Το παρασκήνιο του ψηφίσματος της Ευρωβουλής με τη συμβολή ΣΥΡΙΖΑ και Αρβανίτη

"Αν δεν είχαμε το πόρισμα του ευρωκοινοβουλίου, τους ενημερώνω ότι το συγγράψαμε…".

Γράφει: Esquire Editors 05 Μαρτίου 2024

"Αν δεν είχαμε το πόρισμα του ευρωκοινοβουλίου, τους ενημερώνω ότι το συγγράψαμε…".

Αυτή η αποστροφή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη, με την παραδοχή ότι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρωβουλή έγραψαν το καταδικαστικό για την Ελλάδα πόρισμα για το κράτος δικαίου, σήκωσε θύελλες στις τηλεοπτικές οθόνες (OPEN) και σκόρπισε χαμόγελα στη Νέα Δημοκρατία.

Οδήγησε ωστόσο τον ευρωβουλευτή να κάνει στη συνέχεια ένα βήμα πίσω και με ανάρτησή του να "στρογγυλέψει" όσα είχε πει νωρίτερα ότι δηλαδή ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας του πορίσματος και στη συνέχεια ο εμπνευστής του άρθρου 27, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ευρωπαϊκά κονδύλια αν δεν συμμορφωθεί σε θέματα κράτους δικαίου (σ.σ. ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων, αγωγές κατά δημοσιογράφων κλπ).

Το καταδικαστικό χαστούκι για την Ελλάδα ήρθε από το ευρωκοινοβούλιο πριν από λίγες εβδομάδες με ψήφους 330 υπέρ και 254 κατά, με την κυβέρνηση να δείχνει ως υπαίτια την αξιωματική αντιπολίτευση, "πατώντας" στο κακό παρελθόν με την υιοθέτηση των φημών για την μικρή Μαρία, το κοριτσάκι που πέθανε -δήθεν- από τσίμπημα ενός σκορπιού, κάτι που ωστόσο αποδείχθηκε αναληθές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο κραδαίνει το ευρωψήφισμα με αφορμή το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και τις καταγγελίες για συγκάλυψη του, παίρνοντας τη "λαβή" από το βιαστικό κλείσιμο της εξεταστικής επιτροπής αλλά και τη δίωξη που ασκήθηκε στον πρώην περιφερειάρχη, Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για παράβαση καθήκοντος, δίωξη που σχετίζεται με το "μπάζωμα" της περιοχής του δυστυχήματος, μόλις 7 ημέρες μετά.

Το κοκτέιλ έχει γίνει ήδη εκρηκτικό, με τις ευρωεκλογές προ των πυλών και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε εσωτερική αστάθεια μετά το συνέδριο αλλά και την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αμφισβήτησε κεντρικές επιλογές της διακυβέρνησής του.

Ανταλλαγή πυρών

Για την κυβέρνηση οι δηλώσεις Αρβανίτη ήταν βούτυρο στο ψωμί της με τον Παύλο Μαρινάκη να κάνει λόγο για κυνική παραδοχή του Κώστα Αρβανίτη. "Δήλωσε περήφανος που ζητεί την περικοπή κονδυλίων για την Ελλάδα… επιβεβαίωσε ότι όλο αυτό που δήθεν ήταν μία μεγάλη καταδίκη για τη χώρα, το συκοφαντικό ψήφισμα από ορισμένα κόμματα, ήταν ουσιαστικά δημιούργημα κατά κανόνα της ευρωπαϊκής Αριστεράς και συγκεκριμένα των Ελλήνων ευρωβουλευτών και ακόμη πιο συγκεκριμένα του κ. Αρβανίτη. Και μάλιστα καμάρωνε που ήταν ο συντάκτης του ψηφίσματος και κυρίως ενός άρθρου, το οποίο ζητούσε να περικοπούν χρήματα από τη χώρα του. Όταν είσαι Έλληνας ευρωβουλευτής, βάζεις τη χώρα σου πάνω από το μικροκομματικό σου συμφέρον", είπε ο Παύλος Μαρινάκης στο Mega.

Ο Κώστας Αρβανίτης νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει προπέτη τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κάνοντας ωστόσο ένα βήμα πίσω και μιλώντας "για συνδιαμόρφωση κειμένων, η οποία εφαρμόζεται από συστάσεως του Ευρωκοινοβουλίου. "Η δική μου συνεισφορά αφορά το άρθρο 27, το οποίο ορίζει ότι οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει επ’ουδενί να στερηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια ή άλλη στήριξη, ως αποτέλεσμα των καταδικαστέων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πολιτικών, υπεύθυνη για τις οποίες είναι μονάχα η κυβέρνηση την οποία προσπαθεί να υπερασπιστεί", απάντησε ο Κώστας Αρβανίτης, καλώντας τον Παύλο Μαρινάκη να ψάξει τον υπαίτιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διατύπωνε σοβαρές ανησυχίες για την καθυστέρηση της δικαιοσύνης σε υποθέσεις όπως η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, τις υποκλοπές, αλλά και τις καταχρηστικές αγωγές σε βάρος δημοσιογράφων με την κυβέρνηση να αντιτείνει ότι μόνη αρμόδια έκθεση που αξιολογεί το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από: TheToc.gr 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.