Η λίστα των '30 κάτω των 30' στον χρηματοοικονομικό τομέα

Περιλαμβάνει άτομα από τις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το fintech και τα κρυπτονομίσματα.

Γράφει: Esquire Editors 07 Δεκεμβρίου 2023

Όταν η Silicon Valley Bank κατέρρευσε στις αρχές Μαρτίου, ορισμένοι επιχειρηματίες που κυριεύθηκαν από πανικό βρήκαν καταφύγιο στη νεοσύστατη ψηφιακή τράπεζα Meow του Brandon Arvanaghi. Μέχρι το τέλος του μήνα, η τότε δύο ετών και με 12 άτομα προσωπικό εταιρεία είδε εισροές ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

Ο Arvanaghi και ο συνιδρυτής Bryce Crawford -οι οποίοι είχαν συνεργαστεί ως software engineers στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Gemini- έχουν έκτοτε λανσάρει έναν επιχειρηματικό τρεχούμενο λογαριασμό, συνεργαζόμενοι με παραδοσιακές τράπεζες, όπως η FirstBank με έδρα το Νάσβιλ, για τις καταθέσεις των πελατών. Η Meow προσφέρει επίσης μια αγορά δανείων και βοηθά τους ιδρυτές εταιρειών να βάλουν υποθήκες. Σήμερα, η νεοϋορκέζικη startup έχει πάνω από 500 εταιρείες στο πελατολόγιό της και 1 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στην πλατφόρμα της.

Ο Arvanaghi και ο Crawford, 29 ετών και οι δύο, συγκαταλέγονται στα πρόσωπα που ξεχωρίζουν στη λίστα "30 κάτω των 30" στον τομέα των χρηματοοικονομικών για το 2024, η οποία περιλαμβάνει άτομα από τις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το fintech και τα κρυπτονομίσματα.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ενώ η αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων συνέχισε να πλήττεται από το μειωμένο ενδιαφέρον ιδιωτών και VCs, οι επιχειρηματίες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων συνέχισαν να καινοτομούν και έτσι έχουν ισχυρή εκπροσώπηση στη φετινή λίστα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η 29 ετών Aya Kantorovich, η οποία βοήθησε τη FalconX να δημιουργήσει ένα γραφείο συναλλαγών που υποστηρίζει περισσότερους από 700 πελάτες. Τώρα, είναι συν-ιδρύτρια και συν-διευθύνουσα σύμβουλος της Factal, το λογισμικό της οποίας βοηθά τους μεγάλους επενδυτές να παίρνουν δάνεια και να εκτελούν συναλλαγές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Ο Jayendra Jog και ο Jeff Feng, 27 ετών και οι δύο, άφησαν τις θέσεις τους στην Robinhood και στην εταιρεία venture capital Coatue, αντίστοιχα, για να ιδρύσουν την Sei Labs. Αφού είδαν τη Robinhood να επιβάλλει περιορισμούς στις συναλλαγές στο αποκορύφωμα της φρενίτιδας συναλλαγών της GameStop το 2021, δημιούργησαν τη Sei Labs, ώστε να δημιουργήσουν ένα λογισμικό για αποκεντρωμένες πλατφόρμες συναλλαγών. Οι δυο τους ισχυρίζονται ότι το time-to-finality του blockchain τους -δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται για την πλήρη επιβεβαίωση μιας συναλλαγής- ξεπερνάει αυτόν του Ethereum: 500 χιλιοστά του δευτερολέπτου έναντι αρκετών λεπτών για το Ethereum. Η Sei ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022 με χρηματοδότηση ύψους 35 εκατ. δολαρίων και η startup εκτιμά ότι διαθέτει ήδη 7 εκατ. ενεργά πορτοφόλια.

Στη λίστα περιλαμβάνονται αρκετά άτομα από τον χώρο των Fintech. Ο Kennedy Ekezie, 25 ετών, εργάστηκε ως σύμβουλος στην Accenture και ως υπεύθυνος μάρκετινγκ και ανάπτυξης στην TikTok προτού λανσάρει την Kippa πριν από δύο χρόνια. Η startup στοχεύει να γίνει ένα QuickBooks για την υποσαχάρια Αφρική, προσφέροντας ένα πακέτο λογισμικού λογιστικής και πληρωμών σε επιχειρήσεις με τέσσερις έως επτά υπαλλήλους (ιδίως πωλητές τροφίμων, καταστήματα ρούχων και παντοπωλεία).  Η εταιρεία έχει εντάξει 800.000 επιχειρήσεις στο λογισμικό της, έχει 250.000 χιλιάδες μηνιαίους ενεργούς χρήστες και εκτελεί συναλλαγές ύψους περίπου 400 εκατ. δολαρίων σε ετήσια βάση. Ακόμη, είχε έσοδα 1,5 εκατ. δολαρίων στο 9μηνο του 2023, σύμφωνα με τον Ekezie.

Ο Nico Simko, 29 ετών, εργάστηκε για τρία χρόνια στο τμήμα πληρωμών της JPMorgan πάνω σε θέματα συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών πριν ιδρύσει την Clair το 2020. Πρόκειται για μια ψηφιακή τράπεζα όπου παρέχει πρόσβαση σε λογαριασμούς μισθοδοσίας. Η Clair επωφελείται από τις διατραπεζικές συναλλαγές -τις προμήθειες που καταβάλλουν οι merchants όταν οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τις χρεωστικές κάρτες της Clair- και από τις άμεσες μεταφορές (χρεώνει προμήθεια 1,5%). Η εταιρεία έχει 250.000 εγγεγραμμένους χρήστες και 50.000 από αυτούς είναι ενεργοί σε μηνιαία βάση ενώ 15.000 λαμβάνουν τον μισθό τους απευθείας σε λογαριασμό στην Clair. Η Clair απευθύνεται σε επιχειρήσεις, και αυτές προσφέρουν την υπηρεσία στο προσωπικό τους. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη, μεταξύ άλλων, στους υπαλλήλους του ξενοδοχείου DoubleTree που ανήκει στη Hilton και του Sheraton που ανήκει στη Marriott. Η πιο πρόσφατη αποτίμησή της εταιρείας είναι στα 105 εκατ. δολάρια και είχε έσοδα 1,2 εκατ. δολαρίων στο 9μηνο του 2023.

Οι παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είχαν τη μερίδα του λέοντος στη φετινή λίστα. Ο Carter Frazee, 29 ετών, είναι υπεύθυνος της παγκόσμιας στρατηγικής της KKR, μιας πρωτοβουλίας ύψους 3,5 δισ. δολαρίων που επικεντρώνεται στην επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων με επίκεντρο το κλίμα, τη βιωσιμότητα και την εκπαίδευση. Ο Freeze ηγείται επίσης της πρωτοβουλίας Pride Philanthropy της KKR, βοηθώντας στον συντονισμό των τρόπων με τους οποίους η KKR μοιράζεται τους πόρους της με οργανώσεις ομοφυλόφιλων διεθνώς.

Η Magha Gupta, 29 ετών, είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ινδίας στη Βομβάη. Κατά τη διάρκεια μιας πρακτικής άσκησης στην IBM Research πριν από αρκετά χρόνια, κατοχύρωσε ένα αμερικανικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια μέθοδο ασφαλείας στον κυβερνοχώρο. Σήμερα, ως διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην WorldQuant, η Gupta αναπτύσσει και εφαρμόζει συστηματικές χρηματοοικονομικές στρατηγικές αξιοποιώντας το machine learning, τη στατιστική και την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Nikki Stokes-Thomson, 28 ετών, είναι επικεφαλής των εργασιών και των σχέσεων με τους επενδυτές της Ariel Alternatives, του πρώτου private equity fund που λάνσαρε η Ariel Alternatives, μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ύψους 17 δισ. δολαρίων με έδρα το Σικάγο. Προηγουμένως, ήταν chief of staff της Mellody Hobson, συν-διευθύνουσας συμβούλου και προέδρου της Ariel, και είναι το νεότερο μέλος της επιτροπής ρίσκου της Ariel. Μετά την ένταξή της στην εταιρεία το 2020, η Stokes-Thomson ηγήθηκε της συγκέντρωσης κεφαλαίων ύψους 1,45 δισ. δολαρίων της Ariel Alternatives νωρίτερα φέτος για το "Project Black". Επενδύσεις έχουν πραγματοποιήσει κρατικά επενδυτικά ταμεία, όπως το Qatar Investment Authority και το οικογενειακό γραφείο του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, Steve Ballmer.

Για την πλήρη λίστα των 30 κάτω των 30 στο Finance πατήστε εδώ.

Από: Forbes Greece 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση.

7 τρελές θεωρίες για το σύμπαν που αμφισβητούν το Big Bang

Σαν σήμερα πριν από 7.000 χρόνια έγινε το Big Bang σύμφωνα με τον Johannes Kepler. Ή και όχι.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.