Μετά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η επιστολική ψήφος στις εθνικές εκλογές

Όλα τα κόμματα αντέδρασαν στην τροπολογία Κεραμέως, κάνοντας λόγο για αιφνιδιασμό.

Γράφει: Esquire Editors 23 Ιανουαρίου 2024

Τα πάνω κάτω έφερε η τροπολογία που κατέθεση χθες η Νίκη Κεραμέως, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και για όσους στην Ελλάδα επιθυμούν να ψηφίσουν από την άνεση του σπιτιού τους.

Η έκπληξη της υπουργού Εσωτερικών ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, με την κατάθεση τροπολογίας που δίνει την δυνατότητα στους απόδημους, να ψηφίζουν δια της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για αυταρχισμό και πραξικοπηματική ενέργεια.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι παρά τις όποιες ενστάσεις τελικά το σχέδιο νόμου για την επιστολική ψήφο των αποδήμων (στις ευρωεκλογές) θα περνούσε αναίμακτα και με μεγάλη πλειοψηφία, κανείς δεν μπορεί να βάλει το ...χέρι του στη φωτιά πλέον για το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας, αφού η τροπολογία έχει ξεσηκώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε;

"Πενήντα χρόνια σε αυτήν την αίθουσα συζητάμε για το εάν θα διευκολύνουμε τους Έλληνες του απόδημου Ελληνισμού", είπε στην ομιλία της η Νίκη Κεραμέως. "Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2019 από τον Τάκη Θεοδωρικάκο, μετά το 2021 με τον Μάκη Βορίδη και την άρση κάποιων νομικών περιορισμών, μετά εκ νέου το 2023. Η αγωνία των απόδημων είναι μία. Θα μπορέσουν να εκφράσουν την γνώμη τους;", είπε η υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας στο γιατί η κυβέρνηση φέρνει στο παρά πέντε την τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο της επιστολικής ψήφου στους απόδημους και στις εθνικές εκλογές.

"Γιατί την προηγούμενη εβδομάδα συντελέστηκε ένα μεγάλο βήμα", υποστήριξε. "Γιατί κόμματα που εκπροσωπούν 230 βουλευτές, με ενστάσεις, αντιρρήσεις σε επιμέρους θέματα, εξέφρασαν θετική στάση με το νομοσχέδιο. Να κάνουμε ότι δεν το είδαμε; Εφόσον υπάρχει συναίνεση γιατί λέμε όχι στην επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές; Να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια; Θα ήταν λάθος μας να μην αδράξουμε την ευκαιρία να συσφίξουμε ακόμη περισσότερο τη σχέση μας με τους απόδημους", υποστήριξε η υπουργός, προκαλώντας αναταράξεις.

Θα γίνει η συναίνεση "όχι";

Όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία είχαν δείξει θετική διάθεση στις διατάξεις του νομοσχεδίου- με ενστάσεις σε κάποια σημεία- αντέδρασαν στην τροπολογία, κάνοντας λόγο για αιφνιδιασμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για τακτικισμό, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε οτι θα επανεξετάσει την στάση του και ως προς το βασικό νομοσχέδιο, με το οποίο συμφωνούσε. "Είστε τυχοδιώκτες με Τ κεφάλαιο. Είχαμε μία στάση. Ο χρόνος παγώνει και ξεκινάμε από μηδενική βάση", είπε ο Μιχάλης Κατρίνης, με το ΚΚΕ να καλεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να αναθεωρήσουν την ψήφο τους στο νομοσχέδιο, σε διαφορετική περίπτωση όπως είπε ο Γιάννης Γκιόκας, "θα είστε συνεργοί και των πρακτικών και της πολιτικής της κυβέρνησης".

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο νόμου αλλά και η τροπολογία χρειάζονται 200 ψήφους για να γίνουν νόμος του κράτους, με την τροπολογία να μην είναι προαπαιτούμενο για την ψήφιση του αρχικού νομοσχεδίου. Με την τροπή που πήρε η συζήτηση στη Βουλή όμως, είναι άγνωστο πώς θα κινηθούν τα κόμματα που συνέπλευσαν με την κυβέρνηση στο θέμα της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές.

"Η τροπολογία κατατέθηκε στην αρχή μίας τριήμερης συνεδρίασης της Ολομέλειας, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος να συζητηθεί", λένε πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι "η Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει για όσο χρόνο χρειαστεί. Η φυσική συνέχεια μίας συναίνεσης ήταν η αυτονόητη επέκταση της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές", καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.