Ένας μίνι οδηγός του Esquire για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Ο έρωτας περνά από το στομάχι αλλά όχι μόνο από εκεί. Μερικές προτάσεις για μία πιο ενδιαφέρουσα 14η Φεβρουαρίου 2024.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 12 Φεβρουαρίου 2024

Μπορεί να μην είσαι ο μεγαλύτερος fan της συγκεκριμένης ημέρας, ωστόσο ο Άγιος Βαλεντίνος αποτελεί σίγουρα μία ιδανική ευκαιρία για να βγεις, να κάνεις διαφορετικά από ό,τι συνήθως πράγματα και γενικά να αφιερώσεις λίγο περισσότερο χρόνο στο άτομο με το οποίο μοιράζεσαι τη ζωή σου. Πάρε μερικές ιδέες που θα σε βάλουν στο mood της ημέρας, στο απαιτητικό πρότζεκτ "Άγιος Βαλεντίνος 2024".

Τρία cocktails για το σπίτι

Immortal Old Fashioned

Ένας μίνι οδηγός του Esquire για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Το πιο κλασικό cocktail παίρνει ακόμη ένα rum update, γίνεται ακόμη πιο γλυκό, με ενδιαφέροντα twists σοκολάτας και βανίλιας.   

Υλικά

  • 1 μεζούρα ρούμι Mount Gay XO
  • 1/4 μεζούρας κρέμα κακάο
  • 2 σταγόνες bitters πορτοκαλιού
  • 2 σταγόνες Angostura bitters

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν σε mixing glass μαζί με πάγο και ανακατεύονται.
  2. Σουρώνεις σε rocks glass με έναν μεγάλο πάγο. 
  3. Γαρνίρεις με φλούδα λεμονιού.

The Heartbreaker

Ένας μίνι οδηγός του Esquire για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου_ποτά στο σπίτι 2

Αν για εσένα η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μία ακόμη καλή αφορμή για να ξεκινήσεις να πίνεις από νωρίς το πρωί, τότε αυτό είναι το ποτό σου.

Υλικά

  • 1 1/2 μεζούρα cold brew καφέ
  • 1 μεζούρα βότκα
  • 1 μεζούρα κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. σιρόπι ζάχαρης

Εκτέλεση

  1. Βάζεις πάγο σε ένα χαμηλό ποτήρι και προσθέτεις τη βότκα.
  2. Στη συνέχεια ρίχνεις το σιρόπι ζάχαρης και τον καφέ.
  3. Ανακατεύεις και στο τέλος προσθέτεις την κρέμα γάλακτος.

Big Red

Ένας μίνι οδηγός του Esquire για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου_ποτά στο σπίτι 3

Πλούσιο, πικάντικο και με νότες κανέλας cocktail, μαζί με ένα twist εσπεριδοειδών.

Υλικά

  • 2 μεζούρες bourbon Four Roses
  • 1/4 μεζούρας λικέρ Mandarine Napoleon
  • 1/4 μεζούρας Bruto Americano
  • λίγη κανέλα

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν σε mixing glass και ανακατεύονται.
  2. Σουρώνεις σε ποτήρι old fashioned.
  3. Γαρνίρεις με φλούδα πορτοκαλιού.

Το Dining Out

Ok, δεν μπορείς και δε θέλεις να μείνεις σπίτι και το δέχομαι. Πού θα βγεις, τι θα δεις/πιεις/φας/ κάνεις; 

Γνωστό ως το θρυλικό στέκι της Brigitte Bardot, της Jackie Onassis και του Frank Sinatra, το διάσημο ξενοδοχείο Four Seasons Astir Palace στην Αθήνα υπήρξε από την ίδρυσή του το 1961 σιωπηλός μάρτυρας της αγάπης, παραμένοντας μέχρι σήμερα ένα διαχρονικό σύμβολο της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Φέτος, στο πνεύμα του Αγίου Βαλεντίνου, τρία μοναδικά events θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο που θα υποδεχτεί ζευγάρια, singles, φίλους και οικογένειες για να τιμήσουν με τον δικό τους τρόπο τον έρωτα και την αγάπη για ζωή. 

Ξεκινώντας με τη γαστρονομική ναυαρχίδα που ακούει στο όνομα Pelagos (βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin), συναντάμε ένα μενού γευσιγνωσίας έξι πιάτων –με προαιρετικό συνδυασμό κρασιών– ξεκινώντας με καναπεδάκια Pelagos συνοδευόμενα από Taittinger Rosé Brut Champagne. Στα κορυφαία σημεία του μενού περιλαμβάνονται ένα ταρτάρ κόκκινης γαρίδας, σε συνδυασμό με ένα Sauvignon Blanc Expresión Reserve από την Χιλή, ένα turbot farci με μαύρη τρούφα, μύδια και λάδι chorizo, καθώς και ένα σύννεφο mascarpone με raspberry, τριαντάφυλλο και batak berries, συνοδευόμενο από ένα Niepoort Tawny Port 10Y από την κοιλάδα Douro της Πορτογαλίας. 

