότερος την περασμένη εβδομάδα χάρη σε ένα αντιστοίχου επιπέδου ράλι της μετοχής. Η Vicor συγκαταλέγεται στις εταιρείες που επωφελούνται από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης: η τεχνολογία της τροφοδοτεί τα τσιπ υψηλής απόδοσης που ανταποκρίνονται στις τεράστιες ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης σε επεξεργαστική ισχύ. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε αλματώδη αύξηση την Τετάρτη μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα β’ τριμήνου, με τα  κέρδη της να ενισχύονται κατά 52% ανά απομειωμένη μετοχή σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2023. Η επενδυτική εταιρεία Craig-Hallum αναβάθμισε τις προοπτικές της για τη Vicor από "διακράτηση" σε "αγορά". Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο την ανέγερση του πρώτου εργοστασίου ChiP (Converter-housed-in-Package) στον κόσμο, για να διευρύνει τις δραστηριότητές της.

William Li

Καθαρή αξία: 2,3 δισ. δολάρια | Αύξηση: 600 εκατ. δολάρια (+35%)
Χώρα: Κίνα | Πηγή πλούτου: Ηλεκτρικά οχήματα 

Ο Li, συνιδρυτής και CEO της κινεζικής εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Nio, κατέχει μερίδιο 14% στην εταιρεία. Η τιμή της μετοχής της Nio αυξήθηκε κατά 39% την περασμένη εβδομάδα, όπως και άλλων κινεζικών εταιρειών του κλάδου, αφού το Πεκίνο δεσμεύτηκε να στηρίξει πρωτοβουλίες για την καθαρή ενέργεια, και η καθαρή αξία του Li ενισχύθηκε κατά 35%. Τον Ιούλιο, ο Li κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δώσει στις κινεζικές εταιρείες κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων ισότιμη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά – τα εμπόδια αφορούν τους υψηλούς δασμούς που επιβάλλονται στα κινεζικά οχήματα και την αβέβαιη πρόσβαση σε επιδοτήσεις στο πλαίσιο του νόμου Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος επικεντρώνεται στην εγχώρια παραγωγή.

Li Shufu

Καθαρή αξία: 20,7 δισ. δολάρια | Αύξηση: 1,2 δισ. δολάρια (+6%)
Χώρα: Κίνα | Πηγή πλούτου: Αυτοκίνητα

Η Geely του Li Shufu, μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας και ιδιοκτήτρια εμπορικών σημάτων όπως η Volvo και η Lotus, είχε μια σπουδαία εβδομάδα. Η μετοχή της δημόσιας θυγατρικής της, Geely Automobile Holdings, ενισχύθηκε κατά 16% και ήταν ένας από τους πολλούς τίτλους στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ που σημείωσε κέρδη στον απόηχο των διαβεβαιώσεων εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνηση ότι θα λάβει μέτρα για τόνωση της οικονομίας. Η μάρκα ηλεκτρικών οχημάτων Zeekr της Geely βρίσκεται στα μισά μιας εξαιρετικής χρονιάς, σηκώνοντας 750 εκατ. δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης τον Φεβρουάριο και ενδεχομένως προετοιμάζεται για δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ (το Reuters μετέδωσε ότι η εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση για να εισαχθεί στο χρηματιστήριο τον Δεκέμβριο).

Elon Musk

Καθαρή αξία: 240,7 δισ. δολάρια | Αύξηση: 4,2 δισ. δολάρια (+2%)
Χώρα: ΗΠΑ | Πηγή πλούτου: Tesla, SpaceX 

Ο Musk δέχθηκε έντονες επικρίσεις την προηγούμενη εβδομάδα (κυρίως λόγω της μετονομασίας του Twitter σε "X"), αλλά το 20% με το οποίο συμμετέχει στην Tesla, μακράν το πολυτιμότερο περιουσιακό του στοιχείο, είναι αυτό που προκαλεί τις περισσότερες διακυμάνσεις στην καθαρή του αξία.

Ο κολοσσός των ηλεκτρικών οχημάτων, με έδρα το Τέξας, αρχίζει να ανακάμπτει μετά την πτώση της τιμής της μετοχής του κατά 10% την προπερασμένη εβδομάδα –η μεγαλύτερη πτώση της Tesla από τον Απρίλιο–, η οποία στέρησε προσωρινά την 1η θέση του Musk στο real-time tracker του Forbes για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, λόγω των αποτελεσμάτων τριμήνου της εταιρείας που, αν και εμφάνισε καλύτερα του αναμενομένου κέρδη, εντούτοις συρρικνώθηκαν τα περιθώρια κέρδους, μειώθηκαν περαιτέρω οι τιμές και επιβραδύνθηκε η παραγωγή.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή της μετοχής της Tesla επέστρεψε σε θετικό έδαφος, με άνοδο 2%, προσθέτοντας 4,2 δισ. δολάρια στην περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη. Πρόσφατα ο Musk παρομοίασε τη δυναμική πίσω από την ευμεταβλητότητα της μετοχής της Tesla με "μεθυσμένο ψυχοπαθή" που υπαγορεύει τις τιμές.

Από: Capital.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.