Όλα τα 'χαμε, τα καλαμάρια βαμπίρ μας έλειπαν

Σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί, κοριοί, τώρα και καλαμάρια βαμπίρ... Υπάρχει όμως, λόγος ανησυχίας;

Τι είναι το καλαμάρι βαμπίρ; Ίσως ένα τεράστιο, τρομακτικό θηρίο που αναδύεται από τα βάθη του ωκεανού για να τραφεί με μεγάλα ψάρια, εμβολίζει βάρκες και δαγκώνει δελφίνια τις φεγγαρόφωτες νύχτες; Σίγουρα όχι, πρόκειται για ένα μάλλον χαριτωμένο μικρό πλάσμα και δεν είναι καν καλαμάρι. Ευτυχώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τι είναι το καλαμάρι βαμπίρ;

Αυτό το σπάνιο κεφαλόποδο έχει μήκος το πολύ 30 εκατοστά και ζει στα βάθη των τροπικών ωκεανών, σε βάθος περίπου 600-900 μέτρων, σε ένα τμήμα της θάλασσας όπου δεν φτάνει το φως του ήλιου.

Έχει οκτώ πλοκάμια εξοπλισμένα με βεντούζες, ένα ζελατινώδες σώμα που μπορεί να ποικίλλει από ανοιχτό κόκκινο έως μαύρο και μεγάλα, διάφανα μάτια, μπλε ή κόκκινου χρώματος, ανάλογα με το πώς τα χτυπάει το φως. Διαθέτει επίσης, ένα λευκό ράμφος και δύο μικρά πτερύγια στην πλάτη του που μοιάζουν με αυτιά κουνελιού ή μικρά φτερά, τα οποία κουνάει καθώς κολυμπάει (πραγματικά πολύ χαριτωμένο).

Τρέφεται με "θαλάσσιο χιόνι"

Πώς όμως γνωρίζουμε όλα αυτά τα πράγματα; Το 2012, ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Ενυδρείου του κόλπου του Μοντερέι στην Καλιφόρνια έστειλαν στην άβυσσο ένα ρομπότ βαθιάς κατάδυσης εξοπλισμένο με κάμερα, το οποίο κατάφερε επίσης να καταλάβει πώς αυτό το πλάσμα τρέφεται με "θαλάσσιο χιόνι". Πρόκειται για μαλακή οργανική ύλη που "βρέχει" από ψηλά, ένα μείγμα νεκρού πλαγκτόν και άλλων σκουπιδιών, το οποίο πιάνει με πολύ μακριές νηματώδεις ίνες που αναπτύσσει αιφνιδιαστικά το "βαμπίρ" μας. Στην "περίεργη" διάπλασή του αλλά και στο γεγονός ότι τρέφεται αποκλειστικά με νεκρά πλάσματα της θάλασσας οφείλεται και η ονομασία του.

Δε φοβάται όμως μήπως τον καταβροχθίζουν συνεχώς τα αδηφάγα πλάσματα της αβύσσου που ζουν εκεί κάτω; Η απάντηση είναι ναι, αλλά έχει αναπτύξει ένα τέχνασμα για να το αποφύγει. Οι επιστήμονες το αποκαλούν "πόζα του ανανά". Βασικά, το "καλαμάρι" κλείνεται, βάζοντας τα χέρια του πάνω από το κεφάλι του και προσομοιάζει ένα είδος αγκαθωτής, φωσφορίζουσας σφαίρας που μπορεί να τρομάξει τα αρπακτικά. Ουσιαστικά δηλαδή, όταν απειλείται βγάζει όλα τα εσωτερικά του όργανα προς τα έξω, για να τρομοκρατήσει τους εχθρούς του.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.