Ήξερες ότι δεν πρέπει να πετάμε τους κόκκους καφέ;

Όχι μόνο μπορούμε να τους ξαναχρησιμοποιήσουμε, αλλά από αυτούς μπορεί να δημιουργηθεί ένα πραγματικά αναπάντεχο, βιώσιμο θαύμα.

Η τεράστια ποσότητα αποβλήτων καφέ και η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση τσιμέντου για τη διευρυνόμενη κατασκευαστική αγορά ίσως σου μοιάζουν κάπως μακρινά προβλήματα.

Καταρχάς, αφενός μόνο μακρινά δεν είναι καθότι η περιβαλλοντική κρίση είναι γεγονός, αφετέρου αυστραλοί ερευνητές συνέδεσαν τα δύο ζητήματα και βρήκαν μια συνταγή για την κατασκευή πολύ ισχυρού τσιμέντου, που συμπεριλαμβάνει στο μείγμα του τους χρησιμοποιημένους κόκκους του καφέ. Αυτή η έξυπνη συνταγή θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα ταυτόχρονα.

Το τσιμέντο από καφέ θα μπορούσε να μας σώσει τη ζωή

Πάνω από 10 εκατ. τόνοι αποβλήτων καφέ παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν στις χωματερές. Οι ερευνητές του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης, με αυτό το νέο πείραμα, θα μπορούσαν να βρουν μια έξυπνη λύση και στα δύο προβλήματα. Μέσα από τις δηλώσεις τους είναι σαφές ότι η λύση δεν είναι ακόμη κοντά, αλλά ο δρόμος στον οποίο βαδίζουν είναι ο σωστός.

"Η διάθεση οργανικών αποβλήτων αποτελεί περιβαλλοντική πρόκληση, καθώς εκπέμπει μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου του μεθανίου και του διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή", εξήγησε ο μηχανικός Rajeev Roychand του Πανεπιστημίου RMIT.

"Η συνεχής εξόρυξη φυσικής άμμου σε όλο τον κόσμο -που συνήθως λαμβάνεται από τις κοίτες και τις όχθες ποταμών- για να ικανοποιήσει τις ταχέως αυξανόμενες απαιτήσεις της κατασκευαστικής βιομηχανίας έχει μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον", δήλωσε ο μηχανικός Jie Li του RMIT.

"Η έρευνά μας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αλλά αυτά τα συναρπαστικά αποτελέσματα προσφέρουν έναν καινοτόμο τρόπο για να μειωθεί σημαντικά η ποσότητα των οργανικών αποβλήτων που καταλήγουν στις χωματερές", δήλωσε η μηχανικός του RMIT Shannon Kilmartin-Lynch.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Σε άλλα νέα, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με γραφείο τελετών απειλεί πως 'θα θάψει την Ευρώπη της Merkel'

Ο Ιωάννης Γκουσμπουνάρης κατεβαίνει με την πολιτική παράταξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το βίντεο που θα δεις, τα λέει όλα.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το TikTok και ο 'εφιάλτης' του Joe Biden

Το νομοσχέδιο που υπέγραψε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση.

7 τρελές θεωρίες για το σύμπαν που αμφισβητούν το Big Bang

Σαν σήμερα πριν από 7.000 χρόνια έγινε το Big Bang σύμφωνα με τον Johannes Kepler. Ή και όχι.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος