Προσεχώς νέα ενίσχυση Μητσοτάκη για τους αγρότες και επιδότηση ανακαίνισης για κλειστά διαμερίσματα

Πρόσθετη αποζημίωση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel από 5.000 ως 10.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Γράφει: Esquire Editors 31 Ιανουαρίου 2024

Η είδηση που... ταξίδεψε πολύ γρήγορα χθες μέσα από την εφ’όλης της ύλης συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ήταν η ενίσχυση των αγροτών από την κρατική αρωγή, με ένα ποσό από 5.000 έως 10.000 ευρώ για τις ζημιές από την κακοκαιρία Daniel, ένα "δώρο" που ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της τροπολογίας για την πλήρη αναστολή των πληρωμών του ρεύματος των πλημμυροπαθών.

Αν και οι αγρότες δεν φαίνεται να ικανοποιήθηκαν, εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται ο δημοσιονομικός χώρος για μία ακόμη ενίσχυση, την οποία, αν καταλήξει το οικονομικό επιτελείο, θα την ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην απάντηση που θα δώσει στην ερώτηση της Νέας Αριστεράς για τη Θεσσαλία, την Παρασκευή στη Βουλή.

Αυτό που πληροφορηθήκαμε ωστόσο από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι πως η κακοκαιρία που χτύπησε τη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο, άφησε πίσω της καταστροφές σε οδικό δίκτυο και υποδομές που υπολογίζεται ότι αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Ήδη όπως είπε ο πρωθυπουργός έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, μετά από μία πολύ ενδελεχή μελέτη. "Μιλάμε για παρεμβάσεις που θα φθάσουν σχεδόν το 1 δισεκατομμύριο. Γιατί ναι μεν τώρα υπάρχει πρόσβαση παντού... αλλά ό,τι έγινε έχει προσωρινό χαρακτήρα. Δρόμοι, γέφυρες που καταστράφηκαν πρέπει να ξαναφτιαχτούν καλύτερα απ’ότι πριν", είπε, ενώ την ίδια ώρα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδοτηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο, όπως έγινε το 2022 και το 2023.

Αλλαγές στην Golden Visa και στα AirBNB

Ενα από τα συχνά πεδία κριτικής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αφορά το οξύ στεγαστικό πρόβλημα μετά την έκρηξη στις τιμές των ενοικίων, που καθιστούν απαγορευτική την συγκατοίκηση ενός νέου ζευγαριού. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κατ’ επανάληψη θέσει στον πρωθυπουργό το θέμα της αναθεώρησης της Golden Visa (σ.σ. της λήψης visa με τη προυπόθεση αγοράς ακινήτου αξίας 500.000 ευρώ ) υποστηρίζοντας ότι αυτή η πολιτική ακολουθήθηκε από πολλά κράτη κατά την διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, φέρνοντας έσοδα, όμως πλέον το μέτρο είναι παρωχημένο, γι’αυτό και καταργείται.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει μία συνολική αξιολόγηση του πλαισίου για την Golden Visa, και περισσότερα μέτρα για το Airbnb, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός του οφέλους των ιδιοκτητών από την βραχυχρόνια μίσθωση.

Μένοντας στο μείζον ζήτημα του στεγαστικού, ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του, δείχνοντας ότι το επόμενο θέμα που θα εξετάσει η κυβέρνηση είναι αυτό των κλειστών διαμερισμάτων, δίνοντας προφανώς κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να τα επισκευάσουν και να ανοίξουν προς ενοικίαση. "Έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα. Αν αυξηθεί η προσφορά διαμερισμάτων δεν θα είναι ίδια η πίεση στις αυξήσεις των ενοικίων. Όσο οι τιμές των ενοικίων αυξάνονται, το κίνητρο για τον ιδιοκτήτη, αν έχει και μία μικρή κατοικία, μια βοήθεια από το κράτος να ανακαινίσει το διαμέρισμα και να το βγάλει στην αγορά, είναι μεγαλύτερο", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας μεγαλύτερες επιδοτήσεις για το πρόγραμμα "Ανακαινίζω-Νοικιάζω" που αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ήμερες.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση.

7 τρελές θεωρίες για το σύμπαν που αμφισβητούν το Big Bang

Σαν σήμερα πριν από 7.000 χρόνια έγινε το Big Bang σύμφωνα με τον Johannes Kepler. Ή και όχι.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.