Η κίνηση του Richard Branson για να προστατεύσει τους υπαλλήλους του

Δημιούργησε πακέτο διάσωσης $250 εκατομμυρίων για να διαφυλάξει τις εργασιακές τους θέσεις και το μέλλον τους.

Γράφει: Esquire Editors 27 Μαρτίου 2020

Σε μία σημαντικής βαρύτητας κίνηση προχώρησε ο δισεκατομμυριούχος Sir Richard Branson προκειμένου να προστατεύσει το μέλλον των 70.000 υπαλλήλων του. Όπως ανακοίνωσε, δημιούργησε πακέτο διάσωσης 250 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξή τους.

Ο Branson έγραψε σε σημείωμα του ότι τα χρήματα έχουν σκοπό να ''σώσουν θέσεις εργασίας'' και ότι τα "250 εκατ. δολάρια" είναι πιθανότατα μόνο η αρχή, ενώ χαρακτήρισε την πανδημία ως τη σημαντικότερη κρίση που έχει βιώσει ο κόσμος στη ζωή διάρκεια της ζωής του.

Μετά από μια εβδομάδα κριτικής, ο Branson αποφάσισε να βάλει το χέρι του βαθιά στην περιουσία του, ύψους 690 εκατ. δολαρίων, για να χρηματοδοτήσει το πακέτο διάσωσης. Εκπρόσωπος του Branson επιβεβαίωσε ότι τα 250 εκατ. δολάρια θα προέλθουν από "Richard και Virgin Group" και όχι από την Virgin Atlantic.

Η ενέργεια αυτή έρχεται μετά την κίνηση από τον Branson και της αεροπορικής εταιρείας του, της Virgin Atlantic, την περασμένη εβδομάδα, όταν στα πλαίσια της ανταπόκρισης για την πανδημία του κορονοϊού, ζητήθηκε από το προσωπικό να πάρει μία άνευ αποδοχών άδεια διάρκειας οκτώ εβδομάδων.

Η ανακοίνωση της εταιρείας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με πολιτικούς και από τις δύο πλευρές του πολιτικού χάσματος στη Βρετανία να ασκούν σκληρή κριτική. Η βουλευτής των Εργατικών, Kate Osborne, που είναι η δεύτερη πολιτικός στη χώρα που έχει διαγνωστεί θετική στον κορονοϊό, χαρακτήρισε την απόφαση της Virgin Atlantic ως "απόλυτη ντροπή" στο Twitter.

Με τους δισεκατομμυριούχους σε όλο τον κόσμο να βάζουν χέρι στις περιουσίες τους για να βοηθήσουν το προσωπικό τους να αντεπεξέλθει στην κρίση, ο Branson, ο οποίος κατέχει το 51% της Virgin Atlantic, κατηγορήθηκε ότι έβαλε σε προτεραιότητα το κέρδος από τους ανθρώπους.

Ωστόσο, ορισμένοι υπάλληλοι της Virgin Atlantic παρέμειναν υποστηρικτικοί. Ένας υπάλληλος έγραψε στο διαδίκτυο: "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στην επιβίωση της εταιρείας μας".

Μάχη για την επιβίωση

Ο Branson πήρε το χρόνο του το Σαββατοκύριακο για να οργανώσει τις σκέψεις του, ενώ περιέγραψε τους προσεχείς μήνες ως "μια μεγάλη μάχη για την επιβίωση και τη διάσωση θέσεων εργασίας".

"Θα προσφέρουμε 250 εκατ. δολάρια τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να τους προστατέψουμε και να σώσουμε θέσεις εργασίας - και αυτή είναι πιθανότατα μόνο η αρχή".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: "Οι αεροπορικές εταιρείες μας έπρεπε να γειώσουν σχεδόν όλα τα αεροπλάνα τους. Η εταιρεία κρουαζιερόπλοιων αναγκάστηκε να αναβάλει το λανσάρισμά της. Τα κέντρα υγείας και τα ξενοδοχεία μας αναγκάστηκαν να κλείσουν και έχουν διακοπεί όλες οι κρατήσεις στην εταιρεία μας για τις διακοπές''.

"Λαμβάνουμε στα υπόψιν επίσης τις απόψεις των μελών της ομάδας μας διεθνώς για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε τους ίδιους, τις οικογένειες και τις κοινότητές τους και θα ξεκινήσουμε μια σειρά ενεργειών κατά τους επόμενους μήνες".

Υπενθυμίζοντας τις "ημέρες και τις εβδομάδες μετά την 11η Σεπτεμβρίου", όταν "όλες οι αεροπορικές και ταξιδιωτικές εταιρείες πήραν εξαιρετικά οδυνηρές αποφάσεις για απολύσεις προκειμένου να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις εν ζωή", ο Branson σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις του κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσει αυτό που συμβαίνει τώρα.

Ο Branson ανέφερε ότι η απόφαση για την άνευ αποδοχών άδεια προήλθε από τους ίδιους τους υπαλλήλους - ''σχεδόν ομόφωνα'', ''προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές δυσκολίες για όλους, να εξασφαλιστεί η μελλοντική επιβίωση της αεροπορικής εταιρείας και να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας όλων''.

Η Branson σημείωσε ότι, παρά την κριτική, ''οι υπάλληλοί μας είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά πίσω από αυτό το σχέδιο''. Ο Branson χρησιμοποίησε τη δήλωσή του για να κάνει έκκληση για πολιτική δράση. Ο ίδιος σημείωσε ότι ''οι πιθανότητες εξασφάλισης ευρείας οικονομικής ανάκαμψης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο που θα θέσουν σε λειτουργία και με επιτυχία νεότερα μέτρα υποστήριξης''.

Οι Financial Times δημοσίευσαν το Σαββατοκύριακο ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει ένα σχέδιο διάσωσης των εθνικών αεροπορικών εταιρειών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο πακέτο διάσωσης, συμπεριλαμβάνεται και η σκέψη η κυβέρνηση να αποκτήσει μερίδιο συμμετοχής στις ευάλωτες αεροπορικές εταιρείες.

Από: capital.gr


Φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.