Η πιο crispy εκδοχή της farinata
Η ιδιαίτερη ζύμη από τη Γένοβα και πώς θα πετύχεις την απόλυτη εκδοχή της.
Για κάποιο λόγο, εν μέσω καραντίνας, τα social media έχουν γεμίσει με συνταγές για ψωμί. Σεφ, foodies, φοιτητές και οποιοσδήποτε άλλος επιχειρεί να διερευνήσει τις αρτοποιητικές του ικανότητες και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Γιατί όμως να μην προχωρήσεις ένα βήμα πιο πέρα, φτιάχνοντας κάτι παρεμφερές και αρκετά πιο healthy-oriented; Όπως, ας πούμε, η farinata.
Πρόκειται για ένα είδος ψωμιού με καταγωγή τη Γένοβα που θυμίζει αρκετά pancake στην υφή και κρέπα στο πάχος. Δεν περιέχει όμως καθόλου αλεύρι, καθώς φτιάχνεται από τριμμένα ρεβίθια (αν προτιμάς, αλεύρι ρεβιθιών), νερό, αλάτι και ελαιόλαδο. Σε αρκετές περιοχές της Λιγουρίας μάλιστα -ιδιαίτερα στα χωριά της- συνηθίζουν να βάζουν και δενδρολίβανο, ώστε να είναι αρκετά πιο μυρωδάτο το τελικό αποτέλεσμα.
Οι παραλλαγές της συνταγής είναι αμέτρητες ενώ πολύ συχνά συναντάται και ως street food: Για παράδειγμα, θα τη βρει κάποιος και ως socca στη Νίκαια της Γαλλίας, σαν panisse στη Μασσαλία ή ως cecina στη Φλωρεντία. Η χάρη της φτάνει μέχρι τη Λατινική Αμερική, εκεί όπου είναι γνωστή -κυρίως στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη- σαν fainá. Τα πιο ενδιαφέροντα mix της είναι με φρέσκο κρεμμυδάκι, μανιτάρια, αγκινάρες ή σπαράγγια, με σχεδόν κάθε βότανο και μπαχαρικό να ταιριάζει μαζί της. Οι πιο τολμηροί δεν διστάζουν να προσαρμόσουν στην επιφάνειά της σάλτσα ντομάτας και κάποιο τυρί, δημιουργώντας ουσιαστικά μία ιδιόμορφη πίτσα Margherita.
Η παρασκευή της είναι εξαιρετικά απλή: Αναμιγνύεις τη σκόνη ρεβιθιών με το νερό και, αφού σκεπάσεις με μεμβράνη, αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για 12-24 ώρες. Έπειτα, αφαιρείς τον αφρό που υπάρχει στην επιφάνεια, προσθέτεις λάδι και αλάτι και ανακατεύεις ξανά, προσέχοντας να μην δημιουργηθούν σβόλοι. Λαδώνεις ένα ταψί και ρίχνεις σε αυτό το μείγμα (εδώ είναι το σημείο που μπορείς να προσθέσεις και δενδρολίβανο ή και άλλα υλικά). Τέλος, ψήνεις στο φούρνο για περίπου 20' στους 200-220°C με αέρα.
Οι Γενοβέζοι συνηθίζουν να τρώνε την farinata ως ορεκτικό ή ακόμη και ως σνακ, συνοδεύοντάς τη με ένα ποτήρι ροζέ κρασί.
Διάβασε ακόμη για το τέλειο γεύμα με ψάρι σε κονσέρβα, τα food & wine pairings της καραντίνας, τη συνταγή για το επικό Whopper των Burger King και τον Γιάννη Μπαξεβάνη που παραδίδει γαστρονομικά μαθήματα στο Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Τα φαγητά πολυτελείας που κάποτε δεν έτρωγε σχεδόν κανείς
Από τις premium κοπές μέχρι τον αστακό, όλα εκείνα τα εδέσματα που βρέθηκαν ιστορικά από τον πάτο στην κορυφή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση
Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.
Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών
Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΠανεύκολες συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα
Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi
Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο αστρονομικό ποσό που χρειάζεσαι για μία κράτηση για φαγητό στο διάστημα
To δείπνο δίπλα στα αστέρια θα σου κοστίσει κατιτίς παραπάνω.
Γραφει Παυλος Κρουστης