Η ιστορία της Ιταλίδας αντιφασίστριας Ilaria Salis που δικάζεται αλυσοδεμένη στην Ουγγαρία

Πρόκειται για την 38χρονη δασκάλα που επιτέθηκε σε νεοναζί στη Βουδαπέστη και που απαθανατίστηκε αλυσοδομένη στο ουγγρικό δικαστήριο.

Στις 28 Μαρτίου, η Ilaria Salis, η ιταλίδα ακτιβίστρια που είχε κατηγορηθεί για επίθεση σε τρεις νεοναζί και προφυλακίστηκε για αυτό, εισήλθε στο δικαστήριο της Βουδαπέστης, προκειμένου να λάβει απάντηση στο αίτημα των δικηγόρων της για κατ' οίκον περιορισμό. Το ουγγρικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημά της.

Οι εικόνες της 39χρονης από τη Μόντσα να σέρνεται στην αίθουσα του δικαστηρίου με αλυσίδες και χειροπέδες στους καρπούς και τους αστραγάλους της προκάλεσαν την οργή πολλών πολιτικών, από τη γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, Elly Schlein, μέχρι τον αναπληρωτή Ιταλό πρωθυπουργό, Antonio Tajani. Γιατί όμως βρίσκεται στη φυλακή, στη χώρα που κυβερνά ο Viktor Orbán, για περισσότερους από δεκατρείς μήνες;

Η ακροδεξιά της Βουδαπέστης

H Salis, αριστερή ακτιβίστρια, κατηγορήθηκε μαζί με μια ομάδα Γερμανών ακτιβιστών ότι επιτέθηκε σε τρεις νεοναζί μεταξύ 9 και 12 Φεβρουαρίου 2023 στη Βουδαπέστη.

Στην ουγγρική πρωτεύουσα αυτές δεν είναι ημέρες σαν όλες τις άλλες, είναι οι ημέρες κατά τις οποίες η ευρωπαϊκή ακροδεξιά γιορτάζει την Ημέρα της Τιμής (γνωστή και ως Tag der Ehre), την επέτειο κατά την οποία οι νεοναζί τιμούν τη μνήμη των ταγμάτων SS του Αδόλφου Χίτλερ που αντιστάθηκαν στην πολιορκία της Βουδαπέστης από τον Κόκκινο Στρατό των Ρώσων το 1945.

Τα τελευταία χρόνια, η Ουγγαρία έχει σταματήσει να επιτρέπει επίσημα τις συγκεντρώσεις και τις παρελάσεις, επικαλούμενη κινδύνους για τη δημόσια τάξη, αλλά κάθε χρόνο η Βουδαπέστη συνεχίζει να γεμίζει με παρελάσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις που συνδέονται με την ακροδεξιά.

Η απάνθρωπη μεταχείριση της Salis

Το 2023, αρκετοί νεοναζί από όλη την Ευρώπη, που βρίσκονταν στην πόλη για το συλλαλητήριο, δέχθηκαν επιθέσεις στους δρόμους, μερικές φορές από μασκοφόρους, ενώ κάμερες ασφαλείας επιχειρήσεων της Βουδαπέστης κατέγραφαν κάποιους από τους ξυλοδαρμούς.

Η Salis δήλωνε πάντα αθώα για τις κατηγορίες εναντίον της, εξηγώντας ότι εκείνες τις ημέρες βρισκόταν στην Ουγγαρία για να συμμετάσχει σε μια ειρηνική αντιδιαδήλωση, αλλά έκτοτε βρίσκεται στη φυλακή της Βουδαπέστης και υποβάλλεται σε μεταχείριση που η ίδια έχει χαρακτηρίσει "απάνθρωπη" και που αρκετοί παρατηρητές έχουν επισημάνει ότι παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μία από αυτές για παράδειγμα, είναι η αλυσίδα που χρησιμοποιείται για να οδηγηθεί ο κρατούμενος στην αίθουσα του δικαστηρίου, με την οποία απαθανατίστηκε δεμένη και η ίδια. 

Στα ημερολόγιά της από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου οδηγήθηκε, η Ilaria Salis έγραφε ότι "πέρασε πολλούς μήνες χωρίς να ανταλλάξει ούτε μια λέξη καν με τους πιο κοντινούς της ανθρώπους", καταγγέλλοντας επίσης τις "απάνθρωπες συνθήκες" κράτησης σε ένα κελί γεμάτο αρουραίους, κατσαρίδες και κοριούς (που της προκαλούσαν αλλεργικές αντιδράσεις τις οποίες το προσωπικό της φυλακής αρνιόταν να θεραπεύσει), στερούμενη ακόμη και χαρτί υγείας και σαπούνι, αλλά και συχνά δείπνο.

Η Salis, η οποία είναι δασκάλα σε δημοτικό σχολείο της Μόντσα, σύμφωνα με την ουγγρική νομοθεσία, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έως και 16 χρόνια φυλάκισης για βαριές σωματικές βλάβες.

Έξω από το δικαστήριο της Βουδαπέστης βρισκόταν μια ομάδα υποστηρικτών της, οι οποίοι δέχτηκαν απειλές από νεοναζί της ουγγρικής ακροδεξιάς.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Σε άλλα νέα, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με γραφείο τελετών απειλεί πως 'θα θάψει την Ευρώπη της Merkel'

Ο Ιωάννης Γκουσμπουνάρης κατεβαίνει με την πολιτική παράταξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το βίντεο που θα δεις, τα λέει όλα.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το TikTok και ο 'εφιάλτης' του Joe Biden

Το νομοσχέδιο που υπέγραψε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Έξι χρόνια μετά την ολέθρια φωτιά που σάρωσε το Μάτι, η Δικαιοσύνη θα δώσει σήμερα την πρώτη της απάντηση.

7 τρελές θεωρίες για το σύμπαν που αμφισβητούν το Big Bang

Σαν σήμερα πριν από 7.000 χρόνια έγινε το Big Bang σύμφωνα με τον Johannes Kepler. Ή και όχι.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το απόκοσμο timelapse βίντεο από την επέλαση της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα

Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα έκανε αισθητή την παρουσία της στη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, χαρίζοντας απόκοσμες εικόνες.

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος