H πιο κρίσιμη εβδομάδα της δεκαετίας για την αμερικανική αγορά

Αντίστοιχα, η πιο σημαντική εβδομάδα στην πρόσφατη ιστορία των εταιρειών τεχνολογίας.

Γράφει: Esquire Editors 25 Ιανουαρίου 2022

Την προηγούμενη εβδομάδα ένας από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους "ταύρους" της Wall Street –ο Dan Ives της Wedbush– μου είπε ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι η πιο σημαντική για τις εταιρείες τεχνολογίας στην πρόσφατη ιστορία τους. Και είχε δίκιο. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα –τουλάχιστον– της τελευταίας δεκαετίας για την αμερικανική αγορά.

Έχουν περάσει περίπου 11 χρόνια από τότε που η Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ. Ήταν μια περίοδος μεγάλης αβεβαιότητας, με την αγορά των ομολόγων να βιώνει μια τρομακτική απειλή. Έκτοτε, τα πράγματα κύλησαν πολύ ευνοϊκά για τους επενδυτές. Υπήρξαν κάποιοι "μπαμπούλες στην ντουλάπα" –η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η ενεργειακή κρίση στις ΗΠΑ, ο πολιτικός λαϊκισμός, η έκρηξη του δείκτη VIX (του επονομαζόμενου και "δείκτη φόβου"), ωστόσο κανείς δεν απείλησε ουσιαστικά τη χρηματιστηριακή αγορά.

Όταν η Fed επιχείρησε να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική το 2018, όλοι πανικοβλήθηκαν και η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε πίσω, συνεχίζοντας να στηρίζει τις αγορές. Ακόμη και η παγκόσμια πανδημία αποτέλεσε έναν bullish καταλύτη, εφόσον η λύση στο πρόβλημα ήταν να ενισχυθεί περαιτέρω η συνθήκη που στήριζε τις αγορές επί χρόνια – δηλαδή, η μείωση των επιτοκίων και η παροχή ρευστότητας. 

O ρόλος των μετοχών τεχνολογίας

Αυτή η μακροοικονομική τάση δεν σταματάει απλώς, αλλά φαίνεται πως αντιστρέφεται τελείως. Οι αναλυτές της Goldman Sachs "βλέπουν" περισσότερες από τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve εντός του 2022. Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθεί ένας σημαντικός όγκος οικονομικών στοιχείων – οι αριθμοί ήταν απογοητευτικοί τον τελευταίο καιρό, αλλά με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών πιθανόν τα πρακτικά της Fed την Τετάρτη να τονίσουν ότι αυτήν τη "γερακίσια" στροφή δεν θα την εκτροχιάσουν εύκολα η μεταβλητότητα της αγοράς ή μερικά αδύναμα οικονομικά στοιχεία

Σημαντικά όλα αυτά και γνωστά – αλλά και ο κύριος λόγος που οι μετοχές τεχνολογίας έχουν μπει σε περιοχή διόρθωσης. 

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Σε άλλα νέα, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με γραφείο τελετών απειλεί πως 'θα θάψει την Ευρώπη της Merkel'

Ο Ιωάννης Γκουσμπουνάρης κατεβαίνει με την πολιτική παράταξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το βίντεο που θα δεις, τα λέει όλα.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το TikTok και ο 'εφιάλτης' του Joe Biden

Το νομοσχέδιο που υπέγραψε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση.

7 τρελές θεωρίες για το σύμπαν που αμφισβητούν το Big Bang

Σαν σήμερα πριν από 7.000 χρόνια έγινε το Big Bang σύμφωνα με τον Johannes Kepler. Ή και όχι.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος