Ο Mark Zuckerberg ωριμάζει

Ο "πατέρας" των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πλησιάζει τα 40 και οδηγεί την εταιρεία του σε νέους δρόμους με αυτοπεποίθηση.

Γράφει: Esquire Editors 28 Νοεμβρίου 2023

Ο "πατέρας" των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πλησιάζει τα 40, ωριμάζει (λίγο), γίνεται "σοφότερος" και οδηγεί την εταιρεία του σε νέους δρόμους με αυτοπεποίθηση. Το φιλόδοξο στοίχημά του θα αλλάξει την καθημερινότητα -και θα καθορίσει την κληρονομιά του.  

Εστιάζει στα χτυπήματα σε κεφάλι και σώμα. "Το χτύπημα στο πρόσωπο δεν πονάει πολύ. Απλώς προκαλεί εγκεφαλική βλάβη", χαριτολογεί.

Το "ραντεβού" του με τον Elon Musk στο ρινγκ, που προφανώς δεν θα γίνει, επανέφερε τον Zuck στο προσκήνιο με τον πιο φαιδρό τρόπο, αν και εξυπηρέτησε έναν επιχειρηματικό σκοπό. Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του ο Zuck υπονόμευε τα μνημειώδη επιτεύγματά του με διάφορες γκάφες και αντι-δημοκρατικά σκάνδαλα. Επομένως, η "μάχη" με τον Musk ήταν μια ευκαιρία να εμφανιστεί ως ο ήρωας που τα βάζει με τον "κακό" διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, να δείξει ότι ο πάλαι ποτέ "απαίδευτος CEO" του Facebook εξελίχθηκε στον στιβαρό ηγέτη της Meta. "Αυτό που καθορίζει τη μοίρα σου δεν είναι ο ανταγωνιστής", λέει, "είναι οι πράξεις σου".

Ώριμη αντιμετώπιση. Ο Zuck θα κλείσει τα 40 τον επόμενο Μάιο, και ήδη έχει "χτίσει" μια περιουσία $106 δισ. κι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα με υψηλούς στόχους, ενώ έχει δεσμευτεί να μεταμορφώσει μια από τις πιο σημαντικές εταιρείες στον πλανήτη. Κατά κάποιον τρόπο βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, όπως κάποτε συνέβη με τον Bill Gates. Όπως ο Zuck, ο Gates παράτησε το Χάρβαρντ για να ιδρύσει μια εμβληματική εταιρεία τεχνολογίας, ήταν "σπασικλάκι" στον τομέα του και απέκτησε θαυμαστές, αλλά και εχθρούς. Απασχόλησε επίσης τις ρυθμιστικές αρχές για τον στυγνό, αμείλικτο τρόπο αναρρίχησής του στην κορυφή. 

Και ξαφνικά, στα 40 του, άλλαξε ρότα. Από ταγμένος επιχειρηματίας, μετετράπη σε ευεργέτη του πλανήτη. Η στροφή αυτή ωφέλησε την εταιρεία του, αλλά κυρίως έδωσε υπεραξία στην κληρονομιά που αφήνει πίσω του.

Θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο και με τον Zuck; Ο φίλος, και συνομήλικός του, Daniel Ek, ιδρυτής του Spotify, δίνει μια εικόνα για τη διαδρομή του Zuck μέχρι σήμερα. 

Υπάρχει ο Mark του "The Social Network", λέει ο Ek, αναφερόμενος στην ταινία του 2010 που παρουσίαζε τον ιδρυτή του Facebook ως μια αλαζονική, διττή ιδιοφυΐα. Υπάρχει ο "κακός Mark", της "Cambridge Analytica", όπως λέει, δείχνοντας στο σκάνδαλο συλλογής δεδομένων χρηστών που συγκλόνισε το Facebook. Και φτάνει στον Mark τού σήμερα. "Είναι πιο αυθεντικός", λέει ο Ek, εξηγώντας ότι αυτά τα τρία "πρόσωπα" του Mark αντικατοπτρίζουν την εικόνα που έχει ο κόσμος, όχι τη δική του γνώμη. "Έχει μάθει πολλά αυτά τα τελευταία χρόνια και έχει αποκτήσει νέο σκοπό. Συνειδητοποίησε ότι πρέπει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα, εφόσον έχει αυτή την τεράστια πλατφόρμα… Αλλά έχει διατηρήσει κάτι από τον παλιό Mark, την τάση να ποντάρει σε πράγματα ακόμα κι όταν όλοι του λένε πως δεν γίνονται". Όπως η επένδυση των $100 δισ. στον φανταστικό αλλά αναπόδεικτο ακόμη εικονικό κόσμο που λέγεται "μετασύμπαν" (metaverse), που ενδεχομένως θα αποδώσει σε καμιά επταετία, ή και ποτέ.

Ο Zuck έχει υιοθετήσει "μια άποψη τύπου ΜΜΑ για τον κόσμο", τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και ως επικεφαλής της Meta, λέει. Μια άποψη που συνοψίζεται στον σεβασμό, τον σκοπό, την πειθαρχία και πολλά ακόμα κλισέ των πρακτικών ορθής διαχείρισης. Αλλά, στο τέλος, αυτός ο τρίτος, πιο ώριμος Zuck θα βασιστεί σε μια άλλη αρχή των ΜΜΑ: την αυτογνωσία. "Σε έναν διαγωνισμό δεν παλεύεις με κάποιον άλλο, παλεύεις με τον εαυτό σου", λέει. "Απλώς προσπαθείς να γίνεις καλύτερος".

O Zuck έχει τα μέσα για να πετύχει αυτήν τη μετάβαση. Σε επαγγελματικό επίπεδο, κανείς δεν μπορεί να του πει τι να κάνει. Η μετοχική δομή του Facebook τού εξασφαλίζει σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο. Κατέχει το 99% των προνομιούχων μετοχών και το 61% των συνολικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου.

Αυτή η δομή αντικατοπτρίζει απόλυτα τον "Social Network Mark" – την πρότεινε ο συνιδρυτής του Napster και πρώην πρόεδρος του Facebook, Sean Parker, αλλά ο Zuck πραγματικά την έκανε μέρος του είναι του, όπως καταδεικνύουν άλλωστε και οι πρώτες επαγγελματικές κάρτες του, που έγραφαν "CEO-καθίκι". Κατά τις πρώτες μέρες του Facebook ήταν απαραίτητο να έχει τον έλεγχο ένας άνθρωπος. Ο Zuck θυμάται το 2006, όταν η Yahoo προσέφερε $1 δισ. για να αγοράσει τη μόλις δύο ετών τότε εταιρεία. "Όταν τότε δεν θέλησα να πουλήσω την εταιρεία, νομίζω ότι οι επενδυτές σκέφτονταν ότι ίσως έπρεπε να αλλάξει η διοίκηση". Αλλά δεν μπορούσαν να το κάνουν, λέει μειδιώντας.

Ο Zuck, φυσικά, το θεωρεί αυτό πλεονέκτημα, όχι μειονέκτημα. "Υπάρχουν πολλές εταιρείες στον κόσμο που έχουν περίσσεια κεφαλαίων… και δεν έχουν την ηγεσία ή τη διοικητική δομή που να τους επιτρέπει να πάρουν μεγάλα ρίσκα με το βλέμμα στο μέλλον", λέει. 

Αυτό αναμφίβολα βοήθησε το Facebook να προχωρήσει σε αρκετές εξαγορές, που τότε θεωρήθηκαν τολμηρές αλλά σήμερα αντιμετωπίζονται με επιδοκιμασία (WhatsApp), περιέργεια (Oculus) ή δέος (Instagram – ήταν από τις μεγαλύτερες εξαγορές του αιώνα).

Βέβαια, αυτές οι επιτυχίες, που "έβαλαν" το Facebook στο χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση σχεδόν $82 δισ. το 2012, οδήγησαν επίσης στην περίοδο ηγεσίας του "κακού Mark", που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως "περίοδος της ύβρεως". Στα μέσα της δεκαετίας του 2010 η εταιρεία του, που συνδέει τον κόσμο όπως καμιά άλλη, χρησιμοποιήθηκε ως "δούρειος ίππος" για μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της δημοκρατίας.

Το 2014 ο αλγόριθμος του Facebook ενέτεινε την εθνικιστική βία στη Μιανμάρ, υποκινώντας τη γενοκτονία της μειονότητας των Ροχινίγκια. Το 2016 η Cambridge Analytica, σύμβουλος προεκλογικής επικοινωνίας του Donald Trump, χρησιμοποίησε παρανόμως δεδομένα που είχε συλλέξει το Facebook με στόχο να δημιουργήσει προφίλ ψηφοφόρων για προσέγγιση, εν όψει των προεδρικών εκλογών. Την ίδια χρονιά η Ρωσία μετέτρεψε ουσιαστικά το Facebook σε ένα αντιδημοκρατικό εργαλείο διχασμού. Το 2021 ο πληροφοριοδότης Frances Haugen αποκάλυψε ότι η διοίκηση του Facebook γνώριζε για τη ζημιά που μπορούσαν να προκαλέσουν οι πλατφόρμες της – αλλά θυσίαζε την "ηθική" της στον βωμό του κέρδους και της ανάπτυξης.

"Η κληρονομιά του Zuckerberg θα είναι ο καταλυτικός ρόλος που διαδραμάτισε η εταιρεία του στην υπονόμευση της δημοκρατίας", λέει ο Roger McNamee, ένας από τους πρώτους επενδυτές στο Facebook (και πρώην επενδυτής στο "Forbes") που έχει μετατραπεί σε πολέμιό του. "Χωρίς το Facebook, ο κόσμος θα ήταν εντελώς διαφορετικός... και πολύ καλύτερος".

Σχολιάζοντας το θέμα αυτό, ο Zuck –ο οποίος αρχικά αρνήθηκε την εμπλοκή του Facebook στις εκλογές του 2016– δήλωσε ότι "ορισμένες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα συνεχίσουν να προσπαθούν να διεξάγουν διαφορετικού τύπου καμπάνιες όπως αυτή", περιοριζόμενος να προσθέσει ότι "έχουμε εξελιχθεί όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος".

Η δήλωση αυτή είναι μάλλον ό,τι καλύτερο μπορούμε να περιμένουμε. Ο έλεγχος που του εξασφαλίζουν τα δικαιώματα ψήφου στον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας τον προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από οποιαδήποτε άλλη συνέπεια, με τη λογοδοσία του να περιορίζεται στο να αρθρώσει μια συγγνώμη. "Δεν είχαμε αρκετά ευρεία εικόνα της ευθύνης μας και αυτό ήταν μεγάλο λάθος", δήλωσε στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο το 2018, ζητώντας συγγνώμη για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. "Ήταν λάθος μου και λυπάμαι. Ίδρυσα το Facebook, το διοικώ και είμαι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει".

Όμως η ανάληψη της ευθύνης διαφέρει από τη λογοδοσία. Ειδικά όταν οι επενδυτικοί κολοσσοί που τον στηρίζουν, όπως οι Vanguard, BlackRock και Fidelity, βλέπουν πως, παρά τα ολισθήματα, προσφέρει αναμφίβολα σημαντικές αποδόσεις στους μετόχους τους. Την τελευταία τριετία η μετοχή της Meta υποαποδίδει έναντι του δείκτη S&P 500 κατά 16%, ωστόσο σε βάθος πενταετίας και δεκαετίας τον ξεπερνά σε απόδοση κατά 31% και 367%, αντίστοιχα.

Μια καλοπροαίρετη "δικτατορία" μπορεί, θεωρητικά, να οδηγήσει σε μεγαλειώδη επιτεύγματα. "Δεν υπάρχουν πολλές τοποθετήσεις στον κόσμο που αξίζουν να ποντάρει κανείς μακροπρόθεσμα, όπως συμβαίνει με εμάς", λέει, σωστά, ο Zuck. Αλλά, χωρίς αυτογνωσία, η καλοπροαίρετη διάθεση θυμίζει περισσότερο τον "κακό Mark", για τον οποίο μίλησε ο Ek – ειδικά εάν η "βασιλεία" του διαρκέσει πέραν του μισού αιώνα.

"Νομίζω ότι θα παραμείνω στο τιμόνι της Meta για πολύ ακόμα", λέει ο ίδιος.

Eίναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς πόσο έχει ωριμάσει κάποιος, αλλά βλέποντας τον Zuckerberg, και τον "τρίτο Mark", καλό είναι να θυμάται τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η μετοχή του Facebook είχε σκαρφαλώσει σε ιστορικό υψηλό. Η αξία της εταιρείας άγγιζε το $1,1 τρισ. και η περιουσία του Zuck τα $136 δισ. Η μετάβαση στο metaverse προχωρούσε ραγδαία. Τον επόμενο μήνα ανακοίνωσε την αλλαγή της επωνυμίας του Facebook σε Meta Platforms, εκτιμώντας ότι το metaverse θα αποτελέσει το μέλλον των υπολογιστών – ο απόλυτος ορισμός του "τολμηρού στοιχήματος".

Και μετά ήρθε η ώρα του απολογισμού. Τους επόμενους 14 μήνες η μετοχή της Meta σημείωσε "βουτιά" 75%, καθώς τα ετήσια έσοδά της μειώθηκαν για πρώτη φορά, με την κερδοφορία να υποχωρεί 41% το 2022. Η περιουσία του Zuck συρρικνώθηκε στα $33 δισ. Η αυστηροποίηση της πολιτικής απορρήτου που εφάρμοσε το 2021 στο λειτουργικό της σύστημα η Apple, που δυσκολεύει τις εταιρείες τεχνολογίας να παρακολουθούν χρήστες σε όλες τις πλατφόρμες, έπαιξε έναν ρόλο. Όπως και ο ανταγωνισμός από το TikTok.

Έτσι, πέρυσι, ο Zuck άλλαξε τακτική. Ούτε "πρόσω ολοταχώς" ούτε καθυστερημένες συγγνώμες. Αφού αύξησε το εργατικό δυναμικό του από 33.600 σε 87.000 άτομα σε μία τετραετία, πέρυσι τον Νοέμβριο προχώρησε στην απόλυση περισσότερων από 11.000 εργαζομένων –το 13% της εταιρείας– και επιπλέον 10.000 τον Μάρτιο. "Πήραμε ορισμένες πολύ δύσκολες αποφάσεις πέρυσι", δήλωσε ρητά. 

"Προσπαθήσαμε να ορίσουμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της εταιρείας, με δύο στόχους", πρόσθεσε. "Ο πρώτος είναι να λειτουργούμε πλέον πιο αποτελεσματικά και να αναπτύσσουμε καλύτερα προϊόντα πιο γρήγορα. Ο δεύτερος είναι να διασφαλίσουμε ότι έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στο μακροπρόθεσμο όραμά μας, το οποίο κατά κύριο λόγο συνοψίζεται στις δύο μεγάλες επενδύσεις που κάνουμε στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και το metaverse".

Το όραμα, όμως, δεν άλλαξε, παρότι το μετασύμπαν καταλογίζεται ήδη από κάποιους ως αποτυχία και ο Zuck δήλωσε δημόσια ότι θα χρειαστεί μία δεκαετία έως ότου αποφέρει χρήματα. Η Meta έχει ήδη συσσωρεύσει λειτουργικές ζημίες ύψους $40 δισ. από το στοίχημά της στο εναλλακτικό εικονικό σύμπαν που ενσαρκώνει ο βραχίονάς της Reality Labs, αλλά ο Zuck συνεχίζει να "ποντάρει τα ρέστα του". Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα: το Horizon Worlds –η δωρεάν εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για τα ακουστικά Quest VR, που προανήγγειλε μια εποχή καθηλωτικών εμπειριών και διασκέψεων εικονικής πραγματικότητας– φαίνεται ότι απέτυχε να πιάσει τον στόχο του 2022 για 500.000 ενεργούς χρήστες μηνιαίως, έχοντας λιγότερους από 200.000, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που επικαλέστηκε η "Wall Street Journal" τον Φεβρουάριο. Ακόμα και ο Zuck παραδέχεται ότι το Horizon Worlds δεν είναι τόσο ξεχωριστό όσο θα έπρεπε. "Είναι άλλο να πεις "είναι μια εντυπωσιακή εμπειρία” και άλλο να θέλεις να το ξαναζήσεις", λέει.

Η αποδοχή της κριτικής και η διόρθωση πορείας από τον Zuck έγινε δεκτή θετικά από τις αγορές. Η τιμή της μετοχής της Meta έχει τριπλασιαστεί από τα χαμηλά στα τέλη του 2022 – χάρη και στις επαναγορές μετοχών αξίας σχεδόν $38 δισ. από την αρχή του έτους. Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση εσόδων 14% το τρέχον έτος, κοντά στα $133 δισ., και "άλμα" της καθαρής κερδοφορίας κατά 50% στα $34 δισ., φέροντάς την πιο κοντά στο προ δύο ετών ιστορικό υψηλό. Η άνοδος της μετοχής επανέφερε τον Zuck στο Τop-10 των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη.

Για τον ίδιο, το metaverse αποτελεί τμήμα ενός μακροπρόθεσμου οράματος που δεν περιλαμβάνει μόνο την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα, αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη. Όπως ο Gates, που τον Φεβρουάριο χαρακτήρισε τις πρόσφατες εξελίξεις στην AI "εξίσου σημαντικές με τον υπολογιστή και το Διαδίκτυο", ο Zuck βλέπει την ενσωμάτωση της AI ως τεχνολογία καμπής. Και, όπως πολλοί άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, η Meta επίσης αναπτύσσει ένα γλωσσικό μοντέλο με το οποίο θα εκπαιδεύσει την AI που θα καθορίσει το μέλλον της. Ονομάζεται Llama 2, είναι ανοιχτού κώδικα και θα ενσωματωθεί σε σειρά προϊόντων της Meta.

"Η ΑΙ θα επεκταθεί παντού", λέει, περιγράφοντας έναν οικείο πλέον, νέο κόσμο, που ξεκινά από τους έξυπνους βοηθούς και φτάνει μέχρι τις συσκέψεις μέσω ολογραμμάτων. Ο Zuck "βλέπει" επίσης την AI να ζωντανεύει τους "χαρακτήρες" που ζουν στις διάφορες πλατφόρμες της Meta. "Θα έχουν προφίλ στο Instagram και στο Facebook", λέει. "Και θα μπορεί κανείς να τους μιλήσει στο WhatsApp, στο Messenger, στο Instagram, και θα αποκτήσουν υπόσταση ως άβαταρ στην εικονική πραγματικότητα".

Ξέρει ότι η AI είναι ένα δαπανηρό μελλοντικό στοίχημα. Αλλά είναι ο μόνος μέτοχος της Meta που έχει λόγο, και μεγάλη υπομονή. "Θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος για να φτιάξουμε γυαλιά πλήρους επαυξημένης πραγματικότητας. Κι εκεί κατευθύνεται ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της Reality Labs. Προσπαθούμε να τοποθετήσουμε έναν υπερυπολογιστή σε ένα ζευγάρι κανονικά γυαλιά".

Εάν η Meta καταφέρει να λανσάρει πρώτη ένα ανταγωνιστικό προϊόν, θα μπορούσε να καθορίσει μια νέα αγορά. Αν όχι, θα είναι μία ακόμα δαπανηρή αποτυχία, όπως το κινητό του Facebook, η συσκευή βιντεοσυνομιλίας Portals και το κρυπτονόμισμα Libra. 

Eάν τα δύο πρώτα πρόσωπα του Mark αντικατοπτρίζουν την αίσθηση που έχει ο κόσμος γι’ αυτόν, τότε το τρίτο έχει σίγουρα συνειδητοποιήσεις πως ο Gates άλλαξε την εικόνα του μέσω των μεγάλων κοινωνικών έργων στα οποία άρχισε να επικεντρώνεται στα 40 του. Ο Zuckerberg, μόλις 26 ετών τότε, ήταν ένας από τους πρώτους που υπέγραψαν την πρωτοβουλία Giving Pledge, που ξεκίνησαν ο Gates και ο Warren Buffett και η οποία καλεί τους δισεκατομμυριούχους να δεσμευτούν ότι θα δαπανήσουν τουλάχιστον τη μισή περιουσία τους σε φιλανθρωπικές δράσεις.

"Ο Bill πιστεύει ακράδαντα ότι, αν θέλεις να κάνεις φιλανθρωπικό έργο σωστά, όταν θα μεγαλώσεις, πρέπει να εξασκηθείς", λέει ο Zuck.

Το 2015 ο Zuckerberg και η σύζυγός του, Priscilla Chan, λίγο πριν από τη γέννηση της κόρης τους, της έγραψαν ένα γράμμα όπου δεσμεύονταν να δωρίσουν το 99% των μετοχών τους στο Facebook στον φιλανθρωπικό φορέα που ίδρυσαν και αργότερα ονομάστηκε Chan Zuckerberg Initiative (CZI). Σήμερα αυτές οι μετοχές αξίζουν περίπου $103 δισ. (συν τα $4,2 δισ. που έχουν ήδη δώσει). Εάν το πράξουν, και όλα δείχνουν πως θα το κάνουν, η CZI θα καταστεί η μεγαλύτερη φιλανθρωπική πρωτοβουλία παγκοσμίως, ύστερα από αυτήν του Gates και της πρώην συζύγου του Melinda French Gates, την οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να ξεπεράσει, αναλόγως με την πορεία που θα έχει η Meta.

Η Chan χαρακτηρίζει τη CZI "μια παράλογη ευκαιρία". Συστάθηκε, παραδόξως, ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, με σκοπό, πέρα από την πραγματοποίηση δωρεών, να κάνει επιχειρηματικές επενδύσεις σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της. Χρηματοδοτεί επίσης δράσεις ευαισθητοποίησης. Η εταιρική μορφή της ΕΠΕ σημαίνει ότι ο Zuck και η Chan δεν επωφελούνται από άμεσες φορολογικές απαλλαγές, ούτε απαιτείται να αποκαλύπτουν τις δραστηριότητές της. Αλλά, όταν μεταβιβάζουν περιουσιακά στοιχεία από την ΕΠΕ στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της CZI, που έχει ήδη περιουσιακά στοιχεία αξίας $7 δισ. (με βάση την τελευταία φορολογική δήλωση), το ζεύγος λαμβάνει έκπτωση φόρου – και πρέπει να προβεί στις απαραίτητες γνωστοποιήσεις. Φιλόδοξος στόχος της CZI είναι να βοηθήσει την επιστήμη να βρει θεραπείες, να διαχειριστεί και να αποτρέψει όλες τις ασθένειες μέχρι το τέλος του αιώνα. Ευγενής στόχος, αλλά η ανάπτυξη θεραπειών είναι δύσκολο εγχείρημα. Η Chan δεν πτοείται. "Είναι ευεργετικό να ασχολείσαι με προβλήματα που ο κόσμος πιστεύει ότι είναι άλυτα", λέει.

Για την επίτευξη του στόχου της, η CZI σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα clusters υπολογιστών ΑΙ στον πλανήτη για τη διεξαγωγή μη κερδοσκοπικών βιοεπιστημονικών ερευνών, σε μια προσπάθεια να μοντελοποιήσει πληρέστερα διάφορα ανθρώπινα κύτταρα προκειμένου να κατανοήσει πώς συμπεριφέρονται όταν είναι υγιή και πώς όταν νοσούν. Το Ίδρυμα Chan Zuckerberg Προηγμένης Βιολογικής Απεικόνισης ήδη αναπτύσσει νέους τρόπους απεικόνισης των κυττάρων σε υψηλή ανάλυση, με στόχο τον πρώιμο εντοπισμό ασθενειών.

Αυτού του είδους η επεκτατική σκέψη έχει αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί ο Zuck. Ο Mark Νο 3 έχει "ασπαστεί" μια ζωής ευεξίας, με στόχο να βελτιώσει την παραγωγικότητά του, ασκείται σχεδόν καθημερινά και κοιμάται ένα πλήρες οκτάωρο τη νύχτα. Μαθαίνει να μάχεται, κάνοντας ζίου ζίτσου και MMA, αλλά με μια πιο στοχαστική προσέγγιση. Και αναγνωρίζει απόλυτα ότι οι αμαρτίες του την προηγούμενη δεκαετία μπορεί να συγχωρεθούν αν επιτύχει έστω και ένα μικρό κλάσμα των στόχων που έχει θέσει η CZI. "Ακόμα κι αν επιτύχεις το 1/3 αυτών που προσπαθείς", λέει, "νομίζω ότι και πάλι αποτελεί όφελος για τον κόσμο".

Από: Forbes Greece 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.