Τι θα τρώνε οι αστροναύτες στο μέλλον

Σου λέει κάτι η λέξη duckweed;

Η κλιματική αλλαγή, τα έντομα, το φαγητό από 3D printers και αρκετοί ακόμη παράγοντας πρόκειται να αλλάξουν τον παγκόσμιο χάρτη του φαγητού στο προσεχές -όχι όμως τόσο κοντινό- μέλλον. Αυτά όμως ισχύουν για τα όσα διαδραματίζονται στη Γη. Ας προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μακριά, ή ορθότερα πιο ψηλά, και ας κάνουμε μία πρώτη προσέγγιση στο πώς μπορεί να διαμορφωθεί η διατροφή των αστροναυτών, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από μία έρευνα των τμημάτων Βιολογίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Conversation.

Πιθανότατα δεν έχεις ακούσει ποτέ πριν στη ζωή σου για τα λιμνοειδή, γνωστά διεθνώς με τον όρο duckweed. Πρόκειται για μικρού μεγέθους φυτά που ευδοκιμούν κυρίως σε λίμνες -κάτι σαν φύκια- και θυμίζουν αρκετά φακές στο σχήμα. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι πως έχουν την ικανότητα να απορροφούν το άζωτο από το νερό και τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να διπλασιάζουν τη βιομάζα τους κάθε τρεις ημέρες.

Τι θα τρώνε οι αστροναύτες στο μέλλον

Στην "οικογένειά" τους συναντά κάποιος τρία γένη και 17 είδη. Οι πάπιες τα λατρεύουν και η γεύση τους θυμίζει εκείνη της σόγιας. Δεν αποτελεί καμία έκπληξη άλλωστε η αγγλική ονομασία τους duckweed. Αυτό λοιπόν θα είναι και ένα από τα κλειδιά για τη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος, σύμφωνα πάντοτε με την προαναφερθείσα μελέτη.

Γιατί ακριβώς είναι σημαντική η συγκεκριμένη πρώτη ύλη; Οι ειδικοί τονίζουν ότι ανοίγεται μπροστά μας μία ενδιαφέρουσα πρόκληση όσον αφορά τον περιορισμένο χώρο και τους ακόμη πιο περιορισμένους πόρους κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού ταξιδιού. Πολλές από τις καθημερινές λειτουργίες και συνήθειες θα πρέπει να περιοριστούν χωροχρονικά. Ανάμεσα σε αυτές και η ανάγκη των αστροναυτών για φαγητό. Η NASA αναζητά εδώ και καιρό ένα βρώσιμο φυτό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσε να καλλιεργηθεί με περιορισμένους πόρους στα διαστημικά οχήματα και το duckweed ίσως να είναι η λύση.

Η εν λόγω διερεύνηση βρίσκεται μέχρι στιγμής σε εμβρυακό στάδιο καθώς το duckweed χρησιμοποιείται -στον πλανήτη μας- σαν τροφή για πάπιες, κοτόπουλα και μερικές φορές ακόμη και για γουρούνια στο Βιετνάμ και την Κίνα αλλά και ως βιολογικός καθαριστής για τα γεωργικά απόβλητα. Αναπτύσσεται όμως γρήγορα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε νερό χωρίς πάρα πολλές απαιτήσεις. Κάποια στοιχεία τους επίσης μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά για τους αστροναύτες απέναντι στην ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία. Το φυτό διαθέτει επιπροσθέτως ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη - ουσίες με εξαιρετική ικανότητα να μειώνουν τη φλεγμονή και να υποστηρίζουν την υγεία των ματιών.

ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ 3
ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ 1

Προφανέστατα, μετά από όλα αυτά, προκύπτουν και οι προβληματισμοί. Θα μπορεί να καλλιεργηθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον; Είναι 100% ασφαλές για κατανάλωση από τον άνθρωπο; Υπενθυμίζουμε πως κατά το παρελθόν έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες, κυρίως από τους κοσμοναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) να καλλιεργήσουν διάφορα λαχανικά από απλό μαρούλι μέχρι κινέζικο λάχανο, στο πλαίσιο περισσότερο ενός χαλαρωτικού χόμπι και όχι ως βασική πηγή διατροφής. Μένει λοιπόν να δούμε κατά πόσο είναι εφικτό το duckweed να γίνει η πρώτη διαστημική καλλιέργεια που θα καλύπτει περισσότερους από έναν σκοπούς.


Διάβασε ακόμη για τον Νίκο Σκλήρα που έκανε κάποτε τη Meryl Streep να παραμιλά με τις γεύσεις του, τα 3D printed nuggets των KFC που ίσως είναι το μέλλον του fast food και το πιο νόστιμο από ποτέ Balthazar.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα φαγητά πολυτελείας που κάποτε δεν έτρωγε σχεδόν κανείς

Από τις premium κοπές μέχρι τον αστακό, όλα εκείνα τα εδέσματα που βρέθηκαν ιστορικά από τον πάτο στην κορυφή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας