Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι στα τελευταία του, λέει το Politico

Μία ανάλυση του δραματικού σαββατοκύριακου αποχωρήσεων και μερικές σκέψεις για το μέλλον του κόμματος υπό την ηγεσία Κασσελάκη.

Γράφει: Esquire Editors 14 Νοεμβρίου 2023

Ένα αναλυτικό ρεπορτάζ αφιερώνει η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico στη "λυσσαλέα κομματική" αντιπαράθεση που έγινε το σαββατοκύριακο με δεκάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνούν με τον νέο πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, και να αποχωρούν από το κόμμα.

Τίτλος του δημοσιεύματος: "Κακή Κυριακή για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ράγισε η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα".

Αφού αναφερθεί στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα "συντετριμμένο από την οριστική εκλογική νίκη του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούνιο, η οποία πυροδότησε την παραίτηση του χαρισματικού ηγέτη του Αλέξη Τσίπρα", το δημοσίευμα του Politico σημειώνει ότι "το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα εμφανίζει τώρα ρωγμές, με την έξοδο δεκάδων μελών το σαββατοκύριακο".

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι "το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα απέκτησε πανευρωπαϊκή φήμη στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης το 2015, όταν φαινόταν ότι ο Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του Γιάνης Βαρουφάκης επρόκειτο να οδηγήσουν την Αθήνα έξω από την ευρωζώνη".

"Οκτώ χρόνια μετά, το κόμμα φαίνεται τώρα να βρίσκεται στα τελευταία του" διαβάζουμε στο δημοσίευμα που περιγράφει την κατάσταση: "Η απρόσμενη εκλογή του πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs Στέφανου Κασελάκη ως ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξοργίσει ένα μεγάλο τμήμα του κομματικού πυρήνα, που τον θεωρεί εκτός επαφής με την Ελλάδα και την Αριστερά στη χώρα. Η μετέωρη άνοδός του από την αφάνεια. Η έλλειψη πολιτικής ατζέντας του. Η συζήτηση στα ΜΜΕ για τον Αμερικανό νοσοκόμο σύζυγό του. Τα δαχτυλίδια Cartier του ζευγαριού και οι επισκέψεις του Κασσελάκη στο γυμναστήριο έχουν δώσει τροφή στους επικριτές του μέσα στο κόμμα".

Γίνεται δε η εκτίμηση ότι η ήδη κατακερματισμένη Αριστερά στην Ελλάδα, με δύο από τα κόμματα που λειτουργούν σήμερα να προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα κατακερματιστεί κι άλλο.

"Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη υπονομεύεται, κι αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερο κατακερματισμό στην αντιπολίτευση και ενισχύει το κυρίαρχο κομματικό σύστημα", δήλωσε στο Politico ο Κώστας Ελευθερίου, επίκουρος καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

"Ο Κασελάκης δεν είναι η αιτία της τρέχουσας κρίσης, είναι ένα σύμπτωμα μιας μακροχρόνιας κρίσης στην οποία βρίσκεται ο Σύριζα από το 2015, όταν ήρθε στην εξουσία και μεταμορφώθηκε".

Η αποχώρηση της "Ομπρέλας"


Το Politico αναφέρεται στην κριτική της "Ομπρέλας" προς τον Κασσελάκη για "πρακτικές Τραμπ… δεξιόστροφο λαϊκισμό, φωνές, φανατισμό και μίσος για την ιστορική τροχιά της Αριστεράς" ενώ κάνει την επισήμανση ότι ο επικεφαλής της τάσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν αντίπαλος του Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος.

"Ο Κασελάκης επέλεξε συνειδητά τον δρόμο της κατασκευής του "εσωτερικού εχθρού" αντί του μονοπατιού της σύνθεσης", αναφέρεται σε δήλωση της ομάδας με επικεφαλής την Έφη Αχτσιόγλου, τη βασική αντίπαλό του Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος. "Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την πολιτική, τη δημοκρατία και την Αριστερά", αναφέρεται επίσης στη δήλωση που παραθέτει το Politico.

Τι έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ

Η απροσδόκητη εκλογή του Κασσελάκη αποδόθηκε κυρίως στην απελπισμένη ανάγκη που νιώθουν οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ "για νέο αίμα και ανανέωση μετά την τραυματική ήττα του κόμματος".

Τον 35χρονο επιχειρηματία που μοιάζει με σταρ του κινηματογράφου, αποκάλεσαν "golden boy" λόγω του παρελθόντος του στο επενδυτικό τραπεζικό σύστημα, γράφει το Politico σημειώνοντας ότι μέχρι την άνοιξη είχε την έδρα του στις ΗΠΑ και ότι "στα τέλη Αυγούστου παρουσιάστηκε στο κοινό μέσω μιας καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποσχόμενος το αμερικανικό όνειρο ή τουλάχιστον μια ελληνική εκδοχή του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ".

Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν έχει καταφέρει να ανανεώσει την υποστήριξη για το κόμμα. Σύμφωνα με αυτές, "ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στο 16%, χιλιόμετρα πίσω από τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη στο 39%".

Θα αποτελέσει ο Κασσελάκης "δύναμη ανανέωσης"; - Τι θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ

Για το αν ο Κασσελάκης "τελικά θα αποτελέσει δύναμη ανανέωσης ή καταλύτη για την κατάρρευση ενός κόμματος σε κρίση μένει να φανεί" αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον Νίκο Μαλκουτζή, συντάκτη και συνιδρυτή της ιστοσελίδας οικονομικής ανάλυσης MacroPolis, ο Κασσελάκης ελπίζει να καταστήσει το κόμμα ισχυρότερο διώχνοντας τους διαφωνούντες, κάτι που θα του επιτρέψει να το διαμορφώσει στο όραμά του. Ωστόσο, το ρίσκο είναι υψηλό λέει ο αναλυτής: "Η αναταραχή εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ωφελήσει το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμη και μετά την πρόσφατη άνοδό του στις δημοσκοπήσεις, το κεντροαριστερό κόμμα είναι αρκετά αδύναμο και απέχει πολύ από το να είναι σε θέση να κεφαλαιοποιήσει πλήρως την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ και να αμφισβητήσει τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη".

Και συμπλήρωσε: "Η ελληνική κεντροαριστερά αντιμετωπίζει έναν ανηφορικό αγώνα για να κερδίσει ξανά έδαφος στην πολιτική της χώρας".

Από: TheToc.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.