Η συνταγή για τον βασιλιά των burgers

Μία σούπερ εκδοχή για το φαγητό που άλλαξε την αντίληψη για το junk food, από τους pioneers των γκουρμέ μπιφτεκιών στην Ιταλία.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Ιανουαρίου 2019

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το burger, τουλάχιστον στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού, θεωρούνταν συνώνυμο με το εύκολο, γρήγορο και πολύ συχνά όχι και τόσο καλής ποιότητας φαγητό, που όμως ήταν σχετικά φθηνό. Η αντίληψη άρχιζε να διαφοροποιείται όταν ασχολήθηκαν με αυτό άνθρωποι που προσπάθησαν και τελικά κατάφεραν να αλλάξουν την κοινή πεποίθηση, εισάγοντας στην (αμερικάνικη) κουζίνα καλύτερης ποιότητας υλικά, ψάχνοντας λίγο περισσότερο το ευαίσθητο θέμα κρέας και γενικά προσεγγίζοντας με αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια το όλο project.

Η συνταγή για τον βασιλιά των burgers

Το κόστος μπορεί σταδιακά να ανέβηκε αλλά το ίδιο συνέβη τόσο με την ποιότητα όσο και με τη γεύση των burgers. Στην Ιταλία, οι Eugenio Roncoroni και Beniamino Nespor φτιάχνουν μερικά από τα καλύτερα μπιφτεκόψωμα της χώρας στο Al Mercato του Μιλάνου, που σερβίρει από το 2010 σε μία από τις πιο απαιτητικές αγορές της γειτονικής χώρας. Τόσο ο Eugenio όσο και ο Beniamino έζησαν και εργάστηκαν για μερικά χρόνια στην Καλιφόρνια, όπου και έμαθαν τα μυστικά της τέχνης κάτι που οδήγησε στην επιτυχία του Al Mercato. 

Ο Eugenio αποκάλυψε στο ιταλικό Esquire πώς μπορεί ο καθένας να φτιάξει εκείνο το burger που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το καλύτερο της ζωής σου.

Υλικά

  • 200 γρ. κιμάς βοδινού (ιδανικά με ποσοστό 30% λίπους)
  • Ψωμάκι μπριός με σουσάμι και σπόρους παπαρούνας
  • Πίκλα κρεμμυδιού
  • Πίκλα αγγουριού
  • Μαρούλι, κομμένο ζουλιέν
  • Ντομάτα
  • Τυρί τσένταρ (1 φέτα)
  • Μπέικον (1 φέτα)
  • Σπέσιαλ σάλτσα (που φτιάχνεις κατά προτίμηση με κέτσαπ, σπόρους μουστάρδας, μαγιονέζα, sriracha και horseradish)
  • Βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Φτιάχνεις το μπιφτέκι σου με τον κιμά. Φρόντισε να είναι αρκετά ψιλοκομμένος.
  2. Βάζεις βούτυρο στο ψωμάκι και το ζεσταίνεις ελαφρώς.
  3. Κόβεις την ντομάτα σε φέτες, πάχους 1 εκ.
  4. Ψήνεις το μπέικον στο φούρνο, ώστε να γίνει τραγανό.
  5. Προετοιμάζεις την σάλτσα. Οι αναλογίες προσαρμόζονται στις απαιτήσεις σου.
  6. Μαγειρεύεις (ψήνεις αναλόγως προτιμήσεως) το μπιφτέκι με αλάτι και πιπέρι.
  7. Χτίζεις το burger.
  8. Απολαμβάνεις.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα φαγητά πολυτελείας που κάποτε δεν έτρωγε σχεδόν κανείς

Από τις premium κοπές μέχρι τον αστακό, όλα εκείνα τα εδέσματα που βρέθηκαν ιστορικά από τον πάτο στην κορυφή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας