Οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί που κοιτάζουν στα μάτια τις ΗΠΑ

Ποιοι είναι οι επίδοξοι Bernard Arnault της Γηραιάς Ηπείρου;

Γράφει: Esquire Editors 26 Απριλίου 2023

Πείτε το χαμηλόφωνα ή και ψιθυριστά, ωστόσο οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι και πάλι συναρπαστικές: μια ομάδα ταχέως αναπτυσσόμενων, εξαιρετικά κερδοφόρων και πολύτιμων ομίλων ειδών πολυτελείας, φαρμακευτικών προϊόντων και μηχανολογικού εξοπλισμού παρέχουν την απάντηση της γηραιάς ηπείρου στους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ. Ο Bernard Arnault, του οποίου ο έλεγχος επί της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton τον κατέστησε τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, επέτρεψε στον εαυτό του ένα μικρό καύχημα τον περασμένο μήνα. Ποιοι είναι οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί κολοσσοί;

Megacap

Μετά από 21 δισεκατομμύρια ευρώ (23 δισ. δολάρια) λειτουργικών κερδών το 2022, η κεφαλαιοποίηση της LVMH ξεπέρασε πρόσφατα τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, "τα οποία καμία άλλη ευρωπαϊκή εταιρεία δεν είχε αγγίξει ποτέ στο παρελθόν", έγραψε ο πατριάρχης της εταιρείας στους μετόχους της. 

Κι άλλοι όμως δεν βρίσκονται και τόσο πίσω: η αξία της δανικής φαρμακευτικής Novo Nordisk έχει αυξηθεί σε σχεδόν 350 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ολλανδική εταιρεία εξοπλισμού ημιαγωγών ASML αξίζει 230 δισεκατομμύρια ευρώ. Δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πια κεφαλαιοποίηση άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων - ξεπερνώντας έτσι το όριο για να χαρακτηριστούν ως "megacap". Πριν από μια δεκαετία, μόλις τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες ξεπερνούσαν το συγκεκριμένο όριο.

Αν και ακόμη δεν πλησιάζουν στις αποτιμήσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων των Apple, Microsoft, Alphabet και Amazon.com, το αυξανόμενο σώμα των megacaps της Ευρώπης πείθει τους επενδυτές με έδρα τις ΗΠΑ να κοιτάξουν πέρα από τις ακτές τους, ενώ καταδεικνύει ότι "η ήπειρος όπου η φιλοδοξία ξεχάστηκε" διατηρεί τελικά ακόμη κάποιο εταιρικό σφρίγος.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν καταγράψει ράλι φέτος, αφότου η ενεργειακή κρίση της ηπείρου αποδείχθηκε λιγότερο σοβαρή απ’ ό,τι αναμενόταν και οι εταιρείες της περιοχής μείωσαν το χάσμα κερδοφορίας με τις ΗΠΑ. Μια ομάδα από τις πιο πολύτιμες εταιρείες της Ευρώπης κυριαρχεί και πλέον αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα πέμπτο του δείκτη αναφοράς Stoxx Europe 600 σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης, σημειώνουν οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs.

Granolas

Η Goldman ονόμασε αυτές τις ευρωπαϊκές σούπερ μετοχές "Granolas" το 2020 και το τραγανό προσωνύμιο έχει μείνει, παρόλο που οι τάξεις των πλέον πολύτιμων εταιρειών της Ευρώπης έχουν μεταβληθεί κάπως έκτοτε. 

Ευτυχώς, οι πιο πολύτιμες εταιρείες της Ευρώπης δεν είναι πλέον απλώς εξαγωγείς υδρογονανθράκων, ολιγοπώλια τηλεπικοινωνιών και τράπεζες, όπως συνέβαινε πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Τώρα όμιλοι πολυτελείας, εταιρείες του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης και όμιλοι καταναλωτικών αγαθών ηγούνται του "πακέτου".

Οι πιο πολύτιμες εταιρείες των ΗΠΑ σπρώχνουν όλο και μακρύτερα τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης, θα πουν οι κυνικοί, ενώ η Ευρώπη απευθύνεται σε ανθρώπους οι οποίοι κάνουν φιγούρα με τσάντες Hermes International και τρώνε με μανία σοκολάτες KitKat της Nestle, για να καταλήξουν μετά να χρειάζονται τα φάρμακα για τον διαβήτη και την παχυσαρκία της Novo.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ειδών πολυτελείας ξεχειλίζουν από δημιουργικά ταλέντα, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες της ηπείρου βρίσκονται στην αιχμή της επιστήμης και επενδύουν πολλά στην έρευνα. Τα τεχνικά επιτεύγματα της ASML είναι εξίσου εντυπωσιακά με ένα iPhone.

Οι Granolas διαθέτουν πολλά άλλα ελκυστικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, οι πωλήσεις τους αυξάνονται εντυπωσιακά γρήγορα λαμβάνοντας υπ’ όψιν το πόσο μεγάλες είναι ήδη. Οι πωλήσεις της LVMH το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 17% χάρη στην ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης, ενώ η εταιρεία καλλυντικών L'Oréal την περασμένη εβδομάδα ανέφερε άλμα κατά 13% στις πωλήσεις α’ τριμήνου.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Novo προέβλεψε ότι οι πωλήσεις της για το 2023 θα επεκταθούν περίπου κατά 27% (στο μέσο του εύρους που είχε δώσει νωρίτερα), ενώ η ASML επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα μια πρόβλεψη για αύξηση πωλήσεων άνω του 25% για φέτος.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους δημιουργείται εκτός Ευρώπης και πολλές από αυτές παίζουν νευραλγικό διεθνή ρόλο: η Novo ελέγχει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς θεραπείας διαβήτη σε αξία, με το Wegovy της να είναι το πρώτο νέο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας εδώ και χρόνια. Η ASML είναι η μόνη εταιρεία που μπορεί να παράγει μηχανές λιθογραφίας ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας οι οποίες απαιτούνται για την εγγραφή των μικροσκοπικών χαρακτηριστικών των τσιπ.

Καθώς η ζήτηση συχνά ξεπερνά την προσφορά, μπορούν να χρεώνουν υψηλές τιμές - η μακρά αναμονή για τις τσάντες Birkin και Kelly ενισχύει το "μυστήριο" της Hermes - επομένως η κερδοφορία τους τείνει να είναι κάτι παραπάνω από ισχυρή. Τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους τόσο στην Hermes όσο και στη Novo ξεπερνούν το 40%. Οι όμιλοι πολυτελείας και φαρμακευτικών ειδών λογικά είναι σχετικά ανθεκτικοί στην ύφεση: ο πληθωρισμός δεν ενοχλεί και τόσο τους πλούσιους, ενώ οι άνθρωποι αρρωσταίνουν ανεξάρτητα από το εάν η οικονομία επεκτείνεται ή συρρικνώνεται.

Όχι χωρίς δυσκολίες

Αυτές οι ιδιότητες δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τους επενδυτές. Πολλές από τις Granolas έχουν εντυπωσιακούς πολλαπλασιαστές κερδών-τιμών, οι οποίοι εν μέρει αντικατοπτρίζουν τις εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο και "παρακολουθούν" μετοχές υψηλής ποιότητας. Η Hermes διαπραγματεύεται περισσότερο από 50 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της, ενώ οι 33 φορές πολλαπλάσιες των κερδών της στις οποίες διαπραγματεύεται η Novo είναι υπερδιπλάσια της ομάδας των βασικών ανταγωνιστών της.

Οποιαδήποτε ένδειξη επιδείνωσης της ισχύος των κερδών τους ή μια στροφή προς πιο "κυκλικές" εταιρείες θα μπορούσε να προκαλέσει υποαπόδοση αυτών των ευρωπαϊκών κολοσσών, σημειώνει η Goldman. Η μετοχή της ASML υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα λόγω ανησυχιών για περικοπές δαπανών στη βιομηχανία ημιαγωγών. Η Nestle δυσκολεύεται να μετακυλίσει το αυξανόμενο κόστος της και η Roche έχει μείνει πίσω λόγω ανησυχιών για την παραγωγή νέων προϊόντων. Η δε κεφαλαιοποίηση της GSK - το G στο Granolas - έχει συρρικνωθεί σε μόλις 60 δισεκατομμύρια λίρες (75 δισεκατομμύρια δολάρια) μετά την περσινή απόσχιση της εμπορικής δραστηριότητας υγειονομικής περίθαλψης και τις δικαστικές ανησυχίες που σχετίζονται με ένα φάρμακο για την καούρα.

Προς το παρόν, ωστόσο, οι παγκόσμιοι "νικητές" της Ευρώπης βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Ο Arnault έχει δίκιο να διακηρύσσει την επιτυχία του.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.