3 κίνδυνοι που προκύπτουν από την ασθένεια του Donald Trump

Όταν ασθενεί με κορονοιό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δημιουργείται ανησυχία σε όλο τον κόσμο.

Γράφει: Esquire Editors 05 Οκτωβρίου 2020

Σε μια σίγουρα πρώτη από τις πολλές "εκπλήξεις του Οκτωβρίου”, ο κόσμος έμαθε ότι ο Donald Trump και η σύζυγός του έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Για έναν πολιτικό ηγέτη, μια σοβαρή ασθένεια είναι τόσο ένα προσωπικό στοίχημα με τον συνηθισμένο τρόπο, και μια θεσμική πρόκληση για να διασφαλίσει συνέχεια και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι επίσης μια ανησυχία για όλο τον κόσμο. Σε προσωπικό επίπεδο, μπορούμε μόνο να ευχηθούμε ταχεία ανάρρωση. Αλλά πώς θα πρέπει ο κόσμος να δει τους θεσμικούς κινδύνους από την ασθένεια του προέδρου;

Η ιδέα του trump ως προέδρου να προσβάλλεται από κορονοϊό, από μόνη της δεν είναι αποσταθεροποιητική. θεσμικά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ένα εντυπωσιακό σχεδιασμό διαδοχής στην 25η τροπολογία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη. Φαίνεται ότι είχε αποτέλεσμα στο παρελθόν, ιδιαίτερα κατά τη διακυβέρνηση του George W Bush -ο πρόεδρος παρέδωσε για λίγο τα ηνία στον αντιπρόεδρο για δύο φορές στη διάρκεια κολονοσκοπήσεων. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο trump δεν διοικεί πραγματικά την αμερικανική κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς, απλώς τη διαταράσσει σε ημί-τυχαία διαστήματα. Επομένως η απουσία του θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αυξήσει τη συνεκτικότητα και την συνέπεια της αμερικανικής πολιτικής.

Αυτή η ασυνήθιστη παρατήρηση υπογραμμίζει ότι αυτό που ήταν πάντα αποσταθεροποιητικό σε σχέση με την κυβέρνηση trump, δεν είναι στα αλήθεια οι πολιτικές του, είναι ο ίδιος -η μη προβλεψιμότητά του, οι ανεπιθύμητες εκρήξεις, οι άσκοπες επιθέσεις εναντίον συμμάχων και η αυτο-απορρόφηση. Υπό αυτή την έννοια, η ανησυχία από τις ξένες κυβερνήσεις πιθανώς θα είναι η επίδρασή της στον ευαίσθητο ψυχισμό του προέδρου. Είναι σχεδόν καθολική άποψη μεταξύ κυβερνήσεων στην Ευρώπη ότι ο Trump δεν είναι σταθερός, περισσότερο με την έννοια ενός μικρού παιδιού παρά ενός τρελού. Αλλά όπως γνωρίζουν πολλοί γονείς, το να κλειδώσεις ένα παιδί σε ένα δωμάτιο για δύο εβδομάδες δεν ευνοεί την καλή συμπεριφορά.

Υπάρχουν πολλές άλλες αρκετά τρομακτικές δυνατότητες:

Ο Trump μπορεί κάλλιστα να καθίσει καραντίνα στον λευκό Οίκο για τις επόμενες 10-14 ημέρες, διοχετεύοντας το μίσος και την απογοήτευσή του μέσω του twitter. Αυτό θα μπορούσε πολύ εύκολο να παράξει επικές δηλώσεις εναντίον οποιουδήποτε στόχου τύχει να περάσει από την τηλεοπτική του οθόνη, πιθανώς συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων και άλλων συμμάχων των ΗΠΑ.

Στη σχετική απομόνωση του θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο παρανοϊκός για τις εκλογές και να σπείρει περαιτέρω καρπούς του μετεκλογικού χάους. Αυτό πιθανώς θα είχε μια αποσταθεροποιητική επίδραση στην αμερικανική δημοκρατία και ίσως να προκαλούσε ακόμη και εσωτερική αναταραχή μετά από τις εκλογές.

Στην απεγνωσμένη του ανάγκη για προσοχή θα του λείψει να μην έχει τις συγκεντρώσεις της προεκλογικής του εκστρατείας, και θα μπορούσε να επιμείνει σε περισσότερες και πιο τρελές ιδέες πολιτικής που θα του προσφέρουν την προσοχή την οποία τόσο αποζητά. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα ως τιμωρία για τον κορονοϊό από τον οποίο έχει νοσήσει, ή ακόμη και να προκαλέσει εμπορικές εντάσεις με την Ευρώπη.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος έχει ασθενήσει από κορονοϊό, περισσότερο από έξι μήνες που διαρκεί η πανδημία (παρά το ότι δήλωσε πριν από 10 ημέρες ότι σχεδόν κανείς δεν κολλάει), θα ενισχύσει επίσης την άποψη στο εξωτερικό ότι η αμερικανική απάντηση ήταν ανεπαρκής. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση trump συγκεκριμένα είναι πολιτικά και διανοητικά ανίκανη να πάρει στα σοβαρά την ασθένεια και να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό πλάνο για να την αντιμετωπίσει, ακόμη και στο ίδιο το σπίτι του trump. Η αδυναμία έχει γίνει το επίκεντρο της ευρωπαϊκής κατανόησης για την αμερικανική απάντηση στον ιό. Αναμφισβήτητα έχει βλάψει μονίμως την αίσθηση της αμερικανικής ικανότητας και την ικανότητα για παγκόσμια ηγεσία -έχει αναδείξει πώς οι βαθιές και αέναες συγκρούσεις στις ΗΠΑ μπορούν και πιθανώς θα συνεχίσουν να διαχέονται στην πολιτική που έχει σημασία στο εξωτερικό.

Η επίδραση στην αμερικανική προεδρική κούρσα, που καταναλώσει τις περισσότερες εικασίες στον αμερικανικό Τύπο, είναι πιθανώς λιγότερο σημαντική (υπό την προϋπόθεση ότι η ασθένεια του προέδρου δεν γίνει πιο σοβαρή). Η εκστρατεία του προέδρου θα μείνει στάσιμη για δύο εβδομάδες και η προσοχή θα επιστρέψει στην κακή διαχείριση της πανδημίας από μέρους του. Αλλά η κούρσα έχει παραμείνει θεαματικά σταθερή μέσα στην παγκόσμια πανδημία, στη βαθιά ύφεση, στις βίαιες διαδηλώσεις και σε μια αναβίωση του ρατσισμού. Οι απόψεις για τον trump, τόσο υπέρ όσο και κατά, είναι βαθιά εδραιωμένες και πιθανώς δεν θα μπορούσαν να αναστατωθούν από τίποτα λιγότερο από το να ασπαστεί το Ισλάμ. Οποιαδήποτε συμπάθεια μπορεί να προκαλέσει για αυτόν αυτή η ασθένεια θα αντισταθμιστεί από την εικόνα της αδυναμίας και της ευπάθειας που προβάλλει. Η κεντρική προβολή του Trump ήταν πάντα η εικόνα του σούπερ αρσενικού, της δύναμης και της ζωτικότητας. Για τον λόγο αυτό, ποτέ δεν έψαξε και ποτέ πραγματικά δεν ήθελε συμπάθεια από τους υποστηρικτές του. Μπορούμε να περιμένουμε ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης του προέδρου, ακόμη και αν είναι στο χείλος του θανάτου.

Η κατάσταση θα γινόταν πολύ πιο περίπλοκη εάν ο trump είχε κολλήσει τον αντίπαλό του Joe Biden στη διάρκεια του debate, ανεβάζοντας σε νέα ύψη τις τακτικές για βρώμικο πόλεμο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί θα παρακολουθούν με αγωνία τα αποτελέσματα του Biden. Εάν έχει ασθενήσει, αυτό φέρει την προεδρική κούρσα σε ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή.

Επομένως, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχετε κορονοϊό, αναπνεύστε άνετα και αναμένεται περισσότερες εκπλήξεις του Οκτωβρίου.

Από: capital.gr


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.