Η μετοχή της Apple δεν πάει πολύ καλά

Για την ακρίβεια, η εταιρεία σημειώνει "βουτιές" πωλήσεων.

Γράφει: Esquire Editors 13 Ιανουαρίου 2024

Η μετοχή της Apple έχει μπει με το... αριστερό στο 2024, υποχωρώντας κατά περίπου 4% στο επίπεδο των 185-186 δολαρίων. Η επίδοσή της επηρεάζεται από τις υποβαθμίσεις των αναλυτών, εν μέσω εκτιμήσεων για μείωση στη ζήτηση των iPhone, καθώς και στον απόηχο δημοσιεύματος των New York Times για μια υπόθεση μονοπωλιακής πολιτικής σε βάρος της εταιρείας.

Όσον αφορά το iPhone: πρόσφατη έκθεση της Jefferies ανέφερε ότι οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα μειώθηκαν κατά 30% την πρώτη εβδομάδα του 2024, εν μέσω πιο έντονου ανταγωνισμού. Η ίδια έκθεση επισημαίνει ότι η πτώση αυτή έρχεται παρά τις επιθετικές εκπτώσεις της Apple. H εταιρεία θα μπορούσε να αντισταθμίσει ένα μέρος των επιπτώσεων από τη "βουτιά" των πωλήσεων στην Κίνα, δεδομένης της ανάπτυξης που παρατηρεί σε αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία, όπου τα σχέδια χρηματοδότησης και τα προγράμματα ανταλλαγής τροφοδοτούν τη ζήτηση για iPhone. Επιπλέον, οι υψηλότερες τιμές σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, όπου οι καταναλωτές επιλέγουν πιο premium συσκευές όπως το iPhone Pro Max, θα μπορούσαν επίσης να αναπληρώσουν μέρος των απωλειών.

Τα πράγματα δεν πάνε ευνοϊκά ούτε για τα προϊόντα πληροφορικής της Apple, καθώς η ζήτηση μετά την πανδημία (εποχή τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης) έχει εξασθενήσει. Τα έσοδα της Apple από τα Mac μειώθηκαν κατά 34% στα 7,6 δισ. δολάρια το δ' τρίμηνο, ενώ τα έσοδα του iPad διαμορφώθηκαν στα 6,4 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 10%. Η Apple αναμένει μεικτή εικόνα στο τρίμηνο που περιλαμβάνει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων εκτιμώντας ότι τα συνολικά έσοδα θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Δημοσίευμα των New York Times ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ετοιμάζει αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά της Apple που ίσως την καταθέσει  εντός του α' εξαμήνου του 2024. Η αγωγή θα στοχεύει στον αποκλειστικό τρόπο με τον λειτουργεί το οικοσύστημά της η Apple, το οποίο ευνοεί τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συσκευών και των υπηρεσιών της εταιρείας. Η αγωγή δεν αναμένεται να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην Apple βραχυπρόθεσμα, δεδομένου ότι οι αντιμονοπωλιακές υποθέσεις συνήθως είναι χρονοβόρες.

Εξετάζοντας μια μεγαλύτερη χρονική περίοδο, η μετοχή της Apple έχει σημειώσει ισχυρά κέρδη της τάξης του 40% από τα επίπεδα των 130 δολαρίων στις αρχές Ιανουαρίου 2021 στα περίπου 185 δολάρια σήμερα, υπεραποδίδοντας του S&P 500 (στο+25%) την τελευταία τριετία. Ωστόσο, η μετοχής της Apple δεν επέδειξε συνέπεια σε αυτό διάστημα. Το 2021 κέρδισε 35% το 2021, το 2022 υποχώρησε κατά 26% το 2022, ενώ το 2023 επέστρεψε σε θετικό έδαφος με άλμα 49%. Συγκριτικά, οι αποδόσεις για τον S&P 500 ανά έτος αντίστοιχα ήταν +27%, -19% και +24%, που σημαίνει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός υποαπέδωσε έναντι του χρηματιστηριακού δείκτη το 2022. Στην πραγματικότητα, το να κερδίζεις σταθερά τον S&P 500 -σε καλές και σε κακές εποχές- δεν ήταν εύκολο εγχείρημα για μεμονωμένες μετοχές - όπως για τα βαριά χαρτιά της Πληροφορικής, όπως η Microsoft και η Nvidia, ή και τις κορυφαίες mega caps, όπως η Google, η Tesla και η Amazon. 

Δεδομένου του σημερινού αβέβαιου μακροοικονομικού περιβάλλοντος με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και τα υψηλά επιτόκια, θα μπορούσε το 2024 να βρεθεί η Apple σε μια παρόμοια κατάσταση με το 2022 και να υποαποδώσει - ή να κινηθεί με αντίθετη φορά σημειώνοντας ένα ακόμη ισχυρό άλμα;

Υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία για τη μετοχή της Apple. Η τάση υπέρ της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να βοηθήσει την Apple, καθώς ενσωματώνει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης σε όλο και περισσότερες συσκευές της. Ο κλάδος υπηρεσιών της Apple παραμένει ισχυρός, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 16% στα 22,3 δισ. δολάρια το δ' τρίμηνο του οικονομικού έτους 2023, επιστρέφοντας σε διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, μετά από αύξηση σε μονοψήφια επίπεδα τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Η Trefis αποτιμά την Apple στα περίπου 178 δολάρια ανά μετοχή, ελαφρώς χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα και πιστεύει ότι η αποτίμηση της εταιρείας είναι λίγο πιο πάνω από την πραγματική εικόνα, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται περίπου 27x τα εκτιμώμενα κέρδη του 2024, τα οποία είναι ελαφρώς υψηλά σε σύγκριση με τα ιστορικά επίπεδα. Επιπλέον, η αύξηση των εσόδων πιθανόν να παραμείνει σε μονοψήφια επίπεδα το 2024, σύμφωνα με μια μέση εκτίμηση.

Από: Forbes Greece 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.