Αποκολλήθηκε το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο

Το παγόβουνο ζυγίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο μετρικούς τόνους.

Γράφει: Esquire Editors 26 Νοεμβρίου 2023

Για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια, το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο αποκολλήθηκε από την θέση του και άρχισε να μετακινείται. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως δυνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει την επιβίωση εκατομμυρίων ζωντανών οργανισμών.

Το παγόβουνο A23a, όπως έχει ονομαστεί, έχει μέγεθος το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου τρεις φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης και είχε αποκολληθεί από τις ακτές της Ανταρκτικής το 1986, αλλά πολύ γρήγορα "εγκαταστάθηκε" στην θάλασσα Weddell για να γίνει ουσιαστικά ένα νησί πάγου.

Ωστόσο, αυτή την φορά, οι εικόνες από δορυφόρο δείχνουν ότι το παγόβουνο, που ζυγίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο μετρικούς τόνους, κινείται γρήγορα χάρη στην βοήθεια ισχυρών ανέμων και ρευμάτων.

Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας έχει επηρεάσει, ασφαλώς, την αποκόλληση του παγόβουνου, όμως οι επιστήμονες σημειώνουν πως τα επιμέρους αίτια αυτής της εξέλιξης παραμένουν άγνωστα και πρέπει να μελετηθούν εις βάθος.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες στο BBC, o μεγάλος όγκος του A23a θα μπορούσε να διαταράξει τις κανονικές διαδρομές σίτισης των ζώων, εμποδίζοντάς τα να ταΐσουν σωστά τα μικρά τους. Ένα άλλο σενάριο είναι να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και να λιώσει σταδιακά ή να κινηθεί προς τη Νότια Αφρική και να διαταράξει τη ναυσιπλοΐα.

Το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus κατέγραψε τις κινήσεις του Α23a:

Αποκολλήθηκε το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμοCopernicus

Σε βίντεο έχει καταγραφεί και το "ταξίδι" του από το 1986:

Από: TheToc.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.