Το Makris ίσως γίνει το επόμενο μεγάλο εστιατόριο της Αθήνας

Η Domes κάνει πολύ σύντομα εστιατορικό ντεμπούτο στην πρωτεύουσα, με ένα project που αναμένεται να απασχολήσει.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 08 Σεπτεμβρίου 2023

Μία από τις πιο πολυαναμενόμενες αφίξεις της νέας σεζόν στην Αθήνα θεωρείται το Makris Athens, το πρώτο εστιατορικό εγχείρημα της Domes Resorts στην πρωτεύουσα, μετά τα πολύ ενδιαφέροντα γαστρονομικά concepts σε Κέρκυρα, Μήλο και Κρήτη. Το νέο εστιατόριο αναμένεται στις 23 Σεπτεμβρίου, στον παντελώς και προσεκτικά αλλαγμένο χώρο ενός εκ των πιο όμορφων νεοκλασικών του κέντρου και το σημείο που κάποτε έβρισκες το Επτά 7. 

Τι εστί Makris Athens

Το Makris ίσως γίνει το επόμενο μεγάλο εστιατόριο της Αθήνας© Makris Athens

Κάτω από την Ακρόπολη και απέναντι από την αρχαία Αγορά, το Makris Athens θα επιχειρήσει να στήσει το δικό του πολυδιάστατο μωσαϊκό γεύσεων, με τις βλέψεις των ανθρώπων του να εκτείνονται πολύ μακριά.

Η γαστρονομική φιλοσοφία εδώ θα πατά στιβαρά στο τρίπτυχο 'Εντοπιότητα-Βιωσιμότητα-Haute Cuisine' με το ελληνικό fine dining του σήμερα και όλα τα παρακλάδια του να εντάσσονται στη γενικότερη κοσμοθεωρία του εστιατορίου. 

Το εστιατόριο Makris Athens στην Αθήνα_2© Makris Athens

Επικεφαλής στο όλο project θα είναι ο βραβευμένος σεφ Πέτρος Δήμας, που σκοπεύει να ανοίξει ένα διαρκώς ενεργό διάλογο ανάμεσα στην κουζίνα του εστιατορίου και τη φάρμα του.

Η τελευταία βρίσκεται στους πρόποδες της αρχαίας Κορίνθου και θα αποτελέσει την καρδιά της όλης δημιουργικής διαδικασίας, αποτελούμενη από θερμοκήπια, μποστάνια και παρτέρια όπου αμπέλια, ελιές, λαχανικά και βότανα καλλιεργούνται οργανικά. 

Σκοπός της να τροφοδοτεί διαρκώς το Makris Athens με πρώτες ύλες, παράλληλα και συνδυαστικά με τα υπόλοιπα υλικά -στη συντριπτική τους πλειοψηφία βιολογικά- που θα χρησιμοποιούνται εδώ. 

Το εστιατόριο Makris Athens στην Αθήνα_3© Makris Athens

Όλα τα παραπάνω θα μεταφραστούν σε δύο μενού degustation (το Γένεσις, 8 σταδίων, και το Ουτοπία, 13 σταδίων), που θα καθοδηγούν τον επισκέπτη κάπου ανάμεσα στην ελληνική παράδοση και τη γαστρονομική καινοτομία, πάντοτε υπό το πρίσμα του fine dining. 

Το εστιατόριο Makris Athens στην Αθήνα_6© Makris Athens
Το εστιατόριο Makris Athens στην Αθήνα_4© Makris Athens
Το εστιατόριο Makris Athens στην Αθήνα_7© Makris Athens

Εξίσου μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στο κρασί, με τους Στάθη Τσώκο και Νίκο Λουκάκη να είναι εκείνοι που έχουν εμπνευστεί μία πληθωρική λίστα, που εκτείνεται σε 4ψήφιο αριθμό ετικετών - μάλιστα, ένα από τα pairings θα γίνεται αποκλειστικά με ελληνικές ΠΟΠ προτάσεις.

Τέλος, ο γνωστός από το Line bartender και νικητής του πιο πρόσφατου World Class Greece Χρήστος Κλουβάτος έχει την επιμέλεια της κάρτας των cocktails, που όπως οτιδήποτε άλλο στο Makris έχει σχεδιαστεί με απόλυτη προσοχή και κορυφαία υλικά.

Το εστιατόριο Makris Athens στην Αθήνα_5© Makris Athens

Το εν λόγω μενού μάλιστα σχεδιάστηκε από όλους τους προαναφερθέντες στην ίδια φιλοσοφία με το φαγητό και σκοπό κάθε ένα από τα 8 signature cocktails να στέκεται άψογα στο πλάι των πιάτων.

Για παράδειγμα, το ευχάριστα βοτανικό Le Jardin (ανθρακωμένο sherry με νερό ντομάτας) παίζει έξοχα δίπλα από την κόκκινη γαρίδα Κοιλάδας με χαβιάρι και καρότο και το καπνικά κομψό Apple is Red (με Talisker 10YO, κόκκινο μήλο και εκχύλισμα βανίλιας) κάνει το ίδιο για καπνιστό χέλι με αυγά ορτυκιού και αρακά.

H συνέχεια στο Athinorama

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα φαγητά πολυτελείας που κάποτε δεν έτρωγε σχεδόν κανείς

Από τις premium κοπές μέχρι τον αστακό, όλα εκείνα τα εδέσματα που βρέθηκαν ιστορικά από τον πάτο στην κορυφή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας