Πώς και τι θα τρώμε και θα πίνουμε το 2023

Όλα όσα μας περιμένουν σε μπαρ και εστιατόρια, πιάτα και ποτήρια τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 06 Ιανουαρίου 2023

Όπως συνηθίζεται στην αφετηρία κάθε έτους, επιχειρείται από τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους με τον χώρο του φαγητού και του ποτού, των εστιατορίων και των μπαρ, μία πρώτη προσέγγιση για εκείνες τις τάσεις, τα υλικά και όλα όσα θα μπουν σε πιάτα και ποτήρια το αμέσως επόμενο διάστημα. Το ίδιο κάνουμε και εμείς, έχοντας υπόψιν όσα είδαμε στο φινάλε του 2022 αλλά και τις κινήσεις σημαντικών σεφ και bartenders. Food & drink trends για το 2023 λοιπόν.

Στα εστιατόρια και στο φαγητό

Solo dining

Από ταβέρνες μέχρι Michelin-άτα εστιατόρια κι από ethnic καντίνες μέχρι food markets, το φαγητό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή. Ακόμη κι αν χρειάζεται μερικές φορές να το απολαμβάνεις solo. Αυτό που μέχρι πρότινος μπορούσε να θεωρηθεί από ταμπού έως και γοητευτική συνήθεια, ίσως βρει χώρο στο πλαίσιο του oneself wellness.

Πώς και τι θα τρώμε και θα πίνουμε το 2023

Μόνο τυχαίο δεν είναι που πολλά εστιατόρια στο Λονδίνο και τις ΗΠΑ προσπαθούν να βελτιώσουν την εμπειρία των μεμονωμένων επισκεπτών, με ειδικά διαμορφωμένα πιάτα ή ακόμη και ολόκληρα μενού. 

Μαγειρική στη φωτιά

Η χρονιά του ξύλου και της φλόγας φαίνεται πως θα είναι το 2023 και αυτό προκύπτει και από μερικά εκ των πιο αναμενόμενων γευστικών projects της Αθήνας. Για παράδειγμα, ο Μανώλης Παπουτσάκης στο ολοκαίνουριο Pharaoh των Εξαρχείων το κάνει ήδη ενώ σύντομα, στη φωτιά θα μαγειρεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των πιάτων του και ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης στο Monk's Beard, που καταφθάνει στον Νέο Κόσμο τον Φεβρουάριο.

Trends φαγητού και ποτού 2023 1

Εναλλακτικές ζυμαρικών 2.0

Gluten-free pastas από ρεβίθια, φακές και ρύζι βρίσκουν πια μόνιμη θέση στα ντουλάπια της κουζίνας μας, ενώ πρόσφατα υπήρξε και μία έκρηξη στις συνταγές με φρέσκα noodles, φτιαγμένα από κολοκυθάκια, κολοκύθες και άλλα παρόμοια υλικά. Καλό θα είναι να είσαι προετοιμασμένος για πολλές επιπρόσθετες επιλογές - μη σου κάνει εντύπωση αν δεις ακόμη και ζυμαρικά από φρούτα.

Κριτικές εστιατορίων στο TikTok

Ποιος δεν το περίμενε; Το social medium που γεννήθηκε το 2017 αλλά γιγαντώθηκε μέσα στην (πρώτη) καραντίνα έχει εξελιχθεί στη βασική μηχανή αναζήτησης της Generation Z, όντας παράλληλα το μοναδικό ίσως "οργανικό" του είδους του. Τι σημαίνει πρακτικά το τελευταίο; Πολύ απλά πως προωθεί το σωστά φτιαγμένο και πρωτότυπο περιεχόμενο.

Το φαγητό έχει ήδη βρει τη θέση του εκεί όπως μαρτυρούν οι μπόλικες viral συνταγές του πρόσφατου παρελθόντος. Κάτι που ίσως να συμβεί και με τον εστιατορικό κόσμο, τους κριτικούς γεύσης ή όποιους νιώθουν τέτοιο πίσω από την κάμερα του κινητού τους τηλεφώνου. 

Πέτσα κοτόπουλου, η νέα snack εμμονή

Trends φαγητού και ποτού 2023 2

Ίσως αν έχεις περάσει από το Birdman του Άρη Βεζενέ να έχεις πάρει μία γεύση σε yakitori, οπότε μάλλον αντιλαμβάνεσαι περί τίνος πρόκειται. Μετά τα nuggets και τις φτερούγες, το επόμενο κεφάλαιο στο γευστικό βιβλίο που ονομάζεται κοτόπουλο, αφορά το 'περιτύλιγμά' του. Η πέτσα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα γαστρονομικά, πιο κριτσανιστή και δείχνει να ταιριάζει με πολλές σάλτσες. Γιατί όχι;

Newstalgia ή ν(ε)οσταλγία

ΠΙΤΣΑ ΝΤΙΤΡΟΪΤ

Αυτό ίσως και να είναι το trend με τις περισσότερες πιθανότητες εφαρμογής σε μενού και εστιατόρια, ειδικότερα για εκείνα που νιώθουν πιο απενοχοποιημένα σχετικά με το comfort food. Και μάλλον το πιο εύκολο στην επεξήγησή του: Συνταγές και γεύσεις που όλοι θυμούνται από το παρελθόν τους, με κάποια twists ή ακόμη και σε ενδιαφέροντα μιξαρίσματα που κανείς δεν περίμενε. Ποντάρουμε σε detroit-style πίτσα.

Κονσέρβα στο εστιατόριο;

Αρχικά, υπήρξαν κάποια cookbooks που επικεντρώθηκαν αποκλειστικά σε συνταγές από κονσέρβα. Έπειτα (και πάλι) το TikTok. Βλέπουμε ήδη μερικές ενδείξεις πως ο κονσερβοποιημένος τόνος ή οι αντίστοιχες αντζούγιες και σαρδέλες ή ακόμη και το περιβόητο 'σβαν', να βρίσκουν το δρόμο που θα τα οδηγήσει από τα ράφια των μπακάλικων σε υπολογίσιμα εστιατορικά τραπέζια. 

Στα μπαρ και στα ποτά

Bloody Mary και Porn Star Martini, η αναγέννηση

Ξεκινώ με κάτι που προσωπικά δεν περίμενα αλλά μου έχουν επιβεβαιώσει αρκετοί bartenders, σε κάποια από τα σημαντικότερα μπαρ της Αθήνας: Το Bloody Mary διανύει μία μάλλον απροσδόκητη περίοδο αναγέννησης, με μεγάλος ποσότητες να βγαίνουν από τα σέικερ ακόμη και το Σαββατόβραδο. Παρότι από τα κλασικότερα των cocktails, υπήρχε πάντοτε η πεποίθηση πως εξυπηρετεί συγκεκριμένες περιστάσεις (βλέπε brunch) και βρισκόταν στη love-it or hate-it λίστα των φίλων του ποτού.

ΚΟΚΤΕΪΛ BLOODY MARY

 Η βότκα (αλλά και οι εναλλακτικές όπως το τσίπουρο ή η τεκίλα) και ο χυμός ντομάτας, η umamίσια αίσθηση και η μάλλον εύκολη προσαρμογή στο food pairing το καθιστούν ένα από τα φαβορί (και) της νέας χρονιάς. Ό,τι δηλαδή συνέβη και με το Dirty Martini την περασμένη χρονιά.

Μιλώντας για Martini, ενδείξεις από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού δημιουργούν αισιοδοξία στους fans -αν υποθέσουμε ό,τι υπάρχουν- της Porn Star εκδοχής του. Βλέπεις, το passion fruit εμφανίζεται όλο και περισσότερα στα μενού ενώ λικέρ σαν το Chinola κερδίζουν τη συμπάθεια των bartenders.

Trends φαγητού και ποτού 2023 4

Η τεκιλοποίηση του mezcal

Σε περίπτωση που πίστευες πώς έχει ακούσει/δει/πιει αρκετή τεκίλα και mezcal τα τελευταία χρόνια, λάθεψες. Η επέλαση των αγαυένιων spirits όχι απλά θα συνεχιστεί αλλά θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη: Η μεγάλη απήχηση της Margarita, τα celebrity brands και οι ειδικές εμφιαλώσεις ίσως συναντήσουν σύντομα και μία έξαρση RTD cocktails, με βάση τα προαναφερθέντα.

Ώρα για premium food pairing

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Giacomo Giannotti του Paradiso επέλεξε για την παρουσίαση των νέων ποτών του δημοφιλούς μπαρ, το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο Cocina Hermanos Torres.

Στο πλαίσιο των The World's 50 Best Bars και λίγο πριν την ανάδειξη του Paradiso στο κορυφαίο μπαρ του κόσμου για το 2022, τον συνάντησα και τον ρώτησα αν αυτό ήταν συμβολικό, τυχαίο ή προμήνυε κάποιο update γενικότερα στον κόσμο της μπάρας. Μου απάντησε πως "βλέπει το premium food pairing να έρχεται και θα το στηρίξει απόλυτα, ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία". Σημάδια προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν.

Τί είναι πάλι αυτά τα slow drinks;

Τέλος, κάπου στο βάθος αχνοφαίνεται να ξεκινά και το κίνημα των slow drinks - όχι, δε σημαίνει πως θα αργείς να πάρεις ή να πιεις το ποτό σου, ο όρος σχετίζεται περισσότερο με τη διαδικασία και το χρόνο που απαιτούν για να "ωριμάσουν" όλα τα υλικά ενός cocktail.

Στις ΗΠΑ, ήδη συζητιέται αρκετά το όνομα του Danny Childs, ενός Νεοϋορκέζου bartender που φτιάχνει μόνος του πολλές από τις αλκοολικές βάσεις των ποτών του (πχ δημιουργεί ο ίδιος amaro), πειραματίζεται με ζυμώσεις και υλικά και προσπαθεί να εντάξει τη γενικότερη φιλοσοφία του στο σύγχρονο mixology και cocktail culture.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα φαγητά πολυτελείας που κάποτε δεν έτρωγε σχεδόν κανείς

Από τις premium κοπές μέχρι τον αστακό, όλα εκείνα τα εδέσματα που βρέθηκαν ιστορικά από τον πάτο στην κορυφή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας