Η νέα κανονικότητα για την οικονομία μετά από την πανδημία

Μία αλυσιδωτή αντίδραση που ξεκίνησε με την άφιξη του κορονοϊού.

Γράφει: Esquire Editors 09 Ιανουαρίου 2022

Το 2022 είναι πιθανό να αποτελέσει το έτος που θα αποκαλύψει το "πρόσωπο" της νέας "κανονικότητας" στην οικονομία, έπειτα από δύο χρόνια γεμάτα από περιόδους lockdown όσο και από φάσεις reopening. Οι επενδυτικοί οίκοι αναμένουν ότι το νέο έτος θα σηματοδοτήσει την πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας από το σοκ της πανδημίας, με το τέλος της COVID-19 να είναι στον ορίζοντα λόγω της επιτάχυνσης των εμβολιασμών αλλά και της διάθεσης νέων φαρμάκων, ωστόσο ο πληθωρισμός και η στροφή 180 μοιρών της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, με τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίων να γίνονται πραγματικότητα, θα αποτελέσουν επίσης "τα μεγάλα θέματα" του νέου έτους.

Η έξαρση της παραλλαγής Όμικρον έχει σίγουρα αυξήσει τους κινδύνους για την πορεία της οικονομίας στις αρχές του 2022, λόγω και των αυξημένων περιορισμών που έχουν εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις διεθνώς, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό απλώς θα καθυστερήσει την κανονικότητα και δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας. Το βέβαιο είναι πως το 2022 θα είναι εντελώς διαφορετικό, από κάθε πλευρά, από την τελευταία διετία.

Deutsche Bank: Τα δύο κλειδιά

Η διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι χρόνοι παράδοσης-ρεκόρ, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών παραγωγής, σε συνδυασμό με την εμφάνιση του φαινομενικά πιο μολυσμένου στελέχους της Όμικρον, έχουν δημιουργήσει σημαντικούς αντίθετους ανέμους για την παγκόσμια οικονομία, όπως επισημαίνει η Deutsche Bank. Έτσι, τα επόμενα δύο χρόνια υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η παγκόσμια οικονομία να πέσει σε ύφεση, κάτι που προς το παρόν το βασικό σενάριο της γερμανικής τράπεζας δεν το προβλέπει. Ωστόσο η εμπειρία δείχνει ότι τα βασικά σενάρια σχεδόν ποτέ δεν προβλέπουν ύφεση, όπως επισημαίνει.

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.