Αμερικανικές εκλογές 2020: Τα σενάρια για το τελικό αποτέλεσμα

Γιατί αύριο τα ξημερώματα νικητής θα φαίνεται ο Donald Trump, αλλά στο τέλος θα κερδίσει ο Joe Biden.

Γράφει: Esquire Editors 03 Νοεμβρίου 2020

Η AXIOS κάνει λογο για έναν "κόκκινο αντικατοπτρισμό" το βράδυ των εκλογών στις ΗΠΑ για τον Πρόεδρο Τραμπ, δηλαδή ένα πρώιμο προβάδισμα, και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι ο Τζο Μπάιντεν τελικά θα προσπεράσει όταν καταμετρηθούν όλα τα ψηφοδέλτια αλλά με μικρότερο "αντικατοπτρισμό" από τον αναμενόμενο. Δηλαδή με άλλα λόγια, το βράδυ των εκλογών, όταν θα έχουν καταμετρηθεί κυρίως αυτοί που θα ψηφίσουν σήμερα στις κάλπες, η εικόνα θα είναι ότι τις εκλογές κερδίζει ο Τράμπ. Οταν όμως θα καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι και αυτές όσων ψήφισαν τις προηγούμενες ημέρες, ο χάρτης θα αλλάξει και νικητής θα είναι ο Τζό Μπάιντεν.

Το ανανεωμένο μοντέλο από την εταιρεία αναλυτικών στοιχείων Hawkfish, το οποίο αξιολόγησε η Axios, λέει ότι ο Τραμπ μπορεί να μοιάζει σαν να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τους 270 εκλέκτορες και να πλησιάσει μια νίκη με διαφορά 286-252. Αλλά στο τέλος προβλέπει ότι ο Μπάιντεν θα κερδίσει με διαφορά που στο μέγιστό της μπορεί να φτάσει έως και 334-204 ή μια πιο μετριοπαθής εκτίμηση με 279-259, μόλις καταμετρηθούν όλα τα ψηφοδέλτια.

Μάλιστα η εταιρεία παρουσίασε πως ο εκλογικός χάρτης στις ΗΠΑ μπορεί να αλλάζει μέρα με την ημέρα.

Γιατί έχει σημασία

Ο "κόκκινος αντικατοπτρισμός" των Ρεπουμπλικανών προσφέρει ένα επιχείρημα βασισμένο σε δεδομένα για το γιατί οι Αμερικανοί δεν πρέπει να περιμένουν να μάθουν τον νικητή απόψε, δηλαδή τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος.

Όπως τονίζει η Axios, οι εκλογείς δεν πρέπει να πιστέψουν τον Πρόεδρο Τραμπ εάν δηλώσει πρόωρα τη νίκη, όπως έχει προβλεφθεί ή υποστηρίζει ότι η μέτρηση των νόμιμα ληφθέντων ψηφοφόρων είναι κατά κάποιο τρόπο μια προσπάθεια "κλοπής" των εκλογών εάν καθυστερήσουν οι μετρήσεις.

Οι Δημοκράτες και οι Ανεξάρτητοι αγκάλιασαν την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου σε σχέση με τους Ρεπουμπλικάνους, επειδή ανησυχούν περισσότερο για την πανδημία και επειδή ο Τραμπ έχει ψευδώς ισχυριστεί ότι οι επιστολικές ψήφοι είναι δόλιοι. Πολλές άλλωστε Πολιτείες αναμένουν καθυστερήσεις στην τελική καταμέτρηση.

"Ο δρόμος του Τραμπ προς τη νίκη είναι η προσπάθεια να αποφευχθεί η καταμέτρηση κάθε ψήφου, ειδικά αυτών μέσω ταχυδρομείου", λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Hawkfish Josh Mendelsohn στην Axios.

Τί υποστηρίζει η πλευρά Τραμπ

Ο διευθυντής επικοινωνιών της εκστρατείας του Τραμπ, Tim Murtaugh, είπε σε ένα tweet της Δευτέρας το απόγευμα ότι οι Δημοκρατικοί χρησιμοποιούν την έννοια του "κόκκινου αντικατοπτρισμού" για να προσπαθήσουν να αποδυναμώσουν την υποστήριξη του Τραμπ.

"Το προβάδισμα της πρώτης ψηφοφορίας του Μπάιντεν δεν είναι αρκετό και το γνωρίζουν", έγραψε ο Murtaugh. "Θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα σύννεφο καπνού μετά την Ημέρα των Εκλογών, ακόμη και να προβάλλουν τηλεοπτικές διαφημίσεις για να προκαλέσουν αμφιβολίες στις 3 Νοεμβρίου. Να είστε έτοιμοι".

Οι κόκκινες και μπλε Πολιτείες 

Σύμφωνα με το ενημερωμένο μοντέλο Hawkfish, ο Μπάιντεν τελικά θα προσπεράσει τον Τραμπ στις πολιτείες της Αριζόνα, της Φλόριντα, του Μίτσιγκαν, της Μινεσότα, της Νεβάδας, της Βόρειας Καρολίνας, της Πενσυλβανίας και του Ουισκόνσιν - αλλά όχι στη Γεωργία, την Αϊόβα, το Οχάιο ή το Τέξας. Η μοντελοποίηση του Hawkfish δεν προβλέπει έναν "μπλε αντικατοπτρισμό" - ένα αντίστροφο δηλαδή σενάριο.

Η εταιρεία χρηματοδοτείται από τον Michael Bloomberg και εργάζεται επίσης για τη Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή και υπέρ του Biden Super PAC.

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.