Μία διαφορετική εμπειρία Σαντορίνης

Δύο γαστρονομικά φαβορί σε δύο εμβληματικά ξενοδοχεία του νησιού, με την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Olivier Campanha.

Έχει κάτι διαφορετικό αυτή η αίσθηση που σου προκαλεί το Μεγαλοχώρι, ήδη από την πρώτη στιγμή που θα περάσεις το picturesque καμπαναριό της Παναγίας των Εισοδείων, στον κεντρικό δρόμο, προτού απολαύσεις το περπάτημα στα δρομάκια του, χαμένος ανάμεσα στα εξαιρετικά αναπαλαιωμένα σπίτια του χωριού - που μαρτυρούν άλλωστε και το παρελθόν του τόπου. Ακόμη κι αν μιλάμε για ένα από τα μάλλον under the radar σημεία της Σαντορίνης, το περικυκλωμένο από αμπέλια χωριό έχει τη ξεχωριστή γοητεία του, ενώ υπήρξε τόπος αρκετών εκ των σημαντικότερων Σαντορινιών με προέλευση από εκεί - εξού και το όνομα "Μεγάλο Χωριό".  

Σε κεντρικό σημείο συναντά κανείς το σήμα-κατατεθέν του χωριού όσον αφορά τη φιλοξενία, το Vedema, που θαρρείς πως υπήρχε από πάντα στο συγκεκριμένο μέρος, χτισμένο γύρω από ένα οινοποιείο που μετρά 4 αιώνες ζωής και κάνει τέλειο φιτ τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στο τοπίο της περιοχής. Παράλληλα, αποτέλεσε και το πρώτο πολυτελές ξενοδοχείο του νησιού - έναν από τους πρωτοπόρους στη μετέπειτα έκρηξη όσον αφορά τη διαμονή.

Μία διαφορετική εμπειρία Σαντορίνης
Alati Vedema Σαντορίνη 5

Πέρα από τη γνήσια, διαφορετικού στυλ, κυκλαδικότητά του, τα απέριττα κομψά δωμάτιά του και τους προσεγμένους χώρους του (ανάμεσα στους οποίους και το πανέμορφο setup πέριξ της κεντρικής πισίνας) και το επιβλητικό Canava Wine Cellar, ένα ακόμη highlight που ενισχύει το μοναδικό του φιζίκ είναι το εστιατόριο Alati.

Alati Vedema Σαντορίνη 7

Στον ατμοσφαιρικό χώρο της σπηλαιώδους κάναβας και υπό το φως των κεριών, ή στην πανέμορφη βεράντα με φόντο το δίπολο που σχηματίζουν ο σχεδόν πάντοτε καθαρός ουρανός του νησιού και το φωτισμένο χωριό, ο βραβευμένος σεφ Olivier Campanha ποντάρει στην εξαιρετική πρώτη ύλη και την παντρεύει με τεχνικές και μοντέρνες τάσεις, για να παραδώσει στον επισκέπτη μία fine comfort κουζίνα αξιώσεων που πατά τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.  

Alati Vedema Σαντορίνη 2
Alati Vedema Σαντορίνη 10
Alati Vedema Σαντορίνη 4

Η σπανακόπιτα της γιαγιάς εδώ σερβίρεται με περίσσια τέχνη, ισορροπώντας ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη γεύση, με φέτα, μαύρο σουσάμι και μάραθο, ενώ κάτι αντίστοιχο κάνουν και τα σουτζουκάκια σε ταρτάρ, μαζί με ροδιακή λαδόπιτα και κρέμα ντομάτας.

Η κορύφωση του degustation μενού καταφθάνει με τον άψογα ψημένο κρανιό με μύδια, πουρέ μάραθου και σάλτσα λεμονιού καθώς και με το αρνί Vedema με σπασμένο σιτάρι, λευκή μελιτζάνα, ζου με βινσάντο και λάδι δεντρολίβανου.

Φυσικά, επειδή για Σαντορίνη μιλάμε, δε θα μπορούσε να μην υπάρχει και το κρασί σε ρόλο co-star, με μία προσεκτικά διαμορφωμένη λίστα που κάνει ασφαλώς focus στο ντόπιο αμπελώνα.

Mystique Lure Σαντορίνη 2

Η γαστρονομική δεξιοτεχνία του σεφ Campanha όμως δεν περιορίζεται εκεί, καθώς έχει την επιμέλεια και στο Lure, το fine dining εστιατόριο του ξενοδοχείου Mystique, ενός εκ των πιο ξεχωριστών σημείων της Οίας. Με τον καπετάνιο στην κουζίνα του τον Μάνο Σαρρή, η κουζίνα του Lure παίζει μπάλα σε ένα από τα πιο προνομιακά μπαλκόνια ολόκληρου του νησιού.

Γευστικά φαβορί εδώ ένα υπέροχο χειροποίητο ραβιόλι με γέμιση σπανάκι και βασιλικό, αγριομανίταρο, βασιλομανίταρο, καλοκαιρινή ελληνική τρούφα και ζωμό μανιταριών, ο αστακός με homemade νιόκι, πουρέ καλαμποικιού και ζελέ ροδάκινου και το αρνί σε φιλέτο και τερίνα, πουρέ σέλερι με γραβιέρα Νάξου και πατάτα ψημένη με κρασί Σάμου.

Must το επικό dessert Volcan Mille-Feuille. Και τώρα που το σκέφτομαι, δε θα μπορούσε να υπάρξει ιδανικότερος τρόπος για να κλείσω αυτό το κείμενο - ακριβώς όπως έκανε το εν λόγω έξοχο γλυκό σε εκείνο το τραπέζι.

Το επιδόρπιο Volcanic Mille Feuille στο Lure του Mystique


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα φαγητά πολυτελείας που κάποτε δεν έτρωγε σχεδόν κανείς

Από τις premium κοπές μέχρι τον αστακό, όλα εκείνα τα εδέσματα που βρέθηκαν ιστορικά από τον πάτο στην κορυφή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας