Η καλύτερη εποχή για τους επενδυτές ομολόγων είναι τώρα

Αυτοί είναι οι 5 μεγαλύτεροι κίνδυνοι και οι 5 κορυφαίες ευκαιρίες για το επόμενο έτος.

Γράφει: Esquire Editors 29 Δεκεμβρίου 2023

"Κατά κάποιον τρόπο δεν είναι οι μέρες των χρηματιστηρίων", σχολίασε ο George Bory κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Allspring Global Investment για τις προοπτικές της αγοράς. "Αλλά για τους επενδυτές ομολόγων, είναι".

Ο Bory, επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος της εταιρείας για επενδύσεις σε σταθερό εισόδημα, εκτίμησε τον Δεκέμβριο ότι το 2024 μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τις μετοχές, αλλά ότι η αγορά ομολόγων έχει καλή στήριξη, καθώς ουσιαστικά η νομισματική πολιτική παραμένει σφιχτή, ο πληθωρισμός μειώνεται και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται. Τρεις σημαντικοί παράγοντες που θέλουν να βλέπουν οι επενδυτές ομολόγων, όπως είπε ο ίδιος.

Η Allspring, με έδρα το Σάρλοτ της Νέας Υόρκης, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 551 δισ. δολαρίων. Ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 2021, αφού η Wells Fargo την πούλησε σε δύο εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων: τη Reverence Capital και την GTCR, οι οποίες κατέχουν το 70% της Allspring.

Η Allspring παραθέτει τους πέντε μεγαλύτερους κινδύνους και τις πέντε κορυφαίες ευκαιρίες για το επόμενο έτος.

Top-5 κινδύνων

1. Η παγκόσμια ύφεση παραμένει πιθανό ενδεχόμενο, καθώς η ανάπτυξη παγκοσμίως επιβραδύνεται.

2. Τα επιτόκια θα είναι υψηλά τουλάχιστον για το α' εξάμηνο του 2024.

3. Οι πολεμικές συρράξεις θα μπορούσαν να κλιμακωθούν.

4. Θα μπορούσαν να προκύψουν αθετήσεις στις πληρωμές δανείων για εμπορικά ακίνητα. 

5. Ο πληθωρισμός μπορεί να  παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα.

Top-5 ευκαιριών

1. Το σταθερό εισόδημα είναι πιθανό να προσφέρει ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες.

2. Οι υψηλότερες αποδόσεις θα μπορούσαν να ωφελήσουν τα ομόλογα και οι small caps να ανακάμψων. 

3. Τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών, εκτός της Κίνας, ενδέχεται να έχουν καλές επιδόσεις

4. Εστίαση στις πραγματικές αποδόσεις. 

5. Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου με τη υιοθέτηση εναλλακτικών λύσεων σε μετρητά.

Η πραγματική απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ κυμαίνεται στο 2%-3%, είπε ο Bory, σημειώνοντας ότι οι αποδόσεις πάνω από τα αναμενόμενα επίπεδα πληθωρισμού είναι θετικές.

"Οι επενδυτές ομολόγων έχουν ως αποστολή να νικήσουν τον πληθωρισμό με την πάροδο του χρόνου. Αυτή την περίοδο είναι εφικτή αυτή η επιτυχία χωρίς να πάρει κάποιος τεράστιο ρίσκο", σημείωσε ο Bory. "Δεν έχει σημασία αν είστε επενδυτής ομολόγων που έχει εκδώσει κάποιος δήμος, επενδυτής εταιρικών ομολόγων ή κρατικών ομολόγων".

Ο συνδυασμός των υψηλών επιτοκίων, με έναν μέτριο αποπληθωρισμό και άνιση ανάπτυξη, θα φέρει πιθανόν μεταβλητότητα στην αγορά, αλλά οι υψηλότερες αποδόσεις θα είναι ένα "μαξιλαράκι" για το 2024.

"Η αγορά δείχνει ενθουσιασμένη με το ενδεχόμενο να μειωθούν τα επιτόκια το επόμενο έτος", είπε ο Bory, αναφέροντας πως η εκτίμηση της Allspring είναι πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα παραμείνει σταθερή τους πρώτους έξι μήνες, αλλά θα υπάρξει ένταση μεταξύ Fed και αγοράς.

Ο Bory αναφέρθηκε σε τρεις απλές στρατηγικές για τα ομόλογα το 2024:

Πρώτον, διαφοροποιηθείτε ως προς τη διάρκεια των ομολόγων. Όταν οι αποδόσεις είναι υψηλές, θέλετε να έχετε στο χαρτοφυλάκιό σας ομόλογα πολύ υψηλής ποιότητας με κάποια διάρκεια.

Δεύτερον, σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, με δύο πολέμους εν εξελίξει, μαζικές κοινωνικές αναταραχές και τεράστιους πολιτικούς κινδύνους γύρω από τις εκλογές του επόμενου έτους στις ΗΠΑ, οι επενδυτές πρέπει να είναι ευέλικτοι για να διαχειριστούν ένα περιβάλλον μεταβλητότητας.

Τέλος, μην αγοράζετε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια. "Η αγορά ομολόγων είναι ένα τρομερό χαρτοφυλάκιο", είπε. "Να είστε προσηλωμένοι στους κινδύνους και συγκεκριμένοι στα ομόλογα που έχετε στο χαρτοφυλάκιό σας".

Η επικεφαλής του τμήματος μετοχών Ann Miletti δήλωσε ότι η αγορά κινείται στον ρυθμό των "Μagnificient 7": Microsoft (MSFT), Tesla (TSLA) Meta Platforms (META), Amazon.com (AMZN), Apple (APPL), Nvidia (NVDA) και Alphabet (GOOG). Το 3% της ανάκαμψης του S&P 500 οφείλεται στις υπόλοιπες 493 εταιρείες.

Σημείωσε ότι ενώ οι "Magnificient 7" είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται άνω του 30% το πρώτο 9μηνο του 2023, οι υπόλοιπες είχαν μηδενική αύξηση κερδών. Όπως τόνισε, ήρθε η ώρα να απομακρυνθούμε από την τεχνολογία μεγάλης κεφαλαιοποίησης και να επικεντρωθούμε σε μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν ελεύθερες ταμειακές ροές και περιθώρια κέρδους 20% ή και μεγαλύτερα.

"Σε σχέση με την αντίστοιχη ομάδα εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, διαπραγματεύονται με discount 25%", ανέφερε η Miletti και πρότεινε να στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι επενδυτές σε μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας αλλά και της υγειονομικής περίθαλψης. "Νομίζω ότι εκεί μπορούμε να έχουμε θετικές αποδόσεις μετοχών είτε έχουμε ήπια προσγείωση είτε ύφεση".

Ο Bryant VanCronkhite, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για την Special Global Equity Team και συνδιαχειριστής πέντε αμοιβαίων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένου του Special Small Cap Value Fund (ESPAX), δήλωσε ότι του αρέσουν οι μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, καθώς και εταιρειών που συνδέονται με βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Από: Forbes Greece 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.