Οι 10 δισεκατομμυριούχοι με τα περισσότερα κέρδη μέσα στο 2023

Το top-10 της χρονιάς πρόσθεσε συνολικά 490 δισ. δολάρια στην περιουσία του

Γράφει: Esquire Editors 21 Δεκεμβρίου 2023

Για πολλούς μεγιστάνες, το 2023 ήταν μια χρονιά ακόμα πιο επικερδή για την περιουσία τους. Με τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο να σημειώνουν ράλι, περισσότεροι από τους μισούς δισεκατομμυριούχους του πλανήτη (συνολικά ανέρχονται σε 2.568) είναι σήμερα πλουσιότεροι σε σύγκριση με την Πρωτοχρονιά του 2023. Ορισμένοι κέρδισαν δισεκατομμύρια, δεκάδες δισεκατομμύρια, ενώ ο "κύριος Χ" κέρδισε πάνω από 100 δισ. δολάρια.

Ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι, φυσικά, είναι πιο τυχεροί από άλλους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, οι δέκα μεγαλύτεροι κερδισμένοι της χρονιάς πρόσθεσαν συνολικά 490 δισ. δολάρια στην περιουσία τους μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Επτά από τους δέκα δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας. Αν το 2022 ήταν η χρονιά της κρίσης για τις μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις, το 2023 ήταν η χρονιά της ανάκαμψης, με τον Nasdaq να σημειώνει άλμα 42%, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την άνοδο 23% του ευρύτερου S&P 500. Και οι μετοχές των "Μagnificent 7" -Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla και Meta- ξεπέρασαν κατά πολύ την επίδοση της αγοράς, αυξάνοντας τα κέρδη των μεγιστάνων που βρίσκονται πίσω από αυτές τις εταιρείες. 

Ο Musk είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για φέτος (το Forbes τον κατηγοριοποιεί ως δισεκατομμυριούχο της αυτοκινητοβιομηχανίας, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του προέρχεται από την Tesla). Ο Musk ξεκίνησε το 2023 ως ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με την περιουσία του να εκτιμάται στα 146,5 δισ. δολάρια, αφού έχασε τα περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε άλλον το 2022. Τελειώνει όμως τη χρονιά στην πρώτη θέση, έχοντας προσθέσει περισσότερα από 108 δισ. δολάρια στην καθαρή του περιουσία εν μέσω μιας εντυπωσιακής ανάκαμψης της μετοχής της Tesla.

Μόλις δύο από τους δέκα μεγάλους κερδισμένους της φετινής χρονιάς προέρχονται από χώρες εκτός ΗΠΑ: Ο Ινδονήσιος μεγιστάνας πετροχημικών και ενέργειας, Prajogo Pangestu, που είναι και ο μεγάλος κερδισμένος της χρονιάς σε επίπεδο ποσοστού (άνω του 900%), και ο Ισπανός μεγιστάνας πίσω από τη λιανική εταιρεία μόδας Zara, Amancio Ortega.

Ακολουθεί η λίστα με τους 10 πιο κερδισμένους δισεκατομμυριούχους του 2023 (με στοιχεία έως την 15η Δεκεμβρίου 2023):

1. Elon Musk
Πηγή περιουσίας: Tesla, SpaceX
Περιουσία: 254,9 δισ. δολάρια (+108,4 δισ. δολάρια το 2023)

Ο Musk ολοκλήρωσε το πρώτο του πλήρες έτος ως επικεφαλής του Twitter, το οποίο μετονόμασε σε X τον Ιούλιο, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά με τα tweets του. Ωστόσο, ο Musk κατάφερε να γίνει πλουσιότερος από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο τους τελευταίους 12 μήνες, κυρίως χάρη σε δύο άλλες επιχειρήσεις του. Ο τίτλος της Tesla, η οποία άρχισε να παραδίδει τα Cybertrucks τον περασμένο μήνα, έχει σημειώσει ράλι άνω του 100%. Και η SpaceX, η οποία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 90 επιτυχείς εκτοξεύσεις φέτος, εκτινάχθηκε σε αποτίμηση 150 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο και τώρα λέγεται ότι βρίσκεται στη διαδικασία πώλησης μετοχών σε αποτίμηση 180 δισ. δολαρίων.

2. Mark Zuckerberg
Πηγή περιουσίας: Facebook
Περιουσία: 118,6 δισ. δολάρια (+74,8 δισ. δολάρια)

Μετά από ένα αρκετά σκληρό 2022, με πτώση της μετοχής, μείωση κερδών και σημαντικό αριθμό απολύσεων το δ' τρίμηνο, ο Zuckerberg επέστρεψε εμφατικά, αυξάνοντας την περιουσία του κατά περίπου 75 δισ. δολάρια. Η μετοχή της μητρικής εταιρείας του Facebook, της Meta, σημείωσε άνοδο κατά 178% μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, οδεύοντας προς την καλύτερη χρονιά της.

3. Jeff Bezos
Πηγή περιουσίας: Amazon
Περιουσία: 172,3 δισ. δολάρια (+65 δισ. δολάρια)

Ο Bezos δώρισε μετοχές αξίας 700 εκατ. δολαρίων, κυρίως για την καταπολέμηση του ζητήματος των αστέγων και της κλιματικής αλλαγής, ενώ επίσης δεσμεύτηκε να διαθέσει 100 εκατ. δολάρια για την ανακούφιση από τις πυρκαγιές στο Μάουι, όπου ο ίδιος έχει κατοικία. Ο Bezos δεν πλήττεται οικονομικά από τέτοιες δωρεές. Η μετοχή της Amazon έχει ενισχυθεί κατά 79% το 2023, αυξάνοντας έτσι την περιουσία του Bezos -ο οποίος επίσης αγόρασε μια νέα πολυτελή θαλαμηγό και αρραβωνιάστηκε την πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια Lauren Sanchez- κατά 65 εκατ. δολάρια.

4. Prajogo Pangestu
Πηγή περιουσίας: Διαφοροποιημένη
Περιουσία: 52,8 δισ. δολάρια (+47,9 δισ. δολάρια)

Ο Ινδονήσιος μεγιστάνας δημιούργησε περιουσία από την ξυλεία και τα πετροχημικά. Τον Μάρτιο εισήγαγε στο χρηματιστήριο μια επιχείρηση εξόρυξης άνθρακα και, τον Οκτώβριο, εισήγαγε στο χρηματιστήριο της Ινδονησίας μια εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι μετοχές έχουν έκτοτε αυξηθεί άνω του 200%.

5. Lurry Page
Πηγή Περιουσίας: Google
Περιουσία: 111,7 δισ. δολάρια (+34,4 δισ. δολάρια)

Η μετοχή της μητρικής εταιρείας της Google, της Alphabet, έχει σημειώσει άνοδο κατά 50% φέτος, καθώς οι επενδυτές αναμένουν το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης Gemini του τεχνολογικού κολοσσού το 2024.  Η Alphabet, την οποία ο Page ίδρυσε μαζί με τον Sergey Brin το 1998, λάνσαρε τον Μάρτιο το chatbot τεχνητής νοημοσύνης Bard.

6. Amancio Ortega
Πηγή περιουσίας: Zara
Περιουσία: 97,4 δισ. δολάρια (+33,2 δισ. δολάρια)

Η μετοχή της Inditex, εισηγμένης στη Μαδρίτη, γνωστής για τα καταστήματά της Zara, αυξήθηκε κατά 57% το 2023, σε επίπεδα ρεκόρ, εν μέσω ισχυρής ζήτησης και υψηλών ιστορικών κερδών. Ο Ortega κατέχει περίπου το 60% της εταιρείας και συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο μαζί με την κόρη του, Marta Ortega Perez, η οποία είναι μη εκτελεστική πρόεδρος από το 2022.

7. Sergey Brin
Πηγή περιουσίας: Google
Περιουσία: 107,3 δισ. δολάρια (+33 δισ. δολάρια)

Ο Brin, ο οποίος μαζί με τον Page αποσύρθηκε από τις καθημερινές δραστηριότητες της Google το 2019, επέστρεψε στην εταιρεία το 2023, δουλεύοντας πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη.

8. Steve Ballmer
Πηγή περιουσίας: Microsoft
Περιουσία: 110,9 δισ. δολάρια (+32,4 δισ. δολάρια)

Ήταν μια καλή χρονιά για τις δύο μεγάλες επενδύσεις του Ballmer, την ομάδα NBA, Los Angeles Clippers -η αξία της οποίας αυξήθηκε κατά 19% σε σύγκριση με πέρυσι- και τη Microsoft, στην οποία ο Ballmer, ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος από το 2000 έως το 2014, παραμένει μέτοχος. Η μετοχή της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 55%, κυρίως χάρη στην επικερδή επένδυση της Microsoft, ύψους 10 δισ. δολαρίων, στην εταιρεία ανάπτυξης του Chat GPT, OpenAI.

9. Larry Ellison
Πηγή Περιουσίας: Oracle
Περιουσία: 133,2 δισ. δολάρια (+30,8 δισ. δολάρια)

Η ζήτηση για υπηρεσίες data centers με Τεχνητή Νοημοσύνη ενίσχυσε τη μετοχή της Oracle -του κολοσσού λογισμικών που ίδρυσε ο Ellison το 1977- κατά 26% φέτος. Το γεγονός αυτό έκανε τον Ellison, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας της Oracle, πλουσιότερο κατά 30,8 δισ. δολάρια, παρά το πρόσφατο sell off.

10. Jensen Huang
Πηγή περιουσίας: Nvidia
Περιουσία: 43,6 δισ. δολάρια (+29,8 δισ. δολάρια)

Κανείς δεν ενσαρκώνει την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης καλύτερα από τον Huang, τον συνιδρυτή και CEO της Nvidia, η οποία σχεδιάζει τα περισσότερα από τα τσιπ που χρησιμοποιούνται για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Η μετοχή της έχει εκτοξευθεί πάνω από 230% το 2023, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση της Nvidia στα 1,2 τρισ. δολάρια και καθιστώντας τον γεννημένο στην Ταϊβάν Huang -ο οποίος έχει κάνει το λογότυπο της εταιρείας τατουάζ στο χέρι του- έναν από τους 20 πλουσιότερους Αμερικανούς.

Από: Forbes Greece 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.