Από ό,τι φαίνεται, καταφέραμε να κάνουμε και τους ελέφαντες είδος υπό εξαφάνιση

Είμαστε το χειρότερο είδος και με διαφορά.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 19 Δεκεμβρίου 2023

Στα απίστευτα ανθρώπινα κατορθώματα, μόλις, ήρθε να προστεθεί και ένα ακόμη: οι ελέφαντες θεωρούνται, πλέον, είδος υπό εξαφάνιση και απ' ό,τι φαίνεται, ευθυνόμαστε εμείς (και) για αυτό.

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Michigan, Bill Sanders, μελετά τους ελέφαντες εδώ και 40 χρόνια και έχει παρακολουθήσει την εξέλιξή τους τα τελευταία 60 εκατομμύρια χρόνια. Το μακρύ ταξίδι αυτών των πλασμάτων στο πέρασμα των αιώνων ήταν ταραχώδες αλλά πάντα απίστευτα ενάρετο και πολύπλοκο, μέχρι την έλευση του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η ισορροπία μεταξύ ανθρώπων και ελεφάντων είναι ο ακριβής δείκτης για να καταλάβουμε πόσο ο άνθρωπος καταστρέφει τον πλανήτη. Τώρα ο κίνδυνος εξαφάνισης των τελευταίων, μετά από εκατομμύρια χρόνια, μας βάζει οριστικά μπροστά στον καθρέφτη για να μετρήσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη φύση.

Έρχεται το τέλος για τους ελέφαντες;

Σύμφωνα με τον Sanders, οι ελέφαντες είναι σαν τα καναρίνια που παλιά κάποιοι έπαιρναν μαζί τους στα ορυχεία. Όταν το καναρίνι πέθαινε σήμαινε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την ποιότητα του αέρα και έπρεπε όλοι να επιστρέψουν πίσω.

Οι αφρικανικοί ελέφαντες της σαβάνας έχουν πλέον χαρακτηριστεί ως απειλούμενο είδος, ενώ οι ελέφαντες των δασών επίσης κινδυνεύουν για τους ίδιους λόγους. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, η καταστροφή των ενδιαιτημάτων, οι συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπων και ελεφάντων για την πρόσβαση στη γη και το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων έχουν μειώσει τους πληθυσμούς των αφρικανικών δασικών και αυτών της σαβάνας κατά σχεδόν 90% και 60% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Sanders, η εξέλιξη των ελεφάντων και των ανθρώπων είναι αλληλένδετη εδώ και πολύ καιρό, από όταν οι πρώτοι Αφρικανοί εκμεταλλεύτηκαν τις δραστηριότητες αυτών των πλασμάτων προς όφελός τους, γεγονός που άνοιξε κατά κάποιο τρόπο το δρόμο για την εξέλιξή μας.

"Πρόκειται για ένα μη αναπαραγώγιμο και απίστευτα πλούσιο εξελικτικό ταξίδι. Θα ήταν τρομερά τραγικό να τα χάσουμε εξαιτίας ανθρώπινων παραγόντων: κλιματική αλλαγή, λαθροθηρία, αγώνες γης. Οι άνθρωποι θέλουν να καλλιεργούν και οι ελέφαντες θέλουν να υπάρχουν. Κατά κάποιο τρόπο είναι σκληρά ειρωνικό το γεγονός ότι οι ελέφαντες θα μπορούσαν να οδηγηθούν στην εξαφάνιση από το ίδιο το ζώο που βοήθησαν να παραχθεί".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Σε άλλα νέα, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με γραφείο τελετών απειλεί πως 'θα θάψει την Ευρώπη της Merkel'

Ο Ιωάννης Γκουσμπουνάρης κατεβαίνει με την πολιτική παράταξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το βίντεο που θα δεις, τα λέει όλα.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το TikTok και ο 'εφιάλτης' του Joe Biden

Το νομοσχέδιο που υπέγραψε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση.

7 τρελές θεωρίες για το σύμπαν που αμφισβητούν το Big Bang

Σαν σήμερα πριν από 7.000 χρόνια έγινε το Big Bang σύμφωνα με τον Johannes Kepler. Ή και όχι.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος