Τι έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Tα δάκρυα του Άκη Σκέρτσου, ο διάλογος Μητσοτάκη-Βορίδη και οι "αμίλητοι".

Γράφει: Esquire Editors 25 Ιανουαρίου 2024

Το αργότερο έως τις 15 Φεβρουαρίου το σχέδιο νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο θα έχει ψηφιστεί, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, και με τη Νέα Δημοκρατία ελαφρώς τραυματισμένη από το "σοκ" της μεταρρύθμισης που ταρακούνησε πολλούς γαλάζιους βουλευτές αλλά και την Εκκλησία, η οποία αρχίζει "κινητοποιήσεις" ενημέρωσης από αυτήν την Κυριακή.

Ο... σκόπελος Βορίδη πάντως απετράπη με τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας ότι θα απέχει και δεν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ τώρα αναμένεται με ενδιαφέρον η μάχη της Βουλής και η στάση που θα κρατήσουν οι διαφωνούντες, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το... ταμείο για το κυβερνών κόμμα θα γίνει στις ευρωεκλογές, οπότε και θα διαφανεί εάν και πόσο στοίχισε στη Νέα Δημοκρατία η νομοθετική της πρωτοβουλία να ανάψει πράσινο φως στον γάμο των ατόμων του ίδιου φύλου.

Το σχέδιο νόμου αναρτήθηκε χθες στη δημόσια διαβούλευση και θα παραμείνει έως τις 31 Ιανουαρίου, οπότε και θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Μέσα σε 13 άρθρα δίνεται η δυνατότητα σε άτομα του ίδιου φύλου να κάνουν πολιτικό γάμο, ρυθμίζει εργασιακά θέματα, αναγνωρίζει τους γάμους που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό και συνεπώς τις οικογένειες που έχουν δημιουργηθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίζονταν στη χώρα μας.

Τι προβλέπει

Αναδρομικότητα

-Ο γάμος πλέον μπορεί να συναφθεί και μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, εκτός των διαφορετικών, με την συμφωνία των μελλόνυμφων. Εάν πρόσωπα του ίδιου φύλου έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο δεν έχει λυθεί με οποιοδήποτε τρόπο ή ακυρωθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, μπορούν μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου να παντρευτούν και δηλώσουν στο ληξιαρχείο που έχει καταχωρηθεί το σύμφωνο συμβίωσης ότι επιθυμούν να ισχύσει αναδρομικά ο γάμος τους από τον χρόνο τέλεσης του συμφώνου.

Αναγνώριση γάμων του εξωτερικού

-Οι γάμοι Ελλήνων του ιδίου φύλου που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου θεωρούνται υποστατοί από τη στιγμή που έγιναν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, εκτός αν:

α) Έστω ένας από τους συζύγους τέλεσε στο μεταξύ νέο έγκυρο γάμο.

β) Η ανυπαρξία του γάμου είχε ήδη αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου.

γ) O γάμος έχει λυθεί με οποιοδήποτε τρόπο ή ακυρωθεί. Αποφάσεις ξένων δικαστηρίων που έλυσαν ή ακύρωσαν γάμο θεωρούμενο ως ανυπόστατο κατά το προηγούμενο δίκαιο αναγνωρίζονται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

-Πρόσωπα του ίδιου φύλου που παντρεύτηκαν στο εξωτερικό και έκαναν στην Ελλάδα σύμφωνο συμβίωσης, μπορούν να χωρίσουν με διαζύγιο και να δηλώσουν τη λύση στο ληξιαρχείο που έχει καταχωρηθεί το σύμφωνο συμβίωσης.

Αναγνώριση γονεικότητας

Σχέση γονέα ή γονέων και τέκνου που έχει καταχωρηθεί σε δημόσια έγγραφα ή δικαστική απόφαση τρίτης χώρας αναγνωρίζεται στην Ελλάδα, τηρουμένων και των διατάξεων για την αναγνώριση δικαστικών αποφάσεων όπου αυτή είναι απαραίτητη, ανεξαρτήτως του φύλου του ενός ή των δύο γονέων και της πρόβλεψης ή μη του τρόπου δημιουργίας της ως άνω σχέσης στο εσωτερικό δίκαιο. Δημόσια αρχή, δικαστήριο ή τρίτος δεν δύναται να αντιταχθεί στην αναγνώριση της γονεΐκής σχέσης του πρώτου εδαφίου που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό ή στις συνέπειες από την αναγνώριση αυτή.

Οι προξενικές αρχές και το Ειδικό Ληξιαρχείο υποχρεούνται σε καταχώριση πράξης αλλοδαπής δημόσιας αρχής που αποτυπώνει γονεϊκή σχέση που έχει ιδρυθεί σύμφωνα με τους κανόνες της οικείας έννομης τάξης και με τήρηση των εκεί προβλεπομένων διατυπώσεων.

Μέριμνα για τον "αόρατο" σύζυγο

Ειδικώς στην περίπτωση υιοθεσίας από συζύγους του ίδιου φύλου ή υιοθεσίας του παιδιού του ενός συζύγου από τον άλλο σύζυγο του ίδιου φύλου που έχει τελεστεί στο εξωτερικό κατά το δίκαιο του τόπου τέλεσής της, η υιοθεσία αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, από τον χρόνο που έγινε, με την επιφύλαξη του άρθρου 23 του Αστικού Κώδικα.

Και εργασιακά δικαιώματα

Από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα εργασιακά θέματα, όπως για παράδειγμα η προστασία από την απόλυση που δίνεται σε νέες μητέρες. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου το ένα από τα δύο πρόσωπα δηλώνει στον εργοδότη του ποιο θα κάνει την χρήση της προστασίας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του δικαιούχου της άδειας μητρότητας. Το πρόσωπο δηλώνεται στον ΕΦΚΑ με κοινή δήλωση που κάνουν και οι δύο σύζυγοι.

Τέλος, όσον αφορά το επώνυμο των παιδιών, μπορούν να έχουν του ενός συζύγου ή του άλλου ή και των δύο με τους γονείς να είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν με αμετάκλητη δήλωση πριν από το γάμο, στον συμβολαιογράφο ή στον λειτουργό που θα τελέσει το μυστήριο. Το οριζόμενο επώνυμο, κοινό για όλα τα τέκνα, μπορεί να είναι, είτε το επώνυμο του ενός από τους γονείς, είτε συνδυασμός των επωνύμων τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί τα παιδιά να έχουν περισσότερα από δύο επώνυμα.

Αν οι γονείς παραλείψουν να δηλώσουν το επώνυμο των τέκνων τους, σύμφωνα με τους όρους των προηγούμενων παραγράφων, τα τέκνα έχουν σύνθετο επώνυμο, αποτελούμενο από το επώνυμο και των δύο γονέων τους. Πρώτο τίθεται το επώνυμο με αρχικό που προηγείται στο αλφάβητο. Αν το επώνυμο του ενός ή και των δύο γονέων είναι σύνθετο, το επώνυμο των τέκνων σχηματίζεται με το πρώτο από τα δύο επώνυμα.

"Με το σχέδιο νόμου γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ισότητας και της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών", αναφέρεται στην εισαγωγή του νομοσχεδίου, με την σημείωση ότι η έκθεση του κ. Σισιλιάνου για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχει ολοκληρωθεί ήδη από το 2021.

Από: TheToc.gr 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.