Η ύφεση 'συμπαθεί' περισσότερο την Ευρώπη από ό,τι τις ΗΠΑ

Υψηλότερος είναι ο κίνδυνος για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γράφει: Esquire Editors 27 Απριλίου 2022

Γίνεται πολύς λόγος για την είσοδο της οικονομίας των ΗΠΑ σε κατάσταση ύφεσης, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο. "Εάν όντως υπάρξει ύφεση, είναι πιο πιθανό να συμβεί στην Ευρώπη παρά στις ΗΠΑ", αναφέρει πρόσφατη έκθεση της Capital Economics. 

Δύο βασικοί λόγοι

Η έκθεση αναφέρει δύο βασικούς λόγους, ο πρώτος από τους οποίους είναι μερικά απλά μαθηματικά. Η Capital Economics εκτιμά ότι ο δυνητικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης είναι περίπου 1% ετησίως έναντι σχεδόν 2% για τις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζονταν πολύ λιγότερα άσχημα νέα για να βυθιστεί η ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση από ό,τι για να βλάψει την αμερικανική οικονομία.

Το δεύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη είναι ότι εισάγει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες εμπορευμάτων από ό,τι οι ΗΠΑ

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, για παράδειγμα. Αγοράζει περίπου το ένα τέταρτο του πετρελαίου της από τη Ρωσία και τα δύο πέμπτα του φυσικού αερίου της.

Οι πρόσφατες κυρώσεις στη Ρωσία δυσκολεύουν σταθερά τα πράγματα για τους Ευρωπαίους. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές χώρες μποϊκοτάρουν τώρα την αγορά ρωσικής ενέργειας, η οποία με τη σειρά της έχει εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα ύψη σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ένα βαρέλι αργού πετρελαίου Brent έφτασε πρόσφατα στα 101 δολάρια έναντι 66 δολαρίων πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η TradingEconomics. Ομοίως, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο κόστιζε πρόσφατα 90 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 22 ευρώ στα τέλη Απριλίου 2021.

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων, πολλά από τα οποία εισάγονται στην ΕΕ, επιτείνουν την κρίση του πληθωρισμού.

Αυτά τα αυξημένα κόστη επηρεάζουν τα πορτοφόλια των καταναλωτών και τους εταιρικούς προϋπολογισμούς. Η έκθεση Capital εξηγεί τις προβλεπόμενες επιπτώσεις της ως εξής:

- "Αυτή η συμπίεση των πραγματικών [προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό] εισοδημάτων είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η ευρωπαϊκή μας ομάδα πιστεύει ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να καταγράψει μικρές τριμηνιαίες μειώσεις ΑΕΠ κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους".

Η ύφεση ορίζεται συχνά ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα στα οποία καταγράφεται μείωση του ΑΕΠ. Η περίοδος τριών τριμήνων θα μεταφραζόταν σε μια μακρά και παρατεταμένη ύφεση. Τα καλά νέα εδώ είναι ότι η Capital επισημαίνει "μικρές τριμηνιαίες μειώσεις", οι οποίες πιθανότατα θα υποδεικνύουν ότι η Ευρώπη υφίσταται μια ήπια ύφεση και όχι μια βαθιά ύφεση που έπληξε τον κόσμο στην αρχή της πανδημίας COVID-19.

Αλλά ίσως το πιο διαφωτιστικό μέρος της ανάλυσης του Κεφαλαίου δεν είναι αν υπάρχει ύφεση ή όχι, αλλά μάλλον ότι η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να αναπτυχθεί πολύ πιο αργά από ό,τι προβλέπουν πολλοί ειδικοί. Η έκθεση εξηγεί το θέμα ως εξής:

- "Η διαφορά μεταξύ μιας οικονομίας που βρίσκεται σε μικρή συρρίκνωση για δύο διαδοχικά τρίμηνα, και ως εκ τούτου πληροί έναν ορισμό της ύφεσης, και μία που είναι σε ισορροπία για δύο διαδοχικά τρίμηνα, και ως εκ τούτου ξεφεύγει από την ύφεση, είναι αμελητέα.
- "Το πιο σημαντικό σημείο είναι ότι, με ή χωρίς ύφεση, οι επιδόσεις των μεγάλων οικονομιών του κόσμου είναι πιθανό να είναι πιο αδύναμες από ό,τι αναμένουν οι περισσότερες".

Με άλλα λόγια, όποιος υπολογίζει στην ανάπτυξη για να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο των μετοχών του μπορεί να απογοητευτεί στο εγγύς μέλλον.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.