FS_Άγιος Βαλεντίνος 3
FS_Άγιος Βαλεντίνος 1

Έπειτα, στο ιταλιάνικο σουξέ του Mercato, o  Σικελός σεφ Σέρτζιο Φαβάτα υπόσχεται "ένα μενού-φόρο τιμής στο διαρκές πάθος και τον ρομαντισμό της γείτονος χώρας". Στην εκλεπτυσμένη παραθαλάσσια τρατορία του Four Seasons λοιπόν, οι επισκέπτες θα απολαύσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε ένα σκηνικό που παραπέμπει σε μια χαρούμενη γιορτή της Ιταλίας με ενθουσιώδεις και γενναιόδωρους ανθρώπους, ζωηρά χρώματα και πλούσιες γεύσεις.

Το τολμηρό μενού έξι πιάτων του Αγίου Βαλεντίνου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τόνο και χαβιάρι, carpaccio παντζαριού με κατσικίσιο τυρί και αντίδια, Wagyu beef με foie gras και μιλφέιγ πατάτας και για το φινάλε το Frutti di Bosco – μία κρέμα σοκολάτας με κομποτέ μούρων. Υπάρχει επίσης και η επιλογή για χορτοφαγικό μενού. 

FS_Άγιος Βαλεντίνος 2

Τέλος, στο θαυμάσιο μπαρ Avra συνεχίζεται η υπέροχη διαδικασία που θέλει την τέχνη του mixology να παντρεύεται με την ανέμελη ουσία του joie de vivre. Από τις 19:00 έως αργά, η εκδήλωση "Avra For All" της 14ης Φεβρουαρίου καλωσορίζει θερμά singles, ζευγάρια, παρέες φίλων και οικογένειες για να γιορτάσουν τη χαρά, την αγάπη και τη ζωή με όλους τους ειλικρινείς υπέροχους τρόπους της. Με επικεφαλής τη σύγχρονη αλχημίστρια Manon Kapfer, το Valentine’s Drinks Menu του Avra καινοτομεί για ακόμη μια φορά με νέες και κλασικές γεύσεις κοκτέιλ που ξεπερνούν τα όρια. 

Valentine’s Day Edition και στο φαβορί της πόλη Vezené, με τη γιορτή του συναισθήματος, της αγάπης και του έρωτα να αφήνει έντονα το αποτύπωμά της στο μενού της 14ης Φεβρουαρίου. Το δημοφιλές εστιατόριο στη σκιά του (πρώην) Χίλτον κάνει τη βραδιά ξεχωριστή και αποθεώνει τη μαγεία της με ένα μενού που εμπνέει πάθος, συνδυάζοντας υλικά που ενώνουν τη γη με τη θάλασσα και δημιουργώντας μια εμπειρία, από αυτές που αξίζει να ορίζουμε ως ανεπανάληπτες.

Άγιος Βαλεντίνος 2024_Βεζενές

Τα θαλασσινά, τα ψάρια, τα χορταρικά, το κρέας αλλά και τα γλυκά θα έχουν μια ιδιαίτερη διαχείριση. Η φιλοξενία, η ατμόσφαιρα, ο φωτισμός, η επικοινωνία, το σέρβις που δίνει σημασία στη λεπτομέρεια, η πλούσια λίστα κρασιού - όλα όσα συνθέτουν δηλαδή την εμπειρία Vezené - θα έχουν έναν ακόμη λόγο να κάνουν τη νύχτα πιο αξέχαστη. 

"Love is the greatest refreshment in life" έλεγε ο Pablo Picasso και γιορτάζοντας αυτή τη μοναδική πηγή ανανέωσης που μας προσφέρει ο έρωτας, το NEW Hotel, το εμβληματικό art & design hotel του αθηναϊκού downtown δε θα μπορούσε να μη γιορτάσει την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με τόλμη και φαντασία. Στις 14 Φεβρουαρίου, λοιπόν, το NEW Hotel σε προσκαλεί να γιορτάσουμε τον έρωτα, με όποια ή όποιον επιθυμούμε, με ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι και πανοραμική θέα στην πόλη από το Art Lounge Rooftop.

Ένας μίνι οδηγός του Esquire για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου_Art Lounge

Γιορτάζοντας τον έρωτα και τις "διαδρομές" του, ο Executive Chef, Μπάμπης Κουντούρης, υπογράφει ένα ξεχωριστό μενού που έχει δημιουργήσει ειδικά για αυτή τη βραδιά συνδυάζοντας απροσδόκητες, αλλά αρμονικές γευστικές προτάσεις, όπως το ψητό καλαμάρι με ριζότο παντζαριού και πορτοκάλι, ή το μοσχαρίσιο φιλέτο με πουρέ καρότου και λικέρ βιολέτας.

> Διάβασε ακόμη: Εναλλακτικός Άγιος Βαλεντίνος σε σέξι μπαρ και εστιατόρια

Την αγάπη με εξαιρετικές γεύσεις και υπέροχη θέα της πόλης από ψηλά γιορτάζει και το The Dolli. Το νέο, εμβληματικό ξενοδοχείο - hôtel maison του ομίλου Grecotel στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, The Dolli. Για την εβδομάδα 12-18 Φεβρουαρίου, το μήνυμα ‘KISS’ διαπνέει όλους τους χώρους και τα δωμάτια και οι chefs έχουν σχεδιάσει ειδικά μενού και εμπνευσμένες δημιουργίες. 

Στο Dolli·s rooftop restaurant, το Valentine’s dinner στις 14 Φεβρουαρίου γίνεται μια συναρπαστική exclusive εμπειρία. Ο σεφ Σάκης Τζανέτος προτείνει ένα γαστρονομικό μενού με αριστοτεχνικά πιάτα και απρόσμενους συνδυασμούς. Το Dolli·s θα υποδεχθεί τους επισκέπτες του με σαμπάνια Veuve Clicquot ή Laurent Perrier Cuvée Rosé και εκλεκτά canapés: τερίνα φουά γκρα, σολομός "Wellington”, καρπάτσιο μοσχάρι με τρούφα και λαβράκι sashimi ακολουθούνται από ταρτάρ με καραβίδα, χαβιάρι και αχινό.

Ένας μίνι οδηγός του Esquire για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου_The Dolli 3

Στη συνέχεια, χτένια Saint Jacques και τριλογία tortelli με αστακό, γαρίδα και καλαμάρι. Main course, το wagyu με φουα γκρα και τρούφα. Για το τέλος, το επιδόρπιο Coeur d’ Amour με σοκολάτα Valrhona, ενώ ο executive sommelier προτείνει τα κατάλληλα wine pairings και cocktails για κάθε γεύση. 

Στο The Dolli, η τέχνη και η αισθητική συνδέεται άρρηκτα με την παράδοση της αυθεντικής, προσωπικής φιλοξενίας όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν υπέροχες στιγμές κάθε ώρα της ημέρας. 

Ένας μίνι οδηγός του Esquire για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου_The Dolli 1

Στο επιβλητικό Salon, ανάμεσα στα συλλεκτικά έργα των Lalannes, του Pablo Picasso και τα κεραμικά του Jean Cocteau, οι επισκέπτες συναντούν το Dolli’s patisserie, με τον signature buffet γλυκών και κερασμάτων, όπου μπορούν να γευθούν ακαταμάχητες δημιουργίες. 

Στον χώρο του Library, παρουσιάζεται μια κοσμοπολίτικη πρόταση Afternoon Tea που συνοδεύεται από ιδιαίτερες γλυκές και αλμυρές γεύσεις, γύρω από σπάνια objets & art pieces, ιστορικά κειμήλια, αντικείμενα design κι ενδιαφέρουσες εκδόσεις. 

Ένας μίνι οδηγός του Esquire για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου_The Dolli 2

Το αισθαντικό Le Bar Secret ανοίγει τις πόρτες του στο ισόγειο, παραπέμποντας σε ένα περίτεχνο jewel box με αύρα ιδιωτικότητας, ανατρεπτικά cocktails, ξεχωριστά pairings κι επιμελημένα menus για γεύμα ή δείπνο. 

Με αφορμή την ημέρα του Aγίου Βαλεντίνου, το Οne&Only Aesthesis μεταμορφώνεται για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αντλώντας έμπνευση από τη σαγηνευτική ατμόσφαιρα της θρυλικής ταινίας "In the mood for love", στήνεται ένα πρωτότυπο σκηνικό με κινηματογραφική προσέγγιση. Γύρω από το κεντρικό κτίριο, εκλεπτυσμένα διακοσμητικά στοιχεία και κομψά installations περιμένουν τον επισκέπτη να τα ανακαλύψει για να του "αφηγηθούν" μια σύγχρονη ρομαντική ιστορία.

Ένας μίνι οδηγός του Esquire για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου_One & Only 3

Περίτεχνες δημιουργίες από χαρτί origami, κρυμμένα μηνύματα, απαλές βελούδινες υφές και γλυπτά λουλούδια συνθέτουν ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό. Την καλλιτεχνική επιμέλεια σε αυτό το μοναδικό decoration mood έχουν οι βραβευμένοι Έλληνες product και interior designers STUDIOLAV. 

Ένας μίνι οδηγός του Esquire για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου_One & Only 2

Στην καρδιά του resort, στο Alelia bar ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος μετατρέπεται σε γωνιά αφιερωμένη στην αγάπη. Εκεί, η εμβληματική πολυθρόνα σε σχήμα καρδιάς Heart Cone Chair που σχεδίασε ο Verner Panton το 1959, τοποθετημένη σε ένα κατακόκκινο φόντο, προκαλεί κάθε επισκέπτη του One&Only Aesthesis να καθίσει και να εμπνευστεί από το νόημα αυτής της γιορτής ή απλά να βγάλει ονειρεμένες, καλλιτεχνικές φωτογραφίες με το άλλο του μισό. Ειδικά για τις 14 Φεβρουαρίου, το bar έχει σχεδιάσει μια bespoke εμπειρία cocktail για ερωτευμένους – και όχι μόνο.

Για εκείνους που θα επιμείνουν ιταλικά και στην πιο αγαπησιάρικη ημέρα του χρόνου, το γευστικό φαβορί της Ηλιούπολης The Eatalians – Mario & Luigi θεωρείται μια επιλογή-μονόδρομος. Και πώς να μη συμβαίνει αυτό άλλωστε όταν στο ήδη πλούσιο μενού, θα προστεθούν δύο έξτρα και ειδικά διαμορφωμένες για την περίσταση προτάσεις. 

Mario e Luigi The Italians_Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου 2024

Το ορεκτικό suppli d' amore (κροκέτα ριζότο με παντζάρι, μους από κατσικίσιο τυρί, κρέμα και τσάτνεϊ από παντζάρι) και το dessert Caramelia (φλαν καραμέλας, κραμπλ από καραμελωμένο καρύδι-εσπρέσο, κρέμα από μπέρις, τεχνητή κηρήθρα και παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης) είναι δύο επιπρόσθετοι λόγοι για να βρεθεί κανείς στον αριθμό 190 της Ελευθερίου Βενιζέλου και τον feelgood χώρο του The Eatalians – Mario & Luigi.

Μοιράζοντας αγάπη με την Moët & Chandon

H εμβληματική σαμπάνια Moët & Chandon, που το όνομά της είναι συνυφασμένο με τον εορτασμό κάθε περίστασης, σε καλεί να γιορτάσεις την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και να πεις "Ι Love You" στο αγαπημένο σου πρόσωπο, χαρίζοντάς τ@ ένα από τα Limited Edition gift boxes της Moët & Chandon. Tip: Προσθέτεις έξτρα δόση αγάπης χαράσσοντας το προσωπικό σου μήνυμα πάνω στη φιάλη. 

Ένας μίνι οδηγός του Esquire για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου_Σαμπάνια Moet & Chandon

Αναζητάς τις συλλεκτικές συσκευασίες online ή σε φυσικά καταστήματα στην Aθήνα (Cava Nektar στην Ερμού και Cava Anthidis στο Κολωνάκι) και στη Θεσσαλονίκη (Cava Destilado) από τις 10 έως τις 14/02/2024.
 

Λουλούδια και άλλα δώρα

Γίνεται Αγίου Βαλεντίνου δίχως άνθη; Ρητορική η ερώτηση. Μία από τις πιο ενδεδειγμένες για την ημέρα πινέζες της αθηναϊκής πιάτσας είναι το Polyamorous, ένα από τα ομορφότερα σποτ των Εξαρχείων, που γιορτάζει μονίμως τον έρωτα σε κάθε του πτυχή και θα συνεχίσει να το κάνει παρά τις αντιρρήσεις των όποιων τραμπούκων.

Το concept store του Αλέξανδρου Γκικόπουλου και της Ελένης Νικολούλια παρέχει όλα τα απαραίτητα (βλέπε άνθη - ποτά - ερωτικά παιχνίδια και αξεσουάρ) ώστε να ζήσεις ολιστικά το εντονότερο των συναισθημάτων.

Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος στο Polyamorous 5© Λεωνίδας Τούμπανος

Ακολούθησε το Esquire σε FacebookInstagram και Twitter.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr