5 πολιτικοί αναλυτές εξηγούν τι συμβαίνει με τον Στέφανο Κασσελάκη

Ευτύχης Βαρδουλάκης, Αρης Αλεξάνδρου, Δημήτρης Μαύρος, Μαρία Καρακλιούμη και Αντώνης Παπαργύρης, εξηγούν το φαινόμενο Κασσελάκης.

Γράφει: Esquire Editors 31 Αυγούστου 2023

Άλλοι αναφέρονται στο πρόσωπό του απαξιωτικά, άλλοι τον χαρακτηρίζουν ριάλιτι ήρωα που δεν έχει σχέση με την Αριστερά. Αλλά όλοι ομολογούν ότι το φαινόμενο Κασσελάκης έκανε άνω κάτω την πολιτική επικαιρότητα και μπορεί ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει ρίζες στον χώρο που θέλει να εκπροσωπήσει, αλλά διαθέτει και μεγάλα ατού.

Είναι φρέσκο πρόσωπο, είναι νέος και αυτοδημιούργητος και αρέσει στον κόσμο. Πρέπει όμως να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί ως ηγέτης και να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός. Θα τα καταφέρει; Ή θα είναι διάττων αστέρας; Ιδού τι γράφουν 5 πολιτικοί αναλυτές για το φαινόμενο Κασσελάκης:

Ευτύχης Βαρδουλάκης: Είναι φρέσκο πρόσωπο, αλλά θα πρέπει να πείσει ότι είναι καλύτερος από τον Μητσοτάκη

Ο Ευτύχης Βαρδουλάκης στην Καθημερινή, γράφει ότι η υποψηφιότητα Κασσελάκη έχει και ισχυρά και αδύναμα στοιχεία. Η εικόνα του, η επαγγελματικά άρτια σκηνοθεσία και η φρεσκάδα που έβγαζε ήταν θετικά. Και ότι ήταν στρατηγικά ορθό να μιλήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να κερδίσει ξανά, αναπτερώνοντας το ηθικό των οπαδών και ταυτιζόμενος με αυτή την προοπτική.

Στην συνέχεια όμως σημειώνει ότι το προσωπικό του story, όσο ενδιαφέρον και αν προκαλεί- δεν είναι εύκολο να δημιουργήσει ταυτίσεις, ότι η επιμονή του να χαρακτηρίζει τον Μητσοτάκη ως "κληρονόμο" ξενίζει, αφού έχει κερδίσει 3 εκλογικές αναμετρήσεις και έχει δείξει τις ικανότητές του, ενώ η σύγκριση μαζί του με όρους μαθηματικών επιδόσεων, γράφει ο κ. Βαρδουλάκης, προκαλεί αμηχανία.

Αλλά το μεγάλο του πρόβλημα, σημειώνει στην Καθημερινή, είναι η μεγάλη εικόνα: "Αν η χώρα δεν μπει σε κάποια περιδίνηση που θα φέρει τα πάνω κάτω αλλά πορευτεί με όρους κανονικότητας, όποιος και να εκλεγεί στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πείσει ότι είναι πιο επαρκής από τον κ. Μητσοτάκη, ότι μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα σε υψηλό επίπεδο, ότι μπορεί να σταθεί δίπλα ή απέναντι σε ηγέτες άλλων χωρών. Οτι έχει το ειδικό βάρος και την επάρκεια ενός υποψήφιου πρωθυπουργού".

Αρης Αλεξανδρής: Το μεγάλο του προσόν είναι ότι είναι νέος…αν και νάρκισσος

Πολύ αυστηρός με τον Στέφανο Κασσελάκη είναι ο αρθογράφος Αρης Αλεξανδρής, επίσης στην Καθημερινή.

Για το βίντεο της υποψηφιότητάς του γράφει ότι "είχε τη φλύαρη αυτοαναφορικότητα και τον ντροπιαστικό κομπασμό του ανεπίγνωστα νάρκισσου, την υπερβολική άνεση του ωραίου της παρέας που νομίζει ότι έχει κατακτήσει τα πλήθη πριν καν τα πλήθη μάθουν το όνομά του. Την απουσία βιωματικής μνήμης από τις εποχές που ο λαϊκισμός κυβερνούσε και έθετε τους επώδυνους όρους της διάψευσής του. Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέρχεται στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ όχι ως πολιτικός με όραμα αλλά ως ριάλιτι σταρ με βλέψεις νεοαριστερού ινφλουένσερ."

Αλλά όπως σημειώνει ο Άρης Αλεξανδρής, αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι θα αποτύχει: "Παρά τον συντηρητισμό και την πολιτική της πτωματολαγνεία, η ελληνική κοινωνία έχει μεγάλη αγάπη για το νεανικό φαίνεσθαι. Αυτή η μεροληπτική αγάπη ευθύνεται για την ιλιγγιώδη φόρα της υποψηφιότητας Κασσελάκη. Αυτή ακριβώς η μεροληπτική αγάπη που είναι ικανή να προσδώσει αίγλη επίδοξου ηγέτη ακόμα και σε ένα πολιτικό που πολιτεύεται ζητώντας από τους ακολούθους του να του στείλουν πολιτικές ιδέες στο facebook, ανήμπορος να γεννήσει δικές του."

Αντώνης Παπαργύρης: Προϊόν μάρκετνγκ- Αυτό χρειάζεται η κεντροαριστερά;

Ο Αντώνης Παπαργύρης, διευθυντής ερευνών της GPO, γράφει στα Νέα, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένα νέο προϊόν μάρκετινγκ, που δείχνει την αποστροφή του κόσμου για την παραδοσιακή πολιτική και αναφέρεται μάλλον απαξιωτικά για τον υποψήφιο πρόεδρο, αλλά όπως γράφει, μένει να δούμε αν είναι αυτό που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Η μετεωρική πορεία του νέου υποψηφίου για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελάκη είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα της εποχής μας. Ένα πρόσωπο χωρίς οργανωτικούς δεσμούς και ιδεολογικές αναφορές στον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό υπόβαθρο, διεκδικεί την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αποθέωση της εικόνας και του πολιτικού μάρκετινγκ ή απάντηση στην αποστροφή που δείχνει πλέον η πλειοψηφία των πολιτών στα ιδεολογικά στεγανά, τους ανούσιους και ακατανόητους πολιτικούς διαχωρισμούς;….Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν αυτό που χρειαζόταν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η ελληνική κεντροαριστερά ήταν ενας αμερικανοτραφής επικεφαλής που μιλάει καλύτερα αγγλικά από τον προκάτοχό του."

Δημήτρης Μαύρος: Μήπως είναι πολύ καλός για να είναι αληθινός;

Ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB, αφού αναφέρεται στους άλλους υποψηφίους που δεν μπορούσαν να συγκινήσουν το κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει ότι το μεγάλο αβαντάζ του Στέφανου Κασσελάκη είναι το αυτοδημιούργητος και αντισταθμίζει το πρόβλημα ότι δεν έχει δικούς του οπαδούς μέσα στον κομματικό μηχανισμό από τη βοήθεια που του δίνει ο Πολάκης. Πρέπει όμως σημειώνει, να πείσει ότι δεν έχει σκελετούς στη ντουλάπα του και ότι δεν είναι "πολύ καλός για να είναι αληθινός".

Μαρία Καρακλιούμη: Να δούμε αν ήρθε για να μείνει

Η Μαρία Καρακλιούμη, πολιτική αναλύτρια, γράφει επίσης στα Νέα, ότι μένει να δούμε αν το φαινόμενο θα έχει διάρκεια. Αφού σημειώνει την ξαφνική εμφάνισή του, γράφει ότι "στην εποχή μας η εικόνα και οι fast track διαδικασίες είναι νόρμα στη ζωή και φαίνεται να συμπαρασύρουν και την πολιτική…Η πρόκληση για τον κ. Κασσελάκη είναι να αποδείξει ότι δεν είναι διάττων αστέρας και μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο. Να αναδείξει με τον λόγο τους τις προτεραιότητες της κοινωνίας και να φέρει αλλαγή συσχετισμών. Το βέβαιο είναι ότι ένας άνθρωπος που κοίταξε ψηλά, μπήκε στη ζωή μας, μένει να δούμε αν θα μείνει κιόλας.

Από: TheToc.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.