Ο γύρος μόλις απέκτησε την παγκόσμια αναγνώριση που του αξίζει

Η λίστα του Taste Atlas όχι μόνο τον αναδεικνύει, αλλά κατοχυρώνει και την ελληνική του προέλευση.

Επιτέλους δικαίωση. Από τη λίστα του Taste Atlas δε γινόταν να λείπει ο γύρος. Για την ακρίβεια, ο γύρος μόλις αναδείχθηκε το καλύτερο υλικό παγκοσμίως για σάντουιτς και τυλιχτά, κάτι που σε εμάς μπορεί να μην κάνει εντύπωση, ωστόσο του αξίζει.

Στο Taste Atlas μάλιστα, ο γύρος αναφέρεται ξεκάθαρα ως ελληνικό προϊόν, αφού είναι πολλοί αυτοί που νομίζουν ότι έχει τις ρίζες του στην τουρκική κουζίνα. 

"Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά street food πιάτα, που αποτελείται από κρέας, όπως χοιρινό και κοτόπουλο (στην Ελλάδα) ή αρνί και μοσχαρίσιο κρέας (δημοφιλές σε άλλες χώρες), μαγειρεμένο σε κάθετη σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια τοποθετείται συνήθως σε μια πίτα μαζί με σάλτσες όπως τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι και αγγούρια.

Ο γύρος προέρχεται από την ελληνική λέξη gheereezo, που σημαίνει γυρίζω, που αναφέρεται στην κάθετη σούβλα που περιστρέφεται συνεχώς στην οποία ψήνεται το κρέας. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο γύρος προήλθε από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του σούβλιζαν το κρέας στα ξίφη τους και το έψηναν στη φωτιά", αναφέρει επίσημα το Taste Atlas.

Τη 10άδα συμπληρώνουν το λιβανέζικο shawarma, το βιετναμέζικο banh mi thit, το μεξικανικό mulita, το αμερικανικό σάντουιτς Reuben, ένα κουβανέζικο σάντουιτς, το αμερικανικό grilled cheese, Philly Cheesesteak προφανώς από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, το περουβιανό butifarra και το mission burrito του Σαν Φρανσίσκο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα φαγητά πολυτελείας που κάποτε δεν έτρωγε σχεδόν κανείς

Από τις premium κοπές μέχρι τον αστακό, όλα εκείνα τα εδέσματα που βρέθηκαν ιστορικά από τον πάτο στην κορυφή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας