Όσα δεν έμαθες ποτέ για την Anna Kournikova

Η εντυπωσιακή ρωσίδα πρώην τενίστρια κλείνει σήμερα τα 42 της χρόνια.

Θα μπορούσε να είναι το κορίτσι που έγραψε το αθλητικό τέλος του ψυχρού πολέμου. Γεννήθηκε μια μέρα σαν κι αυτή, στις 7 Ιουνίου 1981 στην τότε Σοβιετική Ένωση και ξεκίνησε να παίζει τένις στη Μόσχα, μέχρι να κερδίσει μια υποτροφία και να βρεθεί στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, ήταν δεν ήταν τότε 10 ετών. Η Anna Kournikova μεγάλωσε στη Ρωσία και και έγινε γυναίκα στην Αμερική, γράφοντας τη δική της ιστορία στο τένις ως η πρώτη άτιτλη αθλήτρια που έρχεται πάντα στο μυαλό μας. Η πανέμορφη ξανθιά σύντροφος του Enrique Iglesias, κλείνει σήμερα τα 42 της και παρακάτω βρίσκεις, όλα όσα ίσως ποτέ δεν έμαθες για αυτήν.

Όσα δεν έμαθες ποτέ για την Anna KournikovaArt SEITZ/Gamma-Rapho via Getty Images

Προέρχεται από αθλητική οικογένεια

Ο πατέρας της, Sergei Kournikov, ήταν πρώην πρωταθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης, κάτοχος διδακτορικού και αργότερα καθηγητής αθλητισμού και στίβου. Η μητέρα της , Alla, ήταν δρομέας 400 μέτρων στα νιάτα της, ενώ και ο αδερφός της έγινε αργότερα παγκόσμιος πρωταθλητής στο γκολφ.

Έγινε επαγγελματίας από πολύ μικρή

Ήταν μια περίοδος κατά την οποία οι αμερικανοί προπονητές βιάζονταν αρκετά να μετατρέψουν σε επαγγελματίες τα ταλέντα τους, όπως έχουμε δει και από την ιστορία της Serena Williams. Σε ηλικία 14 ετών, η Kournikova κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το Italian Open junior. Τον Σεπτέμβριο του 1995, έκανε το ντεμπούτο της στην WTA όταν και έλαβε μια θέση με wild card για να αγωνιστεί στα προκριματικά του Moscow Ladies Open, σύμφωνα με το ESPN. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατάφερε να προκριθεί στο κυρίως ταμπλό, αλλά αποκλείστηκε από το Νο.3 του ταμπλό, Sabine Appelmans στον δεύτερο γύρο.

Έπαιξε σε Grand Slam από τα 15 της

Η Anna Kournikova έκανε το ντεμπούτο της στο πρώτο της Grand Slam, το US Open, σε ηλικία 15 ετών. Αφού κέρδισε τον αγώνα της στον πρώτο γύρο εναντίον της Ludmila Richterova, η Kournikova μίλησε θετικά για την εμπειρία. "Είναι ήδη ένα καλό τουρνουά για μένα", είχε δηλώσει τότε στους New York Times. "Προκρίθηκα και στη συνέχεια κέρδισα τον πρώτο μου αγώνα. Οπότε νομίζω ότι αυτό είναι σπουδαίο". Στη συνέχεια αντιμετώπισε την τεράστια Steffi Graf και πήρε το πρώτο της σκληρό μάθημα. 

Σε ηλικία 16 ετών πέτυχε τη μεγαλύτερη ατομική επιτυχία της 

Η ρωσίδα τενίστρια, το 1997 άρχισε να βελτιώνεται αισθητά και φυσικά συμμετείχε σε κάθε Grand Slam. Βρέθηκε λοιπόν και στο Wimbledon, όπου έφτασε ως τα ημιτελικά. Έχασε από την απίθανη Martina Hingis και μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς ήταν μέλος του Top 20. 

Διαβάστε Επίσης

Μαζί με την Hingis έγιναν τα Spice Girls του τένις

Στο Australian Open του 1999, συνεργάστηκε με την άσπονδη αντίπαλό της Martina Hingis και μαζί κέρδισαν το τουρνουά νικώντας τις Νο. 1 στον κόσμο, Lindsay Davenport και Natasha Zvereva. Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος Grand Slam της Kournikova και ο πρώτος με τη Hingis, η οποία αποκάλεσε το ζευγάρι "τα Spice Girls του τένις". Αυτό το εξαιρετικό ξεκίνημα της σεζόν ακολουθήθηκε από περισσότερες επιτυχίες, καθώς η Kournikova και η Hingis κέρδισαν τίτλους στο Indian Wells, τη Ρώμη, το Eastbourne και το WTA Finals. Μέσα σε έναν χρόνο η Kournikova είχε γίνει το Νο. 1 της κατάταξης στα διπλά. 

Έκανε μια περιουσία από εμπορικές συμφωνίες 

Από πολύ μικρή ηλικία η Kournikova άρχισε να προσελκύει την προσοχή εμπορικών συνεργατών, οι οποίοι επιθυμούσαν να την εντάξουν σε προσοδοφόρες συμφωνίες χορηγίας. Ενώ τα κατορθώματά της στο παιχνίδι της απέφεραν μόλις 3,5 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικά έπαθλα μέχρι την ολοκλήρωση της καριέρας της, το ποσό αυτό αβγάτισε εύκολα από τις πρώτες συμφωνίες χορηγίας που έκανε.

Για την ακρίβεια, συμφωνίες με μάρκες όπως η Berlei lingerie και η Adidas φέρεται να απέφεραν στην Kournikova 6 εκατομμύρια δολάρια το 2000, πέρα από τα 748.000 δολάρια που κέρδισε ως χρηματικό έπαθλο εκείνη τη σεζόν. Σε αυτό προστέθηκαν και αυτές με τα ρολόγια Omega και τα παπούτσια K-Swiss, οι οποίες αύξησαν τα εμπορικά της κέρδη σε 10 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Σήμερα, το Celebrity Net Worth εκτιμά τη συνολική καθαρή της αξία στα 50 εκατ.δολάρια.

Η πρόωρη αποχώρηση από το τένις

Το 2001, η σεζόν της Anna Kournikova ξεκίνησε θετικά, καθώς έφτασε στον δεύτερο προημιτελικό της σε Grand Slam στο Australian Open. Όμως, αυτό ανατράπηκε σύντομα από ένα κάταγμα στο αριστερό της πόδι που απαιτούσε χειρουργική επέμβαση. Το 2002 η Κουρνίκοβα ανέκαμψε σε φυσική κατάσταση και φόρμα, καθώς αγωνίστηκε στα ημιτελικά του Όκλαντ, του Τόκιο, του Ακαπούλκο και του Σαν Ντιέγκο, καθώς και στον τελικό του China Open. Αλλά και πάλι, η μεγαλύτερη επιτυχία της ήταν στα διπλά, με την ίδια και τη Martina Hingis να κατακτούν ξανά τον τίτλο στο Australian Open. Η Kournikova αντιμετώπισε περισσότερους τραυματισμούς το 2003, καθώς ένα χτύπημα στη μέση και ένα τράβηγμα στους προσαγωγούς την ανάγκασαν να χάσει μεγάλο μέρος της σεζόν.

Ο τραυματισμός στη μέση ήταν αυτός που τελικά την ανάγκασε να αποσυρθεί. "Ήμουν τόσο άσχημα που δε μπορούσα να δέσω τα παπούτσια μου, κυριολεκτικά. Είχα αφόρητους πόνους", θα δήλωνε αργότερα στο Peope. 

Έγινε Αμερικανίδα πολίτης το 2010

Η Kournikova στα τέλη του 2001 γνωρίστηκε με τον Enrique Iglesias και ερωτεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενός video clip. Τα χρόνια μετά το πέρας της καριέρας της ασχολήθηκε με τον εθελοντισμό και με την οικογένεια που δημιούργησε με τον δημοφιλή τραγουδιστή, αφού μαζί απέκτησαν τρία παιδιά. Το 2010 μάλιστα πήρε και την αμερικανική υπηκοότητα μετά από 20 περίπου χρόνια στις ΗΠΑ. 
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι 5 πιο εντυπωσιακές WAGs της F1 2024

5 κορίτσια που ξεχωρίζουν τόσο στα σόσιαλ μίντια όσο και στις καρδιές μας.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Gigi Hadid, μία σύγχρονη Λολίτα

Μία φωτογραφική ρετροσπεκτίβα για τα 29 χρόνια που κλείνει το διάσημο super model.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Miranda Kerr, ένα βλέμμα 1000 λέξεις

Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα για το εκθαμβωτικό μοντέλο από την Αυστραλία.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Carmen Electra, ένα crush από τα '90s

Ο δίσκος με τον Prince, οι γυμνές φωτογραφίσεις στο Playboy, ο γάμος με τον Dennis Rodman, οι cult ταινίες και το Baywatch.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Kate Hudson, A Woman We Love

Σαν σήμερα, στις 19 Απριλίου του 1979, γεννιέται το πιο χαμογελαστό κορίτσι του Χόλιγουντ.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Natalie Viscuso το ξέρουμε, ήρθαμε δεύτεροι

Πριν από λίγες ώρες, έγινε γνωστό πως περιμένει παιδί από τον Henry Cavill κι εμείς, κάλλιο αργά παρά ποτέ, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε μαζί της.

Γραφει Πωλινα Φραγκου