Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία: Τρόπος ζωής και επιχειρείν

Ο Πρόεδρος & CEO του Oμίλου GEP Γ. Λαμπρινός, μιλά για τη διεύρυνση των υπηρεσιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Γράφει: Esquire Editors 09 Ιανουαρίου 2024

Ο Γιώργος Λαμπρινός, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου GEP και Πρόεδρος Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελών Επιχειρήσεων Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας & Πρόληψης (ΠΑ.ΣΥ.Μ.ΕΠ ΕΞΥΠΠ), μιλά για τη διεύρυνση των υπηρεσιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

>Πώς βρίσκει την GEP το τέλος αυτής της χρονιάς;
Το τέλος αυτής της χρονιάς βρίσκει την GEP με αισιοδοξία και φιλοδοξία, καθώς έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα στην αγορά κι έχει αναπτύξει ισχυρή θέση στον κλάδο της. Τα στοιχεία για την τρέχουσα χρονιά είναι ενθαρρυντικά και καταδεικνύουν ότι το 2023 τρέξαμε με ρυθμό ανάπτυξης συν 10% σε σχέση με το 2022, κάτι που θα αποτυπωθεί στα οικονομικά μας μεγέθη στο κλείσιμο του έτους. Το μερίδιο αγοράς σε όγκο παροχής υπηρεσιών διαμορφώνεται στο 35% και το χαρτοφυλάκιο συντίθεται από 3.000 πελάτες προερχόμενους από όλους τους κλάδους, ενδεικτικά από τη βαριά βιομηχανία, τον κατασκευαστικό και τραπεζικό κλάδο, τις ΑΠΕ και την ενέργεια, εστιάζοντας καθημερινά στις ανάγκες της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, καλύπτοντας 261.500 εργαζομένους σε πάνω από 12.500 εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, απασχολούμε 513 εργαζόμενους, εκ των οποίων 89 στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας μας, που βρίσκονται στη Αθήνα, ενώ διατηρούμε θυγατρικές σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη. Αυτά τα αριθμητικά δεδομένα αντικατοπτρίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρουμε στους πελάτες μας, την καινοτομία και την προσαρμοστικότητα που διακρίνουν την GEP, την αφοσίωση και την επαγγελματικότητα των στελεχών μας και την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και τις προκλήσεις της εποχής. Πρόσφατα λανσάραμε υπηρεσίες Νευροεπιστήμης, όπου με τη συλλογή δεδομένων μπορούν να παραχθούν πολύτιμες πληροφορίες για την κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, σε σχέση με την αντίληψη και την επεξεργασία της πληροφορίας, που είναι ζωτικής σημασίας για να αξιοποιηθούν σε πολλούς επιστημονικούς τομείς, όπως και στον κλάδο της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

>Ποια είναι τα επόμενά σας βήματα σε επίπεδο οργανικής ανάπτυξης;
Η οργανική ανάπτυξη είναι ένας από τους βασικούς στόχους της GEP. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκουμε την αύξηση των εσόδων και των κερδών μέσα από τη διεύρυνση των υπηρεσιών μας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας.

Τα επόμενα βήματα που έχουμε σχεδιάσει αφορούν την παρουσία μας στους τομείς όπου δραστηριοποιούμαστε, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς μας και την πελατειακή μας βάση. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε νέες υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις νέες τάσεις και απαιτήσεις της αγοράς, όπως η ψηφιακή μετάβαση, η κοινωνική ευθύνη, η εταιρική διαφάνεια και θα το επιτύχουμε μέσα από την επένδυση σε R&D, την εκπαίδευση και την κατάρτιση του προσωπικού μας, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και την αξιοποίηση ψηφιακών πλατφορμών.

Ήδη, στο κλείσιμο του 2023 λανσάραμε υπηρεσίες Νευροεπιστήμης που διαθέτουν έντονο τεχνολογικό στοιχείο, ενώ πλέον διαθέτουμε και την πλέον ολιστική αντιμετώπιση στην πρόκληση των εταιρειών για συμμόρφωση με τον νόμο περί Whistleblowing, ενισχύοντας σημαντικά την κουλτούρα της εταιρικής διαφάνειας στους πελάτες μας. Επίσης, στις παραδοσιακές υπηρεσίες ΥΑΕ, πιστοποιηθήκαμε ως εκπαιδευτικό κέντρο του IRATA, παρέχοντας εκπαιδεύσεις για εργασίες σε ύψος με σχοινιά και ασφαλείς τεχνικές διάσωσης, ενώ έρχεται να προστεθεί και η e-health πλατφόρμα, που θα προσδώσει νέα εμπειρία αξιοποίησης δεδομένων υγείας με προηγμένη λειτουργικότητα και βέλτιστη εμπειρία χρήσης. Η πιστοποίησή μας επίσης ως η μοναδική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ΥΑΕ με διάκριση Course Center του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) στην Ελλάδα, επισφραγίζει το όραμά μας για εγκαθίδρυση και εμπέδωση εταιρικής κουλτούρας Πρώτων Βοηθειών σε κάθε επιχείρηση.

>Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες σήμερα ως προς την Υ&Α;
Πρωταρχικά, θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου. Ο νόμος που ισχύει σήμερα είναι η κωδικοποίηση της δεκαετίας του ‘80 και του ‘90. Σήμερα, έπειτα από σχεδόν 40 χρόνια, θα έπρεπε να έχει αναθεωρηθεί εκ βάθρων το πλαίσιο. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των τελευταίων αλλαγών που έφερε η πανδημία, όπως η τηλεργασία. Δευτερευόντως, θα ήθελα να αναφερθώ στην κουλτούρα της εργασίας. Είμαστε σε μια χώρα που κινείται με τρεις ταχύτητες. Υπάρχουν επιχειρήσεις που κάνουν πολύ περισσότερα από αυτά που προβλέπονται θεσμικά και καλλιεργούν ένα υψηλό και ουσιαστικό επίπεδο αφοσίωσης κι ενδιαφέροντος για την ΥΑΕ συνολικά για τους ανθρώπους της. Αυτές οι επιχειρήσεις, χαρακτηριστικά, θα βελτιώνουν όλο και περισσότερο την επίδοσή τους. Η επόμενη κατηγορία αφορά τις επιχειρήσεις που αποβλέπουν να είναι απλώς ευθυγραμμισμένες με τη νομοθεσία, υλοποιώντας τα απολύτως απαραίτητα. Και η τρίτη κατηγορία αφορά τις επιχειρήσεις που δεν κάνουν ούτε τα βασικά. Επιπλέον, θα ήθελα να αναφερθώ και στην καταφανή έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ έχουν καταγραφεί αυξημένες ανάγκες σε κόσμο, με αντίποδα τη μειωμένη προσφορά εργασίας. Αυτό είναι ένας αναδυόμενος κίνδυνος, ειδικά για τη χώρα μας.

Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία: Τρόπος ζωής και επιχειρείν
Ο Γιώργος Λαμπρινός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, GEP Πρόεδρος Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελών Επιχειρήσεων Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας & Πρόληψης (ΠΑ.ΣΥ.Μ.ΕΠ ΕΞΥΠΠ)


>Πώς θα μπορούσε να αναβαθμιστεί η Υ&Α;
Θεωρώ πως χρειάζεται μια στρατηγική που διατρέχει όλες τις λειτουργίες της κοινωνίας, με την υγεία και ασφάλεια να αποτελούν προτεραιότητα για το κράτος, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Με την εμπειρία μου, θα σας έλεγα ότι, για να αναβαθμιστεί η ΥΑΕ, πρέπει να επικεντρωθούμε σε τρία βασικά σημεία. Πρωτίστως, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Δευτερευόντως, θα πρέπει να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα υγείας και ασφάλειας που να επικεντρώνεται στην προστασία των εργαζομένων. Τέλος, πρέπει να προωθήσουμε την εκπαίδευση και κατάρτιση σε θέματα ΥΑΕ, ειδικά για τους νέους, έχοντας εντοπίσει την ανάγκη για ένταξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία.

>Ποιες κοινωνικές προεκτάσεις αγγίζει η Υ&Α στους χώρους εργασίας;
Στην GEP έχουμε την πεποίθηση ότι η ΥΑΕ είναι ένας τρόπος ζωής κι ένας τρόπος επιχειρείν, που συνδυάζει την ανθρωπιστική με την επιχειρηματική προοπτική. Η ΥΑΕ δεν αφορά μόνο την επιχείρηση, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της. Η ΥΑΕ αγγίζει πολλές κοινωνικές προεκτάσεις, όπως την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, που είναι το πιο πολύτιμο κεφάλαιο μιας επιχείρησης. Συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των επαγγελματικών κινδύνων, των ατυχημάτων και των ασθενειών, που μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Η ΥΑΕ συμβάλει επί_σης και στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της επιχείρησης, που είναι κρίσιμοι πυλώνες για την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητά της. Επίσης, η ΥΑΕ βελτιώνει την ικανοποίηση και την αφοσίωση των εργαζομένων, που είναι θεμελιώδεις παράμετροι για την καινοτομία και την ανέλιξη της επιχείρησης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.