To Varoulko Santorini μας προσκαλεί σε ένα μοναδικό ταξίδι οινογευσίας στο Grace Hotel:

Από τις 30 Ιουνίου και για ολόκληρη τη σεζόν, απολαύστε μοναδικά wine pairing events υπό την επίβλεψη του πολυβραβευμένου σεφ, Λευτέρη Λαζάρου.

Γράφει: Esquire Editors 29 Ιουνίου 2023

Από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο, το Varoulko Santorini στο Grace Hotel παρουσιάζει μια σειρά από εκλεκτές wine pairing εκδηλώσεις σε συνεργασία με αγαπημένους Έλληνες οινοπαραγωγούς και εκλεκτά μενού του Λευτέρη Λαζάρου. Η φαντασία του fine dining συναντά το απόλυτο μεράκι κορυφαίων Ελλήνων οινοπαραγωγών που έχουν και αυτοί, όπως ο σεφ Λαζάρου, ξεπεράσει με τη δουλειά τους τα σύνορα της χώρας.

To Varoulko Santorini μας προσκαλεί σε ένα μοναδικό ταξίδι οινογευσίας στο Grace Hotel:

Διάσημες ελληνικές ετικέτες κρασιών, λοιπόν, θα βρεθούν δίπλα σε μοναδικά πιάτα του κορυφαίου Έλληνα σεφ, σε μια πανδαισία γεύσεων, αρωμάτων και μουσικής που θα συναρπάσει. Αυτό το μοναδικό ταίριασμα υλικών και φαντασίας θα λαμβάνει χώρα μια φορά τον μήνα και για απόλυτα περιορισμένο αριθμό θέσεων. Δεν έχετε παρά να επιλέξετε το wine pairing event που σας ταιριάζει για μια πρωτόγνωρη γαστρονομική εμπειρία που θα ενθουσιάσει όλες τις αισθήσεις.

Varoulko Santorini και Κτήμα Γεροβασιλείου | Παρασκευή 30 Ιουνίου – Σάββατο 1 Ιουλίου

Το Κτήμα Γεροβασιλείου, δημιούργημα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ξεκίνησε το 1981 με την αναβίωση 25 στρεμμάτων οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής. Σε ένα ιδανικό οικοσύστημα, φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Η Μαλαγουζιά, την οποία οινοποίησε για πρώτη φορά ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, και το Ασύρτικο — που κατάγεται από τη Σαντορίνη — αποτελούν τις ελληνικές λευκές ποικιλίες του Κτήματος, ενώ το Λημνιό, η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία που είναι σε παραγωγή μέχρι σήμερα (την οποία αναφέρει και ο Αριστοφάνης τον 5ο αιώνα π.Χ.), το Μαυρούδι, το Μαυροτράγανο και το Ξινόμαυρο αποτελούν τις ελληνικές ερυθρές.

Τέλος, το 2019 δημιουργήθηκε και η Μικρά Θήρα, το νέο οινοποιείο ης εταιρείας και το πρώτο της Θηρασίας, του νησιού που έως την μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του 1600 π.Χ. αποτελούσε κομμάτι της Σαντορίνης. – (Μπορείτε να δείτε το μενού εδώ)

Varoulko Santorini και Santo Wines | Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Ιουλίου

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων - Santo Wines ιδρύθηκε στην αρχική της μορφή το 1911, ως "Ταμείο Αμύνης Οινοπαραγωγής Θήρας”. Σήμερα αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους Συνεταιρισμούς της Ελλάδας και της Ευρώπης με 1200 μέλη. Δέσμευση της Santo Wines είναι η διαφύλαξη της τοπικής παράδοσης και ιστορίας, η προστασία των παραδοσιακών καλλιεργειών, η παραγωγή οίνων και παραδοσιακών τοπικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) υψηλής ποιότητας και η αειφόρος γεωργική ανάπτυξη. Οι παραδοσιακές καλλιέργειες από τους αγρότες – μέλη της, αποτελούν εγγύηση για την αυθεντικότητα των προϊόντων Santo.

Varoulko Santorini και Οινοποιεία Μπουτάρη | Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Αυγούστου

Από τις πλέον γνωστές και αγαπημένες εταιρείες, η Οινοποιεία Μπουτάρη γεννήθηκε το 1879 στη Νάουσα, ενώ αποκαλεί τη Σαντορίνη ένα από τα "σπίτια” της εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες. Διαθέτει 6 οινοποιεία στην Ελλάδα γεγονός που της δίνει την ευκαιρία να πειραματιστεί στον αμπελουργικό τομέα με τον εγκλιματισμό των ποικιλιών στις πλέον κατάλληλες περιοχές, αναπτύσσοντας έτσι μία ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων. Τα οινοποιεία τής επιτρέπουν να συμμετάσχει ενεργά στην αμπελοοινική, πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται.

Varoulko Santorini και Οινοποιείο Γαβαλά | Παρασκευή 22 και Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου

Με πάνω από 300 χρόνια ζωής, το oικογενειακό οινοποιείο Γαβαλά, ένα από τα παλαιότερα της Σαντορίνης, βρίσκεται στο παραδοσιακό χωριό Μεγαλοχώρι. Ο σκοπός της οικογένειας είναι να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εδάφους της Σαντορίνης. Ο Γιώργος Γαβαλάς, οινοποιός τέταρτης γενιάς και ο γιος του, Βαγγέλης, με σεβασμό στις τοπικές ποικιλίες, εστιάζουν σε περιορισμένης ποσότητας παραγωγή. Οινοποιούν την πιο γνωστή ποικιλία στην Ελλάδα, το Ασύρτικο, καθώς και τις Αηδάνι, Μανδηλαριά και Μαυροτράγανο, ενώ είναι το μόνο οινοποιείο στη Σαντορίνη που χρησιμοποιεί τις γηγενείς σπάνιες ποικιλίες Κατσανό και Βουδόματο, αναδεικνύοντας τον πλούτο της γης.

Varoulko Santorini και Οινοποιείο Xατζηδάκη | Παρασκευή και Σάββατο – Οκτώβρης

Με έτος ίδρυσης το 1997, το Οινοποιείο Χατζηδάκη έχει τις ρίζες του σε έναν εγκαταλελειμμένο αμπελώνα που ανακαλύφθηκε στον Πύργο Καλλίστης, στη Σαντορίνη. Σε υψόμετρο 330 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ο αμπελώνας αναβίωσε με αγάπη και έγινε το θεμέλιο της επιτυχίας του Οινοποιείου Χατζηδάκη. Με ακλόνητη αφοσίωση και τη χρήση βιολογικών ποικιλιών σταφυλιών, όπως το Ασύρτικο και το Μαυροτράγανο, το Οινοποιείο Χατζηδάκη δημιουργεί εξαιρετικά κρασιά που αποτυπώνουν την ουσία της Σαντορίνης.

Η ιστορία του είναι συνυφασμένη με ένα μικρό υπόγειο "καναβάκι” (οινοποιείο), που χτίστηκε σχολαστικά με πάθος, σκληρή δουλειά και μεράκι. Το 1998, κυκλοφόρησε με υπερηφάνεια τις πρώτες του φιάλες, συμπεριλαμβανομένου των εμβληματικών ποικιλιών Ασύρτικο και Μαυροτράγανο. Σήμερα, το Οινοποιείο Χατζηδάκη καλλιεργεί 10 εκτάρια αμπελώνων, με ιδιαίτερη έμφαση στις βιολογικές πρακτικές καλλιέργειας. Κάθε φιάλη αφηγείται μια ιστορία κληρονομιάς, δεξιοτεχνίας και βαθιάς σύνδεσης με το έδαφος της Σαντορίνης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα φαγητά πολυτελείας που κάποτε δεν έτρωγε σχεδόν κανείς

Από τις premium κοπές μέχρι τον αστακό, όλα εκείνα τα εδέσματα που βρέθηκαν ιστορικά από τον πάτο στην κορυφή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας