H αξία της περιουσίας του επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ

Πώς απέκτησαν την περιουσία τους οι υποψήφιοι πρόεδροι, πώς ξοδεύουν και επενδύουν τα χρήματά τους.

Γράφει: Esquire Editors 10 Νοεμβρίου 2023

Για να κατανοήσετε καλύτερα τι συμβαίνει στην πολιτική, πρέπει να παρακολουθήσετε τι γίνεται με το χρήμα. Όχι μόνο με τα χρήματα που κυκλοφορούν στις προεκλογικά επιτελεία και επιτροπές, αλλά και αυτά στις τσέπες των υποψηφίων. Πόσο πλούσιοι είναι οι υποψήφιοι πρόεδροι; Πώς απέκτησαν την περιουσία τους; Την κέρδισαν πριν ασχοληθούν με τα κοινά ή έγιναν πλούσιοι από την πολιτική; 

Το Forbes θέλησε να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, ερευνώντας την προσωπική περιουσία όλων των υποψήφιων για την προεδρία. Ο Vivek Ramaswamy έγινε σχεδόν δισεκατομμυριούχος έχοντας εμμονή με τις αποδόσεις - και όχι με τις αξίες. Η Nikki Haley είναι μια αφοσιωμένη κόρη, η οποία αποχώρησε από την κυβέρνηση Τραμπ όταν οι γονείς της περιήλθαν σε δεινή οικονομική κατάσταση. Ο Tim Scott ξέφυγε από τη φτώχεια και έχτισε μια μίνι-αυτοκρατορία ακινήτων. Ο Jo Biden, ο Chris Christie και ο Ron DeSantis μετουσίωσαν την πολιτική τους τη φήμη σε περιουσία γράφοντας βιβλία, εκφωνώντας ομιλίες και παρέχοντας υπηρεσίες. Υπάρχει και ο Donald Trump, κληρονόμος ακινήτων αξίας 2,6 δισ. δολαρίων, ο οποίος παραμένει τόσο ανικανοποίητος με το μέγεθος της περιουσίας του που συνεχίζει να ψεύδεται για την καθαρή του αξία, εν μέσω μάλιστα δικαστικής διαδικασίας σε βάρος του για απάτες που "φούσκωναν" τους αριθμούς.

Συνολικά οι 16 υποψήφιοι (σ.σ.: πλέον είναι 13 οι υποψήφιοι μετά την απόσυρση των Mike Pence, Larry Elder, Francis Suarez) αξίζουν περίπου 4 δισ. δολάρια*, ποσό κατά πολύ μικρότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα υποψήφιων προέδρων, όπου περιλαμβάνονταν οι πολυεκατομμυριούχοι Mike Bloomberg και Tom Steyer. Στους υποψηφίους για τις κάλπες του 2024 συγκαταλέγονται ένας δισεκατομμυριούχος, δύο πολυεκατομμυριούχοι και η πλειονότητά τους είναι εκατομμυριούχοι. Ας δούμε πώς απέκτησαν την περιουσία τους όσοι τρέχουν ακόμη στην προεδρική κούρσα, πώς ξοδεύουν και επενδύουν τα χρήματά τους και τι δείχνουν όλα αυτά τα στοιχεία για το πώς θα κυβερνούσε καθένας τους τη χώρα.

(* Το Forbes δεν έχει αποτιμήσει ακόμη την καθαρή αξία των Dean Phillips και Cornel West).

Donald Trump

Πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ | Ρεπουμπλικάνος | Καθαρή αξία: 2,6 δισ. δολάρια

Ο πρώην πρόεδρος είναι πλούσιος, σε μεγάλο βαθμό χάρη στα χρήματα που φέρεται να έλαβε από τον πατέρα του, Fred Trump, τα οποία υπερβαίνουν τα 500 εκατ. δολάρια (σε σημερινή αξία). Ο Trump επένδυσε σε καζίνο, ξενοδοχεία, γραφειακές εγκαταστάσεις, επαύλεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Δανείστηκε... πολύ και ξόδεψε ασύδοτα. Το αποτέλεσμα; Πτωχεύσεις και τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Αν είχε επιλέξει μια πιο απλή προσέγγιση, παίρνοντας την κληρονομιά του και επενδύοντάς την στον S&P 500, ενώ ζούσε μια ταπεινή ζωή, θα άξιζε σήμερα περίπου 300 εκατ. δολάρια περισσότερα. Αλλά σε αυτό το σενάριο, ο Trump δεν θα είχε γίνει ποτέ πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Vivek Ramaswamy

Επιχειρηματίας | Ρεπουμπλικάνος | Καθαρή αξία: 880 εκατ. δολάρια

Επιχειρηματίας χωρίς πολιτική εμπειρία, ο 38χρονος Ramaswamy έβγαλε τα χρήματά του ποντάροντας στα φάρμακα. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Wall Street, επενδύοντας σε μετοχές βιοτεχνολογίας. Το 2014 ίδρυσε τη Roivant Sciences σχεδιάζοντας να "στεγάσει" υποψήφια φάρμακα προς έγκριση, που είχαν σταματήσει τις δοκιμές τους οι κολοσσοί της φαρμακοβιομηχανίας. Σήμερα η εταιρεία αξίζει λίγο κάτω από 7 δισ. δολάρια και ο Ramaswamy έχει αποκομίσει σχεδόν 150 εκατ. δολάρια από την πώληση μετοχών. Αφού αποχώρησε από τη θέση του CEO το 2021 και έγραψε το best seller βιβλίο "Woke, Inc.", ο Ramaswamy ίδρυσε τo fund Strive Asset Management. Διαχειρίζεται ήδη περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 δισ. δολαρίων και η αποτίμησή του εκτιμήθηκε στα 300 εκατ. δολάρια σε έναν ιδιωτικό γύρο χρηματοδότησης. 

Doug Burgum

Κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα | Ρεπουμπλικανός | Καθαρή αξία: Άνω των 100 εκατ. δολαρίων

Η ρίζα της περιουσίας του Burgum βρίσκεται στην εξαγορά της Great Plains Software από τη Microsoft το 2001, μιας εταιρείας επιχειρηματικού λογισμικού στην οποία ο Burgum διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος. Το μερίδιό του από αυτή τη συμφωνία ήταν μετοχές της Microsoft αξίας περίπου 100 εκατ. δολαρίων. Το χαρτοφυλάκιο του Burgum περιλαμβάνει κατοικίες και αγροτικές εκτάσεις σε όλη τη χώρα, μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στη Βόρεια Ντακότα και συμμετοχές σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Πιθανότατα έχει μεταβιβάσει μέρος της περιουσίας του σε καταπιστεύματα για τους κληρονόμους του. 

Robert F. Kennedy Jr.

Δικηγόρος, κληρονόμος | Ανεξάρτητος | Καθαρή αξία: 15 εκατ. δολάρια

Ο RFK Jr. κληρονόμησε το όνομα Kennedy, αλλά όχι και τόσα πολλά χρήματα από την διάσημη οικογένεια. Είναι ένα από τα 29 εγγόνια του Joe Kennedy, έχει μερίδιο στα οικογενειακά καταπιστεύματα, τα οποία χρονολογούνται από το 1926, και περιλαμβάνουν συμμετοχή στην ανάπτυξη ακινήτων Wolf Point στο κέντρο του Σικάγο. Τα περισσότερα χρήματά του προέρχονται από τη σταδιοδρομία του ως νομικός για υποθέσεις και ζητήματα περιβάλλοντος, συγγραφέας και... σκεπτικιστής έναντι των εμβολίων. Ο ίδιος και η σύζυγός του, η ηθοποιός Cheryl Hines, είναι ιδιοκτήτες μιας κατοικίας αξίας 7 εκατ. δολαρίων, στο Λος Άντζελες και ενός ακόμη σπιτιού -αξίας 3 εκατ. δολαρίων- στο συγκρότημα κατοικιών Kennedy στο Hyannis Port της Μασαχουσέτης. 

Chris Christie

Πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ | Ρεπουμπλικανός | Καθαρή αξία: 15 εκατ. δολάρια

Ο Christie απέκτησε χρήματα συγγράφοντας βιβλία, δίνοντας ομιλίες, λειτουργώντας ως σύμβουλος και συμμετέχοντας σε Διοικητικά Συμβούλια. Η καθαρή του περιουσία έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 2018, χάρη στην επιτυχία του γραφείου του που παρέχει νομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Είναι επίσης συνεργάτης του ABC News, ενώ λαμβάνει μεγάλα χρηματικά ποσά για τις ομιλίες που δίνει. Ο ίδιος και η σύζυγός του, η οποία βιοποριζόταν από τη Wall Street μέχρι το 2015 και τώρα εργάζεται στο γραφείο τους, είναι ιδιοκτήτες δύο κατοικιών και σημαντικό αριθμό ρευστών περιουσιακών στοιχείων.

Joe Biden

Πρόεδρος των ΗΠΑ | Δημοκρατικός | Καθαρή αξία: 10 εκατ. δολάρια

Η καθαρή αξία του προέδρου είναι οκταψήφια. Όπως κάνουν οι περισσότεροι 80άρηδες, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του το έχει επενδύσει σε ακίνητα, όπως η εξοχική του κατοικία σπιτιού στο Rehoboth Beach του Delaware αξίας περίπου 4,5 εκατ. δολαρίων. Ο Biden έχει χρησιμοποιήσει επί χρόνια την ακίνητη περιουσία του για να αποκτά ρευστότητα και να αναχρηματοδοτεί τις κτήσεις του σε ακίνητα. Αποχωρώντας από την αντιπροεδρία το 2017, ακολούθησε την πεπατημένη για τους πρώην πολιτικούς, εξαργυρώνοντας τη φήμη του δίνοντας ομιλίες και συγγράφοντας ένα βιβλίο. Το πιο cool περιουσιακό του στοιχείο; Μια Corvette Stingray του 1967, την οποία έλαβε ως γαμήλιο δώρο από τον πατέρα του. Η αξία της εκτιμάται σήμερα στις 100.000 δολάρια. 

Nikki Haley

Πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας | Ρεπουμπλικανή | Καθαρή αξία: 8 εκατ. δολάρια

Η Nikki Haley αιφνιφδίασε την Ουάσινγκτον παραιτούμενη από τη θέση της πρέσβειρας των Ηνωμένων Εθνών στην κυβέρνηση Τραμπ το 2018. Εκπρόσωπος της Haley ισχυρίζεται ότι τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας δεν είχαν "καμία απολύτως σχέση με την απόφαση της πρέσβειρας Haley να παραιτηθεί" και παραπέμπει σε απόσπασμα της τότε επιστολής της όπου τασσόταν υπέρ της εναλλαγής προσώπων στα αξιώματα. Έκτοτε η καθαρή αξία της Haley εκτοξεύτηκε στα περίπου 8 εκατ. δολάρια από το 1 εκατ. δολάρια.

Marianne Williamson

Συγγραφέας | Δημοκρατική | Καθαρή αξία: 2,5 εκατ. δολάρια

Η Williamson έγινε γνωστή το 1992 με την έκδοση του πρώτου της βιβλίου, το οποίο ανέλυε τους προβληματισμούς της σχετικά με ένα πρόγραμμα πνευματικής ανάπτυξης. Παίρνοντας ώθηση από την Oprah Winfrey, η Williamson μετουσίωσε την επιτυχία σε ένα σταθερό εισόδημα από ομιλίες και τη συγγραφή βιβλίων. Οι δραστηριότητές της δεν εκτόξευσαν την περιουσία της. Οι φορολογικές της δηλώσεις δείχνουν τάση για υπερβολικές δαπάνες. 

Ron DeSantis

Κυβερνήτης της Φλόριντα | Ρεπουμπλικάνος | Καθαρή αξία: 1,5 εκατ. δολάρια

Ο DeSantis έχει περάσει μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του επικρίνοντας τις ελίτ των φιλελευθέρων. Το 2023, έγραψε ένα βιβλίο γι' αυτό, πενταπλασιάζοντας την καθαρή του αξία μέσα σε δύο χρόνια. Ο DeSantis, τέκνο της εργατικής τάξης, έχει μικρή συμμετοχή σε ένα πετρελαϊκό fund, λαμβάνει δύο αποζημιώσεις, διαθέτει έναν ομοσπονδιακό λογαριασμό ταμιευτηρίου και πολλά μετρητά.

Asa Hutchinson

Πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας | Ρεπουμπλικανός | Καθαρή αξία: 1,5 εκατ. δολάρια

Ξεκίνησε ως ένας ταπεινός δικηγόρος της αμερικανικής επαρχίας, αλλά ο Hutchinson έκανε όνομα -και (σεβαστά) χρήματα- από την καριέρα του στην πολιτική. Πέντε χρόνια στο Κογκρέσο, κάτι λιγότερο από τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση Μπους, ενώ ασχολήθηκε και με τις επιχειρήσεις (πριν την κρίση του 2008), χωρίς να κάνει κάτι σημαντικό. Έπειτα, διετέλεσε κυβερνήτης του Αρκάνσας επί 8 χρόνια, θητεία που του εξασφάλισε μια παχυλή σύνταξη. Σήμερα, η περιουσία του αποτελείται από την κατοικία του, με αξία 1,2 εκατ. δολάρια, από τις συντάξεις που λαμβάνει και το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο με ένα μείγμα μετοχών.

Tim Scott

Γερουσιαστής (Νότια Καρολίνα) | Ρεπουμπλικανός | Καθαρή αξία: 1 εκατ. δολάρια

Ο Scott διένυσε πολύ δρόμο... Από το Τσάρλεστον των παιδικών του χρόνων που πέρασαν μες στη φτώχεια, μέχρι την ίδρυση της ασφαλιστικής του εταιρείας και έπειτα τις επενδύσεις σε ακίνητα και την είσοδο στην πολιτική, όπου έφτασε έως τη Γερουσία, όπου αποτελεί τον μοναδικό Αφροαμερικανό Ρεπουμπλικανό. Διαθέτει μερίδιο συμμετοχή σε πέντε ακίνητα, τα οποία αποτελούν τη βάση της περιουσίας του. Η θητεία στο Κογκρέσο τού εξασφάλισε μια σύνταξη, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις τεσσάρων βιβλίων που συνέγραψε τον βοήθησαν να δημιουργήσει ένα μεσαίου επιπέδου επενδυτικού χαρτοφυλακίου. 

Cornel West 

Καθηγητής, συγγραφέας | Ανεξάρτητος | Καθαρή αξία: - (δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη)

Ο West είναι ένας από τους Αμερικανούς ακαδημαϊκούς που έχει περάσει στην ποπ κουλτούρα, αλλά δεν είναι τρομερά πλούσιος. Γι' αυτό δεν φταίνε τα εισοδήματά του. Ο West δηλώνει ετήσια έσοδα 150.000 δολάρια ως καθηγητής στο Union Theological Seminary στη Νέα Υόρκη, ενώ οι ομιλίες και οι ηχογραφημένες διαλέξεις του για το Masterclass τού απέφεραν 500.000 δολάρια για το 2022. Ωστόσο, οι απλήρωτοι φόροι και ο ακριβός τρόπος ζωής του φέρνουν την καθαρή του αξία κοντά στο μηδέν.

Dean Phillips

Γερουσιαστής (Μινεσότα) | Δημοκρατικός | Καθαρή αξία: - (δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη)

Επιχειρηματίας από τη Μινεσότα, ο οποίος έκανε την περιουσία του από τις δραστηριότητες της οικογενειακής εταιρείας ποτών και της εταιρείας παγωτών Talenti. Ο Phillips κέρδισε μια θέση στο Κογκρέσο εκπροσωπώντας τα προάστια της Μινεάπολης το 2018. Τον Οκτώβριο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του αμφισβητώντας τον Μπάιντεν, λέγοντας ότι χρειάζεται να αναδειχθεί "μια νέα γενιά Αμερικανών ηγετών".

Από: Forbes Greece

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.