Το τέλειο σπιτικό κρουασάν

Ακριβώς όπως θα το έτρωγες σε μία παριζιάνικη boulangerie.

Η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού μοιραία έχει περιορίσει τα πάντα, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί και ως μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους να μαγειρεύουν περισσότερο στο σπίτι. Ως γνωστόν, η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται, οπότε γιατί να μην πλαισιώσεις τον καφέ σου με ένα αφράτο και καλοφτιαγμένο σπιτικό κρουασάν (εκτός αν προτιμάς την πίτσα της προηγούμενης ημέρας ασφαλώς); 

Και όχι, δεν είναι τόσο πολύπλοκο όσο πιθανότατα φανταζόσουν. Αρχικά, τα υλικά - υπάρχουν δύο λύσεις: Ή θα πάρεις μία έτοιμη ζύμη από το σούπερ μάρκετ ή θα φτιάξεις τη δική σου. Στη δεύτερη περίπτωση αρκούν μόλις λίγα συστατικά, συγκεκριμένα νερό, κρύο γάλα, ξηρή μαγιά, ζάχαρη, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλάτι και βούτυρο (φυσικά, για γαλλική εφεύρεση μιλάμε άλλωστε).

Το τέλειο σπιτικό κρουασάν
ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΠΙΤΙΚΟ ΚΡΟΥΑΣΑΝ 2
ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΠΙΤΙΚΟ ΚΡΟΥΑΣΑΝ 1

Έπειτα, κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει να λαμβάνεις υπόψιν: Για κάθε 200 γρ. αλευριού αντιστοιχούν 60γρ. νερού και για κάθε 200 γρ. βουτύρου, 5 γρ. αλατιού, σύμφωνα πάντοτε με τον κορυφαίο Ιταλό pastry chef Iginio Massari. 

Αφού φτιάξεις τη ζύμη στο μίξερ και την αφήσει να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες, σχηματίζεις τα κρουασάν είτε σε ορθογώνιο είτε σε κυκλικό σχήμα (αρχικά), προτού τα διπλώσεις στο κλασικό shape ημισελίνου, προσέχοντας μόνο να κάνεις αρκετές κυκλικές αναδιπλώσεις και να αφήσεις το tip στο κάτω μέρος.

Μόλις τα ψήσεις -συνήθως 20-25' στους 180°C- μπορείς να τα αξιοποιήσεις με τον τρόπο που επιθυμείς. Γέμιση με μαρμελάδα ή πραλίνα, πασπάλισμα με ζάχαρη άχνη ή μέλι, ή ακόμη και προθήκη τυριών και αλλαντικών θα κάνουν τη δουλειά με τον ορθότερο και πιο γευστικό τρόπο. Αν επιθυμείς πάλι κάτι πολύ πιο χορταστικό και άκρως #foodporn μπορείς να τα γεμίσεις με τηγανητά αυγά, τσένταρ και μπέικον.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα φαγητά πολυτελείας που κάποτε δεν έτρωγε σχεδόν κανείς

Από τις premium κοπές μέχρι τον αστακό, όλα εκείνα τα εδέσματα που βρέθηκαν ιστορικά από τον πάτο στην κορυφή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